Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Πολεμικά πλοία ΗΠΑ και Ρωσίας σε κατάσταση επιφυλακής νότια της Κρήτης – Πορεία προς την Σούδα για το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ»

Στο διήμερο μεταξύ 4ης και 5ης Νοεμβρίου, τα πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία περιπολούν στην Κεντρική Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη θα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για την τότε υπολογιζόμενη διέλευση ρωσικού στολίσκου προς τη Συρία.

Οι συμμαχικές, αμερικανικές και μη, ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή είναι αρκετές. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές της εβδομάδας σε ελληνικά λιμάνια ήταν ελλιμενισμένα τρία πολεμικά: Στον Πειραιά η ναυαρχίδα του 6ου στόλου «USS Mount Whitney» (όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του νέου πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρεϊ Πάιατ), στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο «USS Wasp» με πλήρωμα 2.500 ατόμων και στο Ηράκλειο Κρήτης το ολλανδικό υποβρύχιο HNLMS Walrus.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρούν και άλλα εξίσου μεγάλα πολεμικά, όπως το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» ή τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Ross» και «USS Carney». Στον Πειραιά θα βρεθεί την Τρίτη και ένα ρωσικό πλοίο, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με τις επιχειρήσεις στη Συρία. Ο ελλιμενισμός του και μια σειρά από εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Πειραιά εντάσσονται στο 4ο Ελληνορωσικό Φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου, άλλωστε, επισκέπτεται την Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρωσικός στολίσκος, που κατευθύνεται στη Συρία, αποτελείται από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου «Πιοτρ Βελίκι» (Μέγας Πέτρος) και τα αντιτορπιλικά «Κουλάκοβ» και «Σεβερομόρσκ», μαζί με τέσσερα μικρότερα, συνοδευτικά πλοία. Πηγές της «Κ» δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο ρωσικός στολίσκος να συνοδεύεται και από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Τα οκτώ πλοία που θα φτάσουν στη Συρία θα προστεθούν σε μια ήδη αρκετά ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη τουλάχιστον 11 σκαφών, η οποία έχει φθάσει στην Ανατολική Μεσόγειο από άλλη οδό, μέσω Μαύρης Θάλασσας, Προποντίδας και Αιγαίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία φρεγάτα, τρία αρματαγωγά, μία πυραυλάκατο (ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων), τρία βοηθητικά, δύο πλοία υποκλοπών και ένα ναρκαλιευτικό.

Ως προς την κίνηση του Βορείου Στόλου, ο συναγερμός στη βάση της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Νόρθγουντ της Αγγλίας σήμανε ήδη από τις 15 Οκτωβρίου. Ο στολίσκος πέρασε τα διεθνή ύδατα στη Βόρεια Θάλασσα και στις 20 Οκτωβρίου έφθασε στη Μάγχη, όπου και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, το οποίο ενεργοποίησε άμεσα τρία αντιτορπιλικά (κάποια από αυτά με τεχνολογία αιχμής) προκειμένου να συνοδεύσουν από απόσταση ασφαλείας τον στολίσκο του «Κουζνετσόφ». Αμέσως μετά την έξοδο του στολίσκου από τη Μάγχη και τη νότια πορεία του προς το Γιβραλτάρ, η Μαδρίτη άρχισε να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, ώστε να μην επιτρέψει τον ανεφοδιασμό του «Κουζνετσόφ» στον βορειοαφρικανικό ισπανικό θύλακα της Θεούτα. Πριν τα ρωσικά πλοία φθάσουν στο Γιβραλτάρ, την περασμένη Τετάρτη, η Ισπανία υποχώρησε στις πιέσεις από το ΝΑΤΟ (η Μαδρίτη αντιμετωπίζει κριτική για το γεγονός ότι στα προηγούμενα πέντε χρόνια επέτρεψε 57 φορές τη χρήση των ναυτικών εγκαταστάσεων στη Θεούτα από ρωσικά πολεμικά πλοία) και απαγόρευσε τον ανεφοδιασμό του «Κουζνετσόφ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο σκέλος του ταξιδιού του ρωσικού στολίσκου την ευθύνη παρακολούθησης για λογαριασμό του ΝΑΤΟ είχε η υπό ισπανική διοίκηση ναυτική ομάδα SNMG 1. Πλέον, αυτή η ευθύνη έχει μεταφερθεί στην υπό γερμανική διοίκηση SNMG 2, ο βασικός κορμός της οποίας περιπολεί στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Ηδη την Τετάρτη, η καναδική φρεγάτα «Σάρλοταουν» είχε φθάσει έως τα στενά του Γιβραλτάρ, προκειμένου να παραλάβει τη «σκυτάλη» της παρακολούθησης. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όσο το «Κουζνετσόφ» προσεγγίζει την Κεντρική Μεσόγειο, τόσο πλοία που είναι ενταγμένα στην SNMG-2 αλλά και στις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή θα επιφορτιστούν με το καθήκον παρακολούθησης του ρωσικού στολίσκου.

Πορεία προς την Κρήτη το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ»

Εν τω μεταξύ, στα ανοιχτά της Λιβύης με κατεύθυνση προς την Κρήτη βρίσκεται το ρωσικό αεροπλανοφόρο, «Κουζνέτσοφ», το οποίο διέπλευσε από το στενό που χωρίζει την Ιταλία με την Αφρική, προσπερνώντας τη Μάλτα.

Το ρωσικό σκάφος και η συνοδεία του ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Βαλτική, πέρασαν από τη Βόρεια Θάλασσα και τα βρετανικά στενά, διέπλευσαν το Στενό του Γιβραλτάρ και εισήλθαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, θέτοντας σε επιφυλακή τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Προορισμός του είναι οι ακτές της Συρίας, ενισχύοντας την παρουσία του ρωσικού στόλου στην περιοχή, ενόψει των επιχειρήσεων που πρόκειται να διεξαχθούν εναντίον των τζιχαντιστών και των αντιπάλων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως φαίνεται και στον χάρτη, η ρωσική νηοπομπή θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη, προκειμένου να ανεφοδιστεί με καύσιμα, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν τόσο στην Ισπανία, όσο και στη Μάλτα, παρά τα ρωσικά αιτήματα.

Η απόσταση που χωρίζει το «Κουζνέτσοφ» από τον προορισμό του στις ακτές της Συρίας είναι 10.500 μίλια, ενώ οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αναμένουν με ενδιαφέρον τη στάση που θα τηρήσει τόσο η ελληνική, όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, αν υπάρξει αίτημα για ανεφοδιασμό των ρωσικών πλοίων στα ελληνικά ή κυπριακά λιμάνια.

kathimerini.grprotothema.gr

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Τουρκία αποδομεί το βασικό επιχείρημα των Βρετανών – Η θέση της Ελλάδας

Στην αποδόμηση ενός εκ των κεντρικών επιχειρημάτων των Βρετανών για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό…

59 mins ago

Συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στον Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων  που διοργανώνει για την 83η επέτειο από τη Μάχη…

2 hours ago

Ενημέρωση υποψηφίων μαθητών / μαθητριών για το Πανεπιστήμιο Κρήτης | “Γιατί να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”

Στο πλαίσιο της προβολής του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα με θέμα: «Γιατί να σπουδάσω…

2 hours ago

Comic Con με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς της επαρχίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας! Κάθε χρόνο…

2 hours ago

Το 26ο Φεστιβάλ Ταινιών πολύ μικρού μήκους TRES COURT 2024 στις 12 Ιουνίου στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα από το CFF

Για άλλη μία χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων φιλοξενεί για όλη την Ελλάδα το διαγωνιστικό…

2 hours ago

Οι Σφακιανοί βροντοφώναξαν “ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά”! | Φωτός

Εκατοντάδες συμμετείχαν στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών ΒΑΠΕ στην περιοχή. Σε…

2 hours ago

This website uses cookies.