18.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Ποιος μπορεί να πιστέψει τo Ισραήλ για το νοσοκομείο στη Γάζα, το κράτος που στρατηγικά αρνείται τα εγκλήματά του;

Ημερομηνία:

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η άρνηση του Ισραήλ να αναλάβει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια πολέμων είναι αρκετά συνήθες οι εμπόλεμες πλευρές να αρνούνται την ευθύνη των εγκλημάτων τους ενώ ο στρατός του Ισραήλ έχει εντάξει στρατηγικά την άρνηση εγκλημάτων στην πολεμική τακτική του.

Τα περιστατικά είναι πραγματικά ατελείωτα με τη συνήθη πρακτική του Ισραήλ να είναι η άρνηση αρχικά των εγκλημάτων και η δημιουργία πολλαπλών εμποδίων σε ανεξάρτητα διεθνή όργανα για διερεύνηση των υποθέσεων. Τελικώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια έχει περάσει τόσο καιρός που πλέον η αποκάλυψή της δεν έχει τόση σημασία αφού έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα.

Για να αναφέρουμε απλά κάποια περιστατικά:

Στις 24 Μαρτίου του 2009, δημοσιεύτηκε έκθεση της ομάδας του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες: διαπίστωσε “εκατοντάδες” παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και κατηγόρησε τους ισραηλινούς στρατιώτες ότι χρησιμοποίησαν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, έριξαν μπουλντόζα σε σπίτι με μια γυναίκα και ένα παιδί ακόμα μέσα και βομβάρδισαν ένα κτίριο στο οποίο είχαν διατάξει να μπουν άμαχοι μια μέρα νωρίτερα. Σε μια περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ένα 11χρονο αγόρι ως ανθρώπινη ασπίδα, αναγκάζοντάς το να μπει πρώτο σε ύποπτα κτίρια και να ελέγξει επίσης τσάντες. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το αγόρι χρησιμοποιήθηκε ως ασπίδα όταν Ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά. Ο Guardian έλαβε επίσης μαρτυρίες από τρία Παλαιστινιακά αδέλφια ηλικίας 14, 15 και 16 ετών, τα οποία ισχυρίστηκαν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian διεξήγαγε δική της έρευνα, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκάλυψε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παλαιστινιακών παιδιών ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τελικώς, μετά από 10 χρόνια, το 2020, Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο παραδέχτηκε και καταδίκασε δύο ισραηλινούς στρατιώτες για τη χρήση ανθρώπινων ασπίδων.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι εκείνη τη στιγμή οι στρατιώτες -τα ονόματα των οποίων ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν- βρίσκονταν υπό “δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες”.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, λέγοντας ότι είχε ως στόχο να σταματήσει τις επιθέσεις με παλαιστινιακές ρουκέτες από το έδαφος που ελέγχεται από το μαχητικό κίνημα Χαμάς.

Στην επιχείρηση που πραγματοποίησε σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί.

Το Ισραήλ διαρκώς αρνείται.

Τον Απρίλη του 2008 το Ισραήλ δολοφόνησε 15 άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Το Ισραήλ όχι μόνο δεν έλαβε κάποια δράση τιμωρίας των δολοφόνων, αλλά εξήρε τη δράση των στρατιωτών του που πυροβόλησαν και απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το θάνατο των κατοίκων της Γάζας που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, και οργανώσεις για τα δικαιώματα είχαν ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση αληθινών πυρομαχικών, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Στις διαδηλώσεις πέραν των νεκρών, 700 κάτοικοι της Γάζας τραυματίστηκαν, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Αλλά ο Avigdor Lieberman, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε έρευνα του ΟΗΕ, επιμένοντας αντίθετα ότι “οι στρατιώτες μας αξίζουν έπαινο”.

Στις 5 Ιουνίου του 2018 το Ισραήλ σκότωσε 120 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μεταξύ αυτών και την 21χρονη Razan al-Najar, μια εθελόντρια γιατρό, καθώς έτρεχε προς τον συνοριακό φράχτη, ανατολικά της πόλης Khan Younis στα νότια της Γάζας, σε μια προσπάθεια να φτάσει σε ένα τραυματισμένο θύμα.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι σκότωσε σκοπίμως την γιατρό.

“Μια αρχική εξέταση σχετικά με το περιστατικό … διαπίστωσε ότι ένας μικρός αριθμός σφαιρών εκτοξεύθηκε … και ότι κανένας πυροβολισμός δεν κατευθύνθηκε σκόπιμα ή άμεσα εναντίον της”, ανέφερε μέρος μιας σύντομης ανακοίνωσης που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της αλ Νατζάρ στη Γάζα το Σάββατο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνθρωποι που είχε περιθάλψει όταν είχαν τραυματιστεί σε προηγούμενες διαδηλώσεις στα σύνορα.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις ήταν μέλη της Χαμάς και μαχητές που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς και οι χιλιάδες τραυματίες ήταν άοπλοι πολίτες εναντίον των οποίων το Ισραήλ χρησιμοποιούσε υπερβολική βία.

Τον Μάη του 2021 το Ισραήλ σκότωσε 53 Παλαιστίνιους διαδηλωτές εκ των οποίων 14 παιδιά. Το Ισραήλ αρνήθηκε την ευθύνη για τις πράξεις του ενώ οι χώρες της Δύσης αρνήθηκαν να καταδικάσουν τους θανάτους ακόμη και των παιδιών.

Η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που είχε οδηγήσει σε 53 θανάτους προκλήθηκε από παλαιστινιακές διαμαρτυρίες για πιθανές αναγκαστικές εξώσεις οικογενειών στη γειτονιά Σέιχ Τζάρα και μια επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσά.

Η Χαμάς έδωσε προθεσμία στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές στον ιερό χώρο. Όταν αυτό αγνοήθηκε, η παλαιστινιακή ομάδα αντίστασης άρχισε να επιτίθεται στο Τελ Αβίβ με πυρά ρουκετών. Ακολούθησε η είσοδος του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον θάνατο βρίσκουν και ενοχλητικοί δημοσιογράφοι. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η βετεράνος Παλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, που δολοφονήθηκε στις 11 Μαΐου.

Μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων του Al Jazeera, δήλωσαν αμέσως ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τον πυροβολισμό στην Τζενίν, ισχυρισμός που υποστηρίχθηκε από πολυάριθμες έρευνες από μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, το Ισραήλ προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη.

Αξίζει εδώ να δώσουμε κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες γιατί ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο Ισραηλινός στρατός την υπόθεση έχει αρκετές ομοιότητες με την περίπτωση με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Abu Akleh, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett υπέδειξαν ένοπλους Παλαιστίνιους μαχητές ως τους “πιθανούς” δράστες.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται πιθανό ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι – οι οποίοι πυροβολούσαν αδιακρίτως εκείνη τη στιγμή – είναι υπεύθυνοι για τον ατυχή θάνατο του δημοσιογράφου”, έγραψε ο Bennett στο Twitter.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέβασε μάλιστα στο Twitter ένα βίντεο με Παλαιστίνιους ενόπλους να πυροβολούν στον προσφυγικό καταυλισμό για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του. Το βίντεο διαψεύστηκε μέσα σε λίγες ώρες από την ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’tselem, η οποία δήλωσε ότι οι ένοπλοι βρίσκονταν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο του καταυλισμού και ότι κανένας Παλαιστίνιος μαχητής δεν βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί η Abu Akleh και οι συνάδελφοί της.

Στη συνέχεια το Ισραήλ προσφέρθηκε να διεξάγει κοινή έρευνα για τη δολοφονία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία η τελευταία απέρριψε κατηγορηματικά.

Την επόμενη ημέρα, στις 12 Μαΐου, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλε τις “βιαστικές” κατηγορίες ότι ένας από τους στρατιώτες της βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ως “παραπλανητικές και ανεύθυνες”.

Στις 13 Μαΐου, το Ισραήλ δήλωσε ότι μετά την αρχική του έρευνα για τον πυροβολισμό, είναι πιθανό η σφαίρα που σκότωσε την Abu Akleh να προήλθε από έναν Ισραηλινό στρατιώτη που πυροβολούσε εναντίον ενός Παλαιστίνιου ένοπλου μαχητή κοντά της.

“Ο Παλαιστίνιος ένοπλος έριξε πολλαπλά πυρά κατά του στρατιώτη των IDF και υπάρχει η πιθανότητα η κ. Abu Akleh, η οποία βρισκόταν κοντά στον Παλαιστίνιο ένοπλο από πίσω, να χτυπήθηκε από τα πυρά του στρατιώτη προς τον Παλαιστίνιο ένοπλο”, ανέφερε ανακοίνωση του στρατού.

Οι συνάδελφοι της Abu Akleh που ήταν μαζί της, καθώς και πολλαπλές έρευνες, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι μαχητές στην περιοχή την ώρα της δολοφονίας της.

Ο ισραηλινός στρατός στις 19 Μαΐου δήλωσε ότι αναγνώρισε το τουφέκι ενός στρατιώτη που “μπορεί να σκότωσε” τον Abu Akleh, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν οι Παλαιστίνιοι δεν παραδώσουν τη σφαίρα για ανάλυση.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “έχουμε περιορίσει το όπλο [του ισραηλινού στρατού] που μπορεί να εμπλέκεται στην ανταλλαγή πυρών κοντά στη Σιρίν”, αλλά τόνισε ότι η πηγή του πυροβολισμού δεν ήταν σαφής.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της δικής του στρατιωτικής έρευνας στις 5 Σεπτεμβρίου και δήλωσε ότι υπήρχε “μεγάλη πιθανότητα” ο Αμπού Ακλέχ να είχε “χτυπηθεί κατά λάθος” από πυρά του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο, δεν θα ξεκινούσε ποινική έρευνα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ