ΤΟΠΙΚΑ

Πολεμικός συναγερμός: Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η βάση της Σούδας για την υποστήριξη επιχειρήσεων στον πόλεμο Ισραήλ – Παλαιστίνης

Του Βασίλη Νέδου

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η βάση της Σούδας προκειμένου να υποστηρίξει επιχειρήσεις ή άλλες δραστηριότητες του αεροπλανοφόρου «Gerald Ford» και της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει με πορεία που ξεκίνησε χθες από την Αδριατική προς την Ανατολική Μεσόγειο και σε απόσταση βολής από τις ακτές του Ισραήλ. Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από ένα καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, το λεγόμενο «USS Normandy», και τέσσερα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, τα «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt». Είθισται σε αυτές τις αποστολές να υπάρχει και συνοδεία από υποβρύχιο, η παρουσία του οποίου κατά κανόνα δεν κοινοποιείται. Οι αναγνώστες της «Κ» θα θυμούνται την είδηση της στάσης του αεροπλανοφόρου «Gerald Ford» στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στα ανοιχτά του Φαληρικού Ορμου.

Το πυρηνοκίνητο «Gerald Ford» είναι το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, το πρώτο της ομώνυμης κλάσης (θα ναυπηγηθούν ακόμη τρία) και μεταφέρει ένα στόλο συνολικά 90 αεροσκαφών με βασικά τα μαχητικά F-18 Super Hornet και διαφόρων άλλων τύπων όπως τα EA-18G Growler (ηλεκτρονικού πολέμου), καθώς, επίσης, E-2 Hawkeye και ελικόπτερα SH-60 Seahawk, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το «Gerald Ford» μπορεί να μεταφέρει και F-35C και οι δοκιμές που έγιναν τον προηγούμενο χειμώνα στην ανατολική ακτή έδειξαν ότι η δύναμη πυρός την οποία μπορεί να αναπτύξει το αεροπλανοφόρο είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη των αεροπλανοφόρων της προηγούμενης κλάσης («Nimitz»).

Το πυρηνοκίνητο «Gerald Ford» είναι το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο και μεταφέρει ένα στόλο 90 αεροσκαφών – Σε ετοιμότητα η βάση της Σούδας.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες πραγματοποιούσε με το ιταλικό Ναυτικό ασκήσεις στην Αδριατική, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι της Τεργέστης. Τον Αύγουστο, το ίδιο αεροπλανοφόρο είχε επισκεφθεί την Αττάλεια της Τουρκίας. Η τρέχουσα αποστολή του αεροπλανοφόρου στην ανατολική πλευρά του Ατλαντικού ξεκίνησε τον Μάιο, με πρώτη στάση στο Οσλο της Νορβηγίας. Στις συχνές αποστολές του «Gerald Ford» στην Ανατολική Μεσόγειο (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), αεροπλάνα που απονηώθηκαν από το κατάστρωμά του πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις και με στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). To αεροπλανοφόρο σε γενικές γραμμές κινείται στην περιοχή ευθύνης του 2ου Στόλου (πρακτικά στις ατλαντικές ακτές των ΗΠΑ και Καναδά), κυρίως όμως σε εκείνη του 6ου στόλου, η οποία περιλαμβάνει τον Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και περιορισμένο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Το «Gerald Ford» έχει ως βάση το Νόρφολκ των ΗΠΑ, ωστόσο κατά καιρούς είναι ικανό να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου. Η ναυτική βάση της Σούδας διαθέτει τη δυνατότητα ελλιμενισμού και υποστήριξης αεροπλανοφόρων. Το κρηπίδωμα Κ-14 της ναυτικής βάσης της Σούδας μπορεί να εξυπηρετήσει το «Gerald Ford». Ενώ και η παρακείμενη αεροπορική βάση της Σούδας μπορεί να φιλοξενήσει αεροσκάφη που μεταφέρουν υλικά και προμήθειες προς το αεροπλανοφόρο, όπως συνέβη και στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, οι Αμερικανοί δεν έχουν ζητήσει συνδρομή ή κάποια διευκόλυνση της αποστολής του «Gerald Ford» από την ελληνική πλευρά.

kathimerini.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο συλληφθείς ως επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ,…

2 hours ago

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, συγκέντρωσε εκατοντάδες…

2 hours ago

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ανάρτησε στον ιστότοπό του τις…

2 hours ago

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε μια υπόθεση απάτης που είχε ως…

2 hours ago

Η ΕΛΜΕ Χανίων ενάντια σε «Εκπαιδευτικούς Ομίλους», «Μέντορες» και «Ενδοσχολικούς Συντονιστές» στα σχολεία

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την επιβολή «Εκπαιδευτικών Ομίλων», «Μέντορων» και «Ενδοσχολικών Συντονιστών» στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας…

4 hours ago

Τεμπονέρας: “Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

“Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διονύσης…

4 hours ago

This website uses cookies.