Ποιός είναι ο ανθύπατος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα που άνοιξε βεντέτα με το «Βήμα»

Τον Οκτώβριο του 2010, λίγο μετά το πρώτο μνημόνιο έφτασε στην Ελλάδα, προερχόμενος από το Εκουαδόρ ο Ολλανδός τεχνοκράτης Μπομπ Τράα, ως ύπατος επιτετραμμένος του ΔΝΤ στη χώρα μας που θα εποπτεύει για την εφαρμογή των συμφωνιών με την Τρόικα και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προς τους εργοδότες του για την Ελλάδα.

Από το Εκουαδόρ όμως δεν έφυγε με τις καλύτερες συνθήκες. Στην ουσία φυγαδεύθηκε καθώς πολλές οργανώσεις είχαν ήδη ζητήσει τη σύλληψη και την απέλασή του με το αιτιολογικό ότι είχε παραβιάσει το νόμο περί μετανάστευσης, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του ως επισκέπτης.

Μικρό χρονικό διάστημα μετά την έλευση του στην Ελλάδα και τις πρώτες του δημόσιες παρεμβάσεις ο κ. Τράα άρχισε να δέχεται, όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η εφημερίδα «Δημοκρατία» απειλές κατά της ζωής του.

Τότε ήταν που μετακόμισε από το πρώτο σπίτι που είχε νοικιάσει στο Κολωνάκι σε μονοκατοικία μεταξύ Φιλοθέης και Ψυχικού το οποίο φρουρείται με πρωτοφανή δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. όλο το 24ωρο.

Εξάλλου, με δαπάνες του ελληνικού δημοσίου, περιμετρικά έχουν υψωθεί τοίχοι προκειμένου να προστατευθεί ο κ. Τράα από ελεύθερους σκοπευτές.

Ο ίδιος, περνά όλο τον ελεύθερο χρόνο του στο σπίτι του και όταν κυκλοφορεί αυτό γίνεται μόνο με σωματοφύλακες κάτι το οποίο, όπως λέει ο ίδιος τον ενοχλεί σε μια χώρα της Ευρωζώνης.

Δειπνώντας μάλιστα με Ελληνες επιχειρηματίες εκμυστηρεύτηκε ότι είναι έγκλειστος στο σπίτι του «γιατί δεν θέλει να γυρίσει στην Ολλανδία μέσα σε φέρετρο»!

Η βεντέτα του με την εφημερίδα «Το Βήμα» ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες όταν κάλεσε στο γραφείο του στην οδό Αμερικής το δημοσιογράφο της εφημερίδας, Ζώη Τσώλη, προκειμένου να τον εγκαλέσει για δημοσίευμά του και να τον απειλήσει ότι θα σταματήσει η ροή πληροφοριών προς την εφημερίδα:

Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το διάλογο όπως αυτός καταγράφηκε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας. Σε πρώτο πρόσωπο από τον δημοσιογράφο.

«Αγαπητέ κύριε Τσώλη, Εχουμε διαβάσει το άρθρο σας για την απασχόληση στο Δημόσιο “Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο” που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα θα εκτιμούσε να περάσετε από το γραφείο του ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα σας και την κάλυψή του.» Mε αυτό το e-mail που έλαβα την περασμένη Τρίτη μετά το ρεπορτάζ της προηγούμενης Κυριακής για τις προσλήψεις που έγιναν στο Δημόσιο τη διετία 2010 – 2011 και τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι παρά τους περιορισμούς και την κατάσταση που βρισκόταν η χώρα είχαν αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα τους, ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αποκαλυπτική για τον ρόλο και το ύφος της εξουσίας που ασκεί το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας.

Αποδέχθηκα την πρόσκληση του ολλανδού εκπροσώπου και την Τετάρτη στις 5.30 το απόγευμα βρέθηκα στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής 3, όπου στον 8ο όροφο έχει εγκατασταθεί το ΔΝΤ.

Μετά τον πρώτο έλεγχο στοιχείων ταυτότητας στην είσοδο, η ασφάλεια του κτιρίου ειδοποίησε το γραφείο του για την έλευσή μας. Η ελληνίδα γραμματέας του κατέβηκε στο ισόγειο, με συνόδευσε στον 8ο όροφο για να ανοίξει με το ηλεκτρονικό κλειδί την πόρτα πίσω από την οποία είναι εγκατεστημένη η μόνιμη αντιπροσωπεία του ΔΝΤ.

Αφού με… παρέδωσε στον έλληνα οικονομολόγο της αντιπροσωπείας, ο οποίος έστειλε το «προσκλητήριο»-e-mail, οδηγήθηκα στο βάθος του διαδρόμου, σε μια αίθουσα συσκέψεων μ’ ένα μακρύ τραπέζι.

Τους συστήθηκα, καθήσαμε….

Στο κέντρο ο Ολλανδός, πλαισιωμένος από δύο βοηθούς του, κι εγώ ακριβώς απέναντι. Δίπλα μου ο Ελληνας ο οποίος συμμετέχει ως συνοδός στις τεχνικές αποστολές του ΔΝΤ, πρόθυμος να βοηθήσει.

«Πού βρήκες το έγγραφο;»

Ο Ολλανδός έβραζε, φαινόταν στο χρώμα του προσώπου του. Φυλλομετρούσε τα χαρτιά του, διάβαζε τη μετάφραση του ρεπορτάζ στα αγγλικά και τις σελίδες της έκθεσης που είχε δημοσιεύσει «Το Βήμα».

Εδειχνε σαν να προσπαθούσε να συγκρατηθεί. Η πρώτη φράση που κατάφερε να πει ήταν:

– Πού βρήκες αυτό το έγγραφο;

– Λάθος ερώτηση σ’ έναν δημοσιογράφο, ήταν η απάντησή μου. Αυτή που θα έδινε κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον κόσμο και τον εαυτό του.

– Αυτή η έκθεση είναι δική μου, ποιος σας την έδωσε; συνέχισε ο μικρός Ολλανδός δικαιώνοντας τις φήμες και τα προσωνύμια που τον ακολουθούν στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στις χώρες απ’ όπου πέρασε ως ελεγκτής. Η αγωγή μας και μόνο δεν επιτρέπει να τα μεταφέρουμε…

Ισως εκείνη τη στιγμή έπρεπε να φύγω. Το σκέφτηκα, δίστασα, κάτι δεν με άφησε, ίσως η δημοσιογραφική περιέργεια για το πού μπορεί να φθάσει….

Ο Ολλανδός σε ρόλο ανακριτή συνέχισε με επίμονες διαδοχικές ερωτήσεις…

– Πώς κάνατε την έρευνα; Πού βρήκατε την έκθεση; Πού βρήκατε τα στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν το 2010;

Το κλίμα βάραινε. Του αντεπιτέθηκα.

– Μα δέκα χρόνια ερχόσαστε στην Ελλάδα και δεν καταλάβατε τι έγινε. Ούτε τότε που ήσασταν ελεγκτής, ούτε τώρα, δύο χρόνια που αυξήσατε τους φόρους, μειώσατε μισθούς και συντάξεις, το κονδύλι για τη μισθοδοσία δεν πέφτει.

Εκείνος με κοίταζε με παγωμένο βλέμμα…

Ηταν προφανές ότι ο Ολλανδός δεν ήθελε να αντιληφθεί ούτε το ρεπορτάζ ούτε να αναγνωρίσει τα δημοσιευμένα στοιχεία των προϋπολογισμών από το 2009 ως και σήμερα που αποκαλύπτουν ότι προσλήψεις και διορισμοί δεν σταμάτησαν ποτέ.

Ηταν σαν να μην ήθελε καν να ακούσει ότι με την αστοχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας και με το κύμα συνταξιοδοτήσεων που ξέσπασε μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο το Δημόσιο πληρώνει περισσότερους ανθρώπους (είτε ως μισθωτούς είτε ως «διωγμένους» συνταξιούχους) απ’ ό,τι πριν.

Οι παριστάμενοι έλληνες βοηθοί του τα έχασαν από την τροπή της συνάντησης… Συνέχισα:

– Στο ρεπορτάζ εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα. Γιατί απέτυχε το μνημόνιο, τι έγινε λάθος και πληρώνουμε χωρίς αποτέλεσμα;

Ο ίδιος σκάλιζε τα χαρτιά του και ρωτούσε:

– Γιατί αναφερθήκατε στους υπουργούς, εμείς δεν λέμε τίποτε για κανέναν υπουργό, είναι συνεργάτες μας…

Κι όταν επισημάναμε ότι τις ευθύνες τις δείχνουν οι αριθμοί της έκθεσής του τότε εξεμάνη:

– Δεν θα μιλήσουμε ξανά στο «Βήμα». Νομίζαμε πως είσαστε επίσημη εφημερίδα του ΠαΣοΚ. Εχουμε άλλες εφημερίδες που γράφουν ακριβώς τα στοιχεία μας.

– Πάλι λάθος κάνατε, ήταν η απάντηση… Το «Βήμα» είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, δεν είναι όργανο κανενός…

Η συνάντηση έφτασε στο τέλος της…

Σηκωθήκαμε, δεν άπλωσα ούτε εγώ ούτε αυτός το χέρι… αλλά τον ρώτησα:

– Αλήθεια, πόσες προσλήψεις έγιναν τη διετία…

Δεν ήθελε να απαντήσει… Ψέλλισε: Οχι πάντως 70.000.

Από τότε υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα για τον κ.Τράα ενώ το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις καθώς έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις σε βάρος του εκπροσώπου του ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Σήμερα, ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο SEEMO, η Οργάνωση για τα ΜΜΕ της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, που έχει την έδρα της στην Βιέννη και είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ).

Φωτογραφία: Eurokinissi

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πώς ζεις με 800 ευρώ μισθό και 600 ευρώ νοίκι; – Με αφορμή τα νέα στοιχεία της Eurostat

Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…

15 hours ago

Ο άνθρωπος που έβλεπε τα σκάνδαλα να περνούν…

Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…

16 hours ago

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…

16 hours ago

Σολτς για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη: «Ήταν σπουδαίος Ευρωπαίος και φίλος της Γερμανίας»

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…

16 hours ago

Συλλυπητήρια επιστολή Τάσου Βάμβουκα για τον θάνατο του Κώστα Σημήτη

Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμά του αναφέρει: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό…

18 hours ago

4 Ιανουαρίου του 1890 γεννήθηκε ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός: Ο κουρέας από το Σηρικάρι Χανίων που άγιασε μέσα από τη νόσο του Χάνσεν

Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο…

21 hours ago

This website uses cookies.