ΘΕΣΕΙΣ

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – LA REVOLUTION FRANÇAISE
(14 Ιουλίου 1789)

Ο σημαντικότερος σταθμός στην ιστορία των νεώτερων χρόνων, επιστέγασμα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, η ανατροπή των κοινωνικών, πολιτικών και ηθικών δομών της Γαλλίας, η συντριβή της φεουδαρχίας και της μοναρχίας και η άνοδος της αστικής τάξης στην εξουσία, με τεράστιες συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύγκληση της Συνέλευσης των Τάξεων (5 Μαΐου 1789), δρομολογείται με τον όρκο του Σφαιριστηρίου (20 Ιουνίου), άλωση της Βαστίλλης (14 Ιουλίου), Συντακτική Συνέλευση (κατάργηση των προνομίων και της φεουδαρχίας (4 Αυγούστου), Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη (26 Αυγούστου), μοναρχικό Σύνταγμα (14 Σεπτεμβρίου 1791), Νομοθετική Συνέλευση (πτώση της βασιλείας (10 Αυγούστου 1792), σφαγές του Σεπτεμβρίου), Συμβατική Συνέλευση (αποκεφαλισμός του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, Σύνταγμα του 1793, εμφύλιος, τρομοκρατία, πόλεμοι, Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, 9 Θερμιντώρ (29 Ιουλίου 1794), Σύνταγμα 1795), Διευθυντήριο και Υπατεία (1795-1799-1804).

Βιβλιογραφία: Μπαρνάβ, Εισαγωγή στη Γαλλική Επανάσταση, 1792, Th. Carlyle, The French Revolution, A History, 1837, L. Blanc, Histoire de la Révolution Française, 1847-1862, Ch. d’ Hericault, La Révolution de Thermidor, 1876, F.A. Mignet, Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης, 1924, G. Lefevre, The coming of the French Revolution, 1947, J.H. Stewart, A documentary survey of the French Revolution, 1951, Chr. Hibbert, The days of the French Revolution, 1980, Γιάννης Μηλιός, Καρλ Μαρξ, Για τη Γαλλική Επανάσταση, 1990, Axel Kuhn, Die Französische Revolution, 1999, Βικιπαίδεια.

Εικονογραφία: Η Ελευθερία οδηγούσα τον λαόν, πίνακας, Ευγ. Ντελακρουά, 1830, Λούβρο, Παρίσι, Η καταιγίδα της Βαστίλης, πίνακας, Ζ.Π.Λ. Λωράν Ουέλ, 1789, Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ: «Liberte, egalite, fraternite ou la morte» (Σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης).

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο αγώνας δρόμου για την κυριαρχία στην αγορά των ανθρωπόμορφων ρομπότ

Η Unitree, μία κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ παρουσίασε το νέο της μοντέλο G1…

7 hours ago

Συμβάσεις χιλιάδων ευρώ μεταξύ Δημοσίου και εταιρειών, που ίδρυσαν γαλάζια παιδιά, μισθοδοτούμενα από την Blue Skies και εργαζόμενα σε ΝΔ – Μαξίμου

«Δεν κατέχουμε θέσεις στο Δημόσιο, ούτε εργαζόμαστε σε γραφεία υπουργών και κυρίως, η εταιρεία που…

7 hours ago

Ουκρανία: Έτοιμος για άνευ όρων εκεχειρία ο Ζελένσκι – Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις τον Πούτιν

Παρότι μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαινόταν πιο πιθανή από ποτέ – κυρίως,…

7 hours ago

Οι αντιεξουσιαστές προχώρησαν σε επανακατάληψη του κτιρίου του Ευαγγελισμού

Σε νέο επανακατάληψη του κτιρίου του Ευαγγελισμού προχώρησαν αντιεξουσιαστές, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάληψη…

7 hours ago

Πάπας Φραγκίσκος: Πέρασε στην αιωνιότητα ο «ποιμένας» των φτωχών – Πάνω από 400.000 άνθρωποι στο ύστατο χαίρε

Παγκόσμιοι ηγέτες και πιστοί καθολικοί είπαν σήμερα το ύστατο χαίρε στον «πάπα των φτωχών», σε μια…

7 hours ago

Η φτώχεια και η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζονται με… ελεημοσύνες και φιλοδωρήματα

Του Γιάννη Μυλόπουλου * Αντιμετωπίζεται η φτώχεια και η ακρίβεια που μαστίζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με…

11 hours ago