ΘΕΣΕΙΣ

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Επιμέλεια: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΙΚΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ICTINUS ET KALLICRATES

(Ε΄ αι. π.Χ.)

Σπουδαίοι αρχαίοι έλληνες αρχιτέκτονες, που το όνομά τους συνδέθηκε από τις αρχαίες πηγές με την οικοδόμηση του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ο Ικτίνος αναφέρεται ως κατασκευαστής του Τελεστηρίου της Ελευσίνας και του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Ο δε Καλλλικράτης συνδέεται με το Ναό της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη και με την κατασκευή των Μακρών Τειχών. Ο Παρθενώνας, με την τελειότητα των αναλογιών του, τον αριστουργηματικό γλυπτικό διάκοσμο και την υπέροχη αρμονία μορφής και περιεχομένου, αποτελεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το αποκορύφωμα του δωρικού ρυθμού και το λαμπρότερο αρχιτεκτονικό μνημείο των αιώνων, σκορπίζοντας το φως του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βιβλιογραφία: Πλούταρχος, Περικλής, Στράβων, Παυσανίας, Βιτρούβιος, F.E. Winter, Tradition and innovation in Doric design, The work of Ictinos, 1980, L.M. Roth, Understanding architecture, Its elements, history and meaning, 1993, Iras Mark, The sanctuary of Athena Nike in Athens, 1993, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Βικιπαίδεια.
Εικονογραφία: Πίνδαρος και Ικτίνος, πίνακας, J.A.D. Ingres, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου.

ΑΝΘΕΜΙΟΣ ΚΑΙ ΙΣΙΔΩΡΟΣ – ANTHEMIUS ET ISIDORUS
(ΣΤ΄ αι.)

Ανθέμιος ο Τραλλιανός και Ισίδωρος ο Μιλήσιος, σπουδαίοι βυζαντινοί αρχιτέκτονες, μηχανικοί και μαθηματικοί, ανέλαβαν μετά τη Στάση του Νίκα την ανοικοδόμηση του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ισίδωρος αναφέρεται ως εκδότης των έργων του Αρχιμήδη και σχολιαστής του Ήρωνα και εφευρέτης του παραβολικού διαβήτη. Ο Ανθέμιος αναφέρεται ως συγγραφέας μαθηματικών έργων. Η Αγία Σοφία, το αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επιλύοντας σοβαρά τεχνικά προβλήματα στήριξης του θόλου, με υπέροχη διακόσμηση και περίφημα ψηφιδωτά, αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της χριστιανοσύνης, εκφράζοντας την ανοδική πορεία της ψυχής από τη γη προς τον ουρανό και παραμένει μέχρι σήμερα το σύμβολο του Βυζαντίου στους αιώνες.

Βιβλιογραφία: Προκόπιος, Περί κτισμάτων, Αγαθίας, Ιστορίαι, Παύλος Σιλεντάριος, Έκφρασις Ναού Αγίας Σοφίας, J.P. Migne, Ελληνική Πατρολογία, 1856, 87, T.L. Heath, A history of greek mathematics, 1921, G.L. Huxley, Antemius of Tralles, 1970, Ε. Αντωνιάδης, Έκφρασις της Αγίας Σοφίας, 1983, R.J. Mainstone, Hagia Sophia, Architecture structure and liturgy of Justinian’s great church, 1988, Β. Σπανδάγος-Ρ. Σπανδάγου-Δ. Τραυλού, Οι θετικοί επιστήμονες της βυζαντινής εποχής, 1996, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Βικιπαίδεια.
ΚΕΙΜΕΝΑ: ΠΑΡΣΙΦΑΛ (ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΑΑΛ)

** ** **

Αλλά ποια είναι η αφετηρία της καλλιτεχνικής δημιουργίας; Γι’ άλλους η μίμηση, για άλλους το παιχνίδι, για άλλους η έκφραση συναισθημάτων ή η παράσταση των πραγμάτων. Η θεωρία της μίμησης ανάγεται στον Πλάτωνα “τῆς ποιήσεώς τε καὶ μυθολογίας ἡ μὲν διὰ μιμήσεως ὅλη ἐστίν, τραγωδία τε καὶ κωμωδία, ἡ δὲ δι’ απαγγελίας αὐτοῦ τοῦ ποιητοῦ εὕροις δ’ ἄν αὐτὴν μάλιστα που ἐν διθυράμβοις ἡ δ’ αὖ δι’ ἀμφοτέρων ἔν τε τῆ τῶν ἐπῶν ποιήσει, πολλαχοῦ δὲ καὶ ἄλλοθι” (Πολιτικά, 394 b). Και στον Αριστοτέλη “ἐποποιία καὶ ἡ τῆς τραγωδίας ποίησις, ἔτι δὲ κωμῳδία καὶ ἡ διθυραμβοποιητική, πᾶσαι τυγχάνουσιν οἶσαι μιμήσεις τὁ σύνολον” (Περί ποιητικής, 1 1447 a 16). O Πλωτίνος, οι Φιλόστρατοι, ο Μπατώ και ο Λιππς, ο Γκρόος και ο Μπάλντουιν ακολουθούν.

Αλλά και η παιδιά, ως εκδήλωση θυμικής κατάστασης, αποτελεί αφετηρία για την τέχνη, όπως παρατηρεί ο Πλάτων και ο Σίλλερ και ο Γκρόος και ο Σπένσερ και ο Ριμπό. Η θεωρία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως έκφρασης συναισθημάτων και παθών, οφείλεται στον Φίλντερ και στον Χιρν. Εδώ περιλαμβάνεται και ο Φρόυντ για τον οποίο τα ψυχικά συμπλέγματα εκδηλώνονται σε έργα τέχνης.
Ας μην αποκλείσομε τίποτα από την τέχνη. Η ελευθερία της τέχνης απαιτεί ελεύθερη αντιμετώπιση. Κάθε περιορισμός θα είναι σε βάρος της.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

1 day ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

1 day ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

1 day ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

1 day ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

1 day ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

1 day ago

This website uses cookies.