Διχογνωμία φαίνεται πως επικράτησε ανάμεσα στους εκπροσώπους των αστυνομικών, που βρέθηκαν τη Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται και σύσταση αστυνομικού σώματος, υπαγόμενου στην ΕΛΑΣ, το οποίο θα αστυνομεύει τα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με το Documento, o πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, επανέλαβε την αντίθεση τη ΠΟΑΣΥ, στο μέτρο που προωθεί το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος του Δ.Σ. μας, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, που να υποστήριξε την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστημιακά ιδρύματα».
Σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ εξήγησε ότι «δεν μπορούν να συνυπάρξουν ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας – που προσδιορίζεται ως βραχίονας του στενού πυρήνα του κράτους με προκαθορισμένες αρμοδιότητες – και οι ιδιαιτερότητες που έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το αυτοδιοίκητο».
Επίσης ανέφερε ως προβληματική και την ταχύτητα αλλά και τον χρόνο στον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν τέτοιο θεσμό και υπενθύμισε ότι η δια νόμου κατάργηση του ασύλου, δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει εντός των πανεπιστημίων και τόνισε ότι είναι παράλογο να προσληφθεί προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί μόλις ένα μήνα, με ταυτόχρονη ανάθεση σε αυτό ακόμα και προανακριτικών καθηκόντων. και στο οποίο θα ανατεθεί αυτό το χρόνιο και δύσκολο ζήτημα.
«Πώς γίνεται να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα ένας συνάδελφος με ένα μήνα εκπαίδευση και τις ίδιες αρμοδιότητες να έχει ο αστυφύλακας που φοιτά τρία χρόνια μετά από πανελλήνιες εξετάσεις;» διερωτήθηκε ο Γρ. Γερακαράκος και σημείωσε ότι «αλλιώς, μας στοχοποιείτε. Μας παραδίδετε βορρά στην αδυσώπητη κοινή γνώμη με δημοσιότητα που εσείς θα επιλέγετε κάθε φορά, επιβάλλοντας ανάλογα με την περίοδο και τις ορέξεις σας τον καλό και κακό αστυνόμο. Όπως υπάρχει καλός και κακός υπουργός», επεσήμανε.
Αντ’ αυτού πρότεινε την αξιοποίηση του προσωπικού που προϋπάρχει και είναι πιο έμπειρο, ενώ η εποπτεία του να βρίσκεται στις πρυτανικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου, με ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ είχε ταχθεί ενάντια στο μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάνοντας λόγο για ένα νέο «πρότυπο» είδος αστυνομικού τμήματος εντός των πανεπιστημίων.
«Παραγωγή ασφάλειας»
Στον αντίποδα από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ βρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), Γιάννης Κατσιαμάκας, ο οποίος και υποστήριξε ότι «ο ιδιωτικός φύλακας (security) είναι μόνο για να φυλάει αλλά δεν μπορεί να παράξει φύλαξη», συμφωνώντας με την νομοθετική ρύθμιση για σώμα της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια.
Παράλληλα παραδέχτηκε ότι εντός του αστυνομικού σώματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, για να προτρέψει την υπουργό Παιδείας να λάβει υπόψη τα «σοβαρά επιχειρήματα» που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ.
Με χουντικό «απόφθεγμα» τάχθηκε υπέρ του μέτρου ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ, διαδέχτηκε εκείνη του προέδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ), Βασίλη Ντούμα, ο οποίος παρέθεσε ένα απόφθεγμα που παρέπεμπε ευθέως στον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Ο Β. Ντούμας φέρεται να είπε ότι «ένα κομμάτι της κοινωνίας νοσεί και πρέπει να γιατρευτεί», φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου.
«Άκουσα καλά ότι ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών είπε: ¨Όταν νοσεί ένα κομμάτι της κοινωνίας πρέπει να γιατρευτεί”; Γνωρίζει από πού προέρχεται αυτή η έκφραση και τι τροφοδότησε στην ελληνική κοινωνία; Γνωρίζει ότι τέτοιες εκφράσεις οδήγησαν στις πιο μαύρες μέρες της ελληνικής ιστορίας;», ρώτησε σε έντονο ύφος η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία., καλώντας τον να ανακαλέσει ειδάλλως να διαγραφεί από τα πρακτικά η φράση του Β. Ντούμα.
Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε γραπτή της δήλωση για την χουντικής εμπνεύσεως φράση του Β. Ντούμα, ανέφερε πως όταν η ίδια σημείωσε ότι αυτές οι διατυπώσεις παραπέμπουν ευθέως σε μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορία, απάντησε ότι επί Χούντας ήταν αγέννητος και ότι οι παρατηρήσεις αυτές είναι ακροβασίες», ενώ η βουλεύτρια γνωστοποίησε επίσης ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βασίλης Διγαλάκης, συμμερίστηκε την άποψή της και ζήτησε τη διαγραφή της φράσης του Β. Ντούμα από τα πρακτικά.