ΚΟΣΜΟΣ

Ποιους αφορά η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πώς θα πραγματοποιηθεί η μερική επιστράτευση της χώρας που διέταξε ο Πούτιν, την ώρα που οικογένειες χωρίζονται και επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία, από όσους προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα κληθούν όσοι είναι απαραίτητοι για την επιχείρηση και ένας από τους βασικούς παράγοντες στην κλήση θα είναι η πολεμική εμπειρία. Πρόκειται για σκοπευτές, τυφεκιοφόρους, πυροβολητές, οδηγούς, οδηγούς-μηχανικούς.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δεν υπάρχει διαταγή επιστράτευσης από την εφεδρεία, αλλά προτεραιότητα δίνεται σε όσους έχουν τις κατάλληλες ειδικότητες και πολεμική εμπειρία.

Ο αριθμός όσων υπόκεινται σε στράτευση καθορίζεται από τις τακτικές ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων.

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε χθες ότι θα κινητοποιηθούν 300.000 άνθρωποι (λίγοι παραπάνω από όσους καλούνται για θητεία κάθε χρόνο).

Θα κληθούν τόσο αξιωματικοί όσο και στρατιώτες και λοχίες. Σε επιστράτευση υπόκεινται βάσει νόμου στρατιώτες και λοχίες κάτω των 35 ετών, κατώτεροι αξιωματικοί έως 50 ετών, ανώτεροι αξιωματικοί έως 55 ετών.

Το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι υπάρχουν θέσεις που μπορούν να καλυφθούν από γυναίκες με απαραίτητες στρατιωτικές ειδικότητες, για παράδειγμα, γιατροί, αλλά «η ανάγκη για τέτοιες ειδικότητες είναι ελάχιστη».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, από μόνοι τους, χωρίς να περιμένουν κλήση, περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι έχουν ήδη φτάσει στα γραφεία για στρατιωτική εγγραφή και στρατολόγηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα κληθούν:

Οι λεγόμενοι «δεσμευμένοι πολίτες», σε αυτούς περιλαμβάνονται υπάλληλοι επιχειρήσεων αμυντικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, όσοι φροντίζουν ένα μέλος της οικογένειάς τους, έχουν τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 16 ετών, έχουν τέσσερα ή περισσότερα αδέρφια κάτω των 8 ετών (υπό την προϋπόθεση ότι η μητέρα τα μεγαλώνει χωρίς σύζυγο).

Δεν υπόκεινται σε στράτευση όσοι έχουν κριθεί προσωρινά ανίκανοι για υπηρεσία για λόγους υγείας.

Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί (άνω των 65 ετών ή για λόγους υγείας) που διαγράφονται από το στρατιωτικό μητρώο, δεν υπόκειται σε επιστράτευση.

Οι Ρώσοι που ζουν μόνιμα εκτός της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό δεν υπόκεινται επίσης σε επιστράτευση. Όσοι έφυγαν για μικρό χρονικό διάστημα και είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό στον τόπο διαμονής τους στη Ρωσία μπορεί να κληθούν.

Επιπλέον, νωρίτερα ο Σοϊγκού τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν τίθεται θέμα στρατολόγησης φοιτητών (εάν δεν έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία ή αν δεν έχουν αποφοιτήσει από στρατιωτική σχολή, δεν περιλαμβάνονται στην εφεδρεία) και ότι η κινητοποίηση δεν θα επηρεάσει τους στρατεύσιμους.

Δεν ορίζονται ποσοστώσεις για τον αριθμό όσων κλήθηκαν από την εφεδρεία. Με βάση τον όγκο της υπάρχουσας εφεδρείας, κάθε περιφέρεια έχει «μια ξεχωριστή εργασία» και εξαρτάται από τον αριθμό των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στο στρατιωτικό μητρώο.

Τι γράφει το φύλλο πορείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φύλλο πορείας αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο “για τη στρατιωτική υποχρέωση και τη στρατιωτική θητεία” είστε υποχρεωμένος να παρουσιαστείτε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 9 στο τάδε στρατόπεδο της τάδε περιοχής της Μόσχας για την διεξαγωγή των απαραίτητων ιατρικών και ψυχομετρικων εξετάσεων και την εξέταση της  επιτροπής». Οι επιστρατευθέντες καλούνται να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους και τα αποτελέσματα σειράς εξετάσεων, ενώ απευθύνονται συστάσεις για μάσκα, γάντια και αντισηπτικά.

Οι στρατιώτες και οι έφεδροι καλούνται να κάνουν σειρά εξετάσεων (ανάλυση αίματος, ούρων, καρδιογράφημα, ανάλυση αίματος για τον ιό του AIDS , σύφιλη, ηπατίτιδα Β, Γ, ακτινογραφία θώρακος). Παράλληλα, χρειάζονται βεβαίωση ότι έχουν κάνει τα προληπτικά εμβόλια για πνευμονόκοκκο και μηνιγγιτιδιόκοκκο.

Στο τέλος παρουσιάζεται το στρατόπεδο που αναφέρει το χαρτί της επιστράτευσης και μπαίνει υπογραφή.

Ουρές χιλιομέτρων στις συνοριακές διαβάσεις

Δραματικοί αποχαιρετισμοί οικογενειών

Εντωμεταξύ, βίντεο κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν νεοσύλλεκτους που αποχαιρετούν τις οικογένειές τους.

Την ίδια ώρα, η Δύση κάνει λόγο για τάση φυγής στη Ρωσία, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη στρατιωτική επιστράτευση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε σε προπαγάνδα το γεγονός ότι έχουν ξεπουλήσει τα εισιτήρια μιας διαδρομής κυρίως σε χώρες όπου δεν απαιτείται βίζα.

Εντωμεταξύ, ο Δήμαρχος της Μόσχα Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε διάταγμα που αφορά την οικονομική υποστήριξη των Μοσχοβιτών που θα επιστρατευθούν όπως και των ξένων πολιτών που θα υπογράψουν ανάλογη σύμβαση

Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δημάρχου, όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στην μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) μηνιαίως. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων.

Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ).

Οι ξένοι πολίτες που θα υπογράψουν σύμβαση θα λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.

Χαρτί επιστράτευσης σε συλληφθέντες διαδηλωτές

Εντωμεταξύ, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις πληροφορίες για την έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης από την Ρωσία μετά την κήρυξη της επιστράτευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι σε ορισμένους από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης επιδίδονται έγγραφα στράτευσης: «Δεν είναι παράνομο», είπε.

Το BBC νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον 18 από τους 1.300 και πλέον συλληφθέντες διαδηλωτές εστάλησαν στα γραφεία στρατολόγησης για να καταταγούν στο πλαίσιο της “μερικής επιστράτευσης” του Πούτιν.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα μίας “οικονομικής επιστράτευσης”, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντηση ότι δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις και ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Τον Ιούλιο η κρατική Δούμα ενέκρινε δύο νομοσχέδια που παρέχουν στο Κρεμλίνο την εξουσία να υποχρεώνει επιχειρήσεις της χώρας να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό και τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά προκειμένου να στηρίξουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία πολεμάει στην Ουκρανία με το ΝΑΤΟ και όλες του τις δυνάμεις, και για αυτό ήταν απαραίτητη ανάγκη η επιστράτευση.

Ισχυρισμοί για «κρυφή» παράγραφο στο διάταγμα

Η φιλοδυτική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος του Ρώσου προέδρου που ανήγγειλε χθες, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.

Σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την αναφορά της NovayaGazeta.Europe «ένα ψέμα».

Χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι η παράγραφος αυτή υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων οι οποίοι μπορούν να κληθούν στο στρατό. Τόνισε ότι αφορά μόνο πληροφορίες σχετικά με τους 300.000 στρατεύσιμους που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού στην συνέντευξη του είπε : «300 χιλιάδες άνθρωποι». Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει συνολικά 25 εκατομμύρια εφέδρους στη διάθεσή της. Όλοι οι Ρώσοι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στρατιωτική θητεία μεταξύ 18 και 27 ετών.

Ουρές χιλιομέτρων στις συνοριακές διαβάσεις

Κυκλοφοριακό κομφούζιο σχηματίζεται στις οδικές συνοριακές διαβάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των γειτονικών της χωρών. Σύμφωνα με το Yandex.Maps, παρατηρείται συμφόρηση στα σύνορα με το Καζακστάν, τη Γεωργία, τη Λευκορωσία και τη Φινλανδία.

Βίντεο, από τα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας, δείχνει μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Στα σύνορα Ρωσίας-Μογγολίας στην Κιάχτα, έχει σχηματισθεί επίσης μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Άλλοι προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία για τη Μογγολία μέσω της Μπουριάτιας, αναφέρει το κανάλι Kyahta στο Telegram.

Στην Κιάχτα βρίσκεται ένα μεθοριακό σημείο διέλευσης στα σύνορα με την Μογγολία, το οποίο απέχει από το Ιρκούτσκ 670 χιλιόμετρα και από το Ουλάν Ουντέ 228 χιλιόμετρα. Η Μογγολία είναι το πλησιέστερο ξένο κράτος, όπου μπορεί να πάει κάποιος από τις πόλεις αυτές χωρίς βίζα οδικώς, σιδηροδρομικώς ή αεροπορικώς.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ δημοσίευσε στο κανάλι του στο Telegram φωτοαντίγραφα των διαταγών που εξέδωσαν οι στρατιωτικοί επίτροποι της περιοχής Σαμάρα, του Ταταρστάν και του Νταγκεστάν. Στις διαταγές αναφέρεται ότι οι στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν κληθεί να παρουσιασθούν για την επιστράτευση, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν προσωρινά τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες διαμένουν χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Πηγή του ιστότοπου Meduza, προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ισχυρίζεται ότι οι αρχές δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα μέχρι να ολοκληρωθούν τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από την Ρωσία ουκρανικά εδάφη (θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «εάν υπάρξει μαζική εκροή». Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι στις ειδήσεις που λένε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φύγουν μαζικά στο εξωτερικό υπάρχουν «πολλές ψευδείς ειδήσεις».

«Φυλακή ή πόλεμος»

Χθες σε 38 πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης. Σχεδόν 1.500 άτομα συνελήφθησαν.

Σε ορισμένους από τους συλληφθέντες δόθηκαν κλήσεις να παρουσιαστούν σε γραφεία στρατολογίας. Πολλοί Ρώσοι που περιμένουν να λάβουν την κλήση για επιστράτευση έχουν συνειδητοποιήσει ότι σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια μόνο επιλογή: φυλακή ή πόλεμος. «Η καλύτερη επιλογή είναι η φυλακή αν αρνηθείς την επιστράτευση», δήλωσε ένας από τους συνομιλητές της ρωσικής υπηρεσίας του BBC στη Μόσχα.

«Και ακόμη και αν λάβουμε υπόψη την περίπτωση του Ναβάλνι και την πλούσια ιστορία βασανιστηρίων της Ρωσίας, εξακολουθεί να υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να πεθάνεις από ένα μπουκάλι παρά από μια σφαίρα στο μέτωπο. Θα κάνω τα πάντα, αλλά δεν θα πάω στο μέτωπο», είπε.

«Είμαι έτοιμος να σπάσω το πόδι μου, το χέρι, να μπω στην φυλακή, αλλά με κανένα τρόπο να πάω σ ‘ αυτό το ζυμωτήριο».

Στην περιοχή Ζαμπαϊκάλιε η αστυνομία και στρατιωτικοί του στρατολογικού γραφείου πήγαν νύχτα στον οικισμό Κουρουκμάν, για να μαζέψουν τους άνδρες που είναι υπό επιστράτευση, δήλωσε στον ιστότοπο Sibir.realii γυναίκα κάτοικος του οικισμού.

Από τον οικισμό που έχει πληθυσμό 6.000 κατοίκους πρέπει να επιστρατευθούν 700 άνδρες. Από την περιοχή Τουνκίνσκι την νύχτα επιστράτευσαν περισσότερους από 100 άνδρες.

«Μάθετε πώς να επιδένετε τα τραύματα σας»

Η ακτιβίστρια του κινήματος Free Buryatia, Βικτόρια Μαλαντάγιεβα, δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ένας αξιωματικός της στρατολογίας ενημερώνει τους στρατεύσιμους για το πώς θα αλλάξει η ζωή τους. «Πρέπει να μάθεις πώς να επιδένεις τα τραύματά σου, να δίνεις τις πρώτες βοήθειες, γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν από μια απλή απώλεια αίματος. Το θέμα είναι σοβαρό. Άνδρες, πηγαίνετε στον πόλεμο μετά την εκπαίδευση. Επομένως, πρέπει να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατολογικού γραφείου. Διευκρίνισε επίσης ότι οι έφεδροι που θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο, δεν μπορούν να κατέβουν από αυτό.

Ο ιστότοπος Taiga.info δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο οι κάτοικοι αποχαιρετούν αυτούς που επιστρατεύθηκαν στην πόλη Νιερούνγκρι της Γιακουτίας.

Μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, άρχισαν να εμφανίζονται αναρτήσεις στο ρωσικό διαδίκτυο με συμβουλές σχετικά με την αναβολή της στράτευσης. Μια ημέρα αργότερα, επισήμανε η εφημερίδα RBC, άρχισαν οι αναρτήσεις αυτές να απομακρύνονται.

 Η Φινλανδία εξετάζει την απαγόρευση εισόδου Ρώσων

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους περισσότερους Ρώσους να εισέλθουν στη Φινλανδία, καθώς η κυκλοφορία στα σύνορα από τον ανατολικό γείτονά της «έχει ενταθεί» μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Τα φινλανδικά χερσαία σύνορα έχουν παραμείνει μεταξύ των ελάχιστων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους, αφού μια σειρά δυτικών χωρών έκλεισαν τόσο τα χερσαία σύνορα όσο και τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά αεροπλάνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τους κινδύνους που ενέχουν άτομα που ταξιδεύουν μέσω της Φινλανδίας και εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά τη διαμετακόμιση Ρώσων μέσω της χώρας.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής, πιστεύουμε ότι ο ρωσικός τουρισμός (προς τη Φινλανδία) πρέπει να σταματήσει, καθώς και η διέλευση μέσω της Φινλανδίας», είπε η Μάριν σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί μετά τα χθεσινά νέα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου δημιούργησε φόβους ότι ορισμένοι άνδρες σε μάχιμη ηλικία δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και οδήγησε να πουληθούν γρήγορα από την χώρα αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή.

Η Φινλανδία επέλεξε να διατηρήσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ανοιχτά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο συνοριακό πέρασμα Βααλίμα, σε απόσταση περίπου τρεις ώρες οδικώς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη, τρεις λωρίδες αυτοκινήτων εκτείνονταν 300-400 μέτρα η καθεμία γύρω στις 13:15 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος φύλαξης των συνόρων.

Το πέρασμα είναι ένα από τα εννέα στα 1.300 χιλιόμετρα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η οδική κυκλοφορία στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε σε tweet ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της συνοριοφύλακα, Μάτι Πιτκανίτι. Είπε στο Reuters ότι οι συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι στα εννέα σημεία ελέγχου.

Αν και η κυκλοφορία από τη Ρωσία είναι μεγαλύτερη από την συνηθισμένη, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι δεν έχει αλλάξει «ανησυχητικά» τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η ανακοίνωση προειδοποίησε ότι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν «λανθασμένες και παραπλανητικές» πληροφορίες.

Περίπου στις 17:30 τοπική ώρα η κυκλοφορία συνέχιζε, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, με αυτοκίνητα να εκτείνονται σε τέσσερις λωρίδες, την καθεμία για περίπου 150 μέτρα.

Ένας 34χρονος Ρώσος με το όνομα Νικίτα, ο οποίος δεν έδωσε το επίθετό του, τόνισε στο Reuters ότι θα πήγαινε διακοπές στη νότια Ευρώπη και ότι δεν είναι σίγουρος αν θα επιστρέψει στη Ρωσία. «Θα πάρω την απόφαση όταν είμαι εκεί», τόνισε καθώς διέσχιζε τα σύνορα.

Αξιωματούχοι των συνόρων ανέφεραν στο Reuters ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων που έφτασαν ταξίδευαν με τουριστική βίζα. Οι τουρίστες πρέπει να προσκομίσουν βίζες και έγγραφα που αποδεικνύουν τα επόμενα δρομολόγιά τους, όπως αεροπορικά εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων ή πρόσκληση από φιλικό πρόσωπο.

Όσο οι τουρίστες μπορούν να δείξουν αξιόπιστα σχέδια επιστροφής, όπως εισιτήρια επιστροφής, οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να ελέγξουν αν όντως σκοπεύουν να επιστρέψουν, είπε στο Reuters ο Ελίας Λάινε, αναπληρωτής επικεφαλής του συνοριακού σταθμού της Βααλίμα.

Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, οι άλλες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με το ρωσικό έδαφος, άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους πολίτες από συνορικά περάσματα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν όσο η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο που τρέπεται σε φυγή από την επιστράτευση της Μόσχας, δήλωσαν οι υπουργοί τους την Τετάρτη.

Ο Πιτκανίτι σημείωσε ότι 4.824 Ρώσοι έφτασαν στη Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες Τετάρτη, από 3.133 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στην βόρεια Νορβηγία δεν έχουν καταγραφεί αλλαγές στον αριθμό των Ρώσων που διέσχισαν τα σύνορα, δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας στο Reuters. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πολάκης: «Η Καλαμάτα Άγονη Α και τα Σφακιά Άγονη Β; Να αλλάξει άμεσα η απόφαση για το Κέντρο Υγείας Σφακίων»

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…

1 hour ago

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…

3 hours ago

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…

3 hours ago

G7 για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: “Θα τηρήσουμε τις αντίστοιχες υποχρεώσεις μας”

Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…

3 hours ago

Απερίγραπτο μπάχαλο με το Κτηματολόγιο αλλά ο Κυρανάκης απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης – Διαβεβαίωσε ότι “δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός”

Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…

4 hours ago

Πόρισμα – κόλαφος για τις διακοπές φον ντερ Λάιεν στο σπίτι του Μητσοτάκη στα Χανιά – «Σύγκρουση συμφερόντων»

H Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις…

4 hours ago

This website uses cookies.