Μπούμερανγκ για την επικεφαλής των Συντηρητικών Τερέζα Μέι φαίνεται ότι γυρνάει η κίνησή της να πάει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις της, αφού με βάση τα έως τώρα δεδομένα όχι μόνο δεν βγαίνει ενισχυμένη από τις κάλπες αλλά φαίνεται να χάνει και την αυτοδυναμία.
Το αποτέλεσμα διαφάνηκε ήδη από τη δημοσίευση των exit polls, όταν έγινε φανερό ότι το Συντηρητικό βρετανικό κόμμα κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία που είχε. Εάν επιβεβαιωθεί το exit poll τότε οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις εκλογές αλλά χάνουν 17 έδρες σε σχέση με τις 331 που εξασφάλισαν στις εκλογές του 2015. Οι Εργατικοί κερδίζουν 34 έδρες (από τις 232 που είχαν).
Στις 08:25 το πρωί (σσ. ώρα Ελλάδος) έχοντας βγει οι 640 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι βγάζει 312 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 259 βουλευτές (+28 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).
Για την πλειοψηφία στη βρετανική βουλή απαιτούνται 326 έδρες τις οποίες δεν φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει η Τερέζα Μέι και έτσι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να κυβερνήσει αφού θα χρειστεί είτε να συγκυβερνήσει, είτε να έχει τη στήριξη κάποιου άλλου κόμματος για να περνά τα νομοσχέδια.
Η έκπληξη είναι τεράστια, τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για κατάρρευση της αξιοπιστίας της Μέι, η οποία περίμενε θρίαμβο και τώρα της λείπουν 12 έδρες (σύμφωνα με το exit poll) για την πλειοψηφία. Οι Βρετανοί, όπως φάνηκε απέρριψαν όχι μόνο την πολιτική σκληρή λιτότητας αλλά και το σκληρό Brexit και τα πράγματα στη Βρετανία τίθενται σε νέα βάση από αύριο.
Την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές του Ukip καταποντίζονται αφού δεν εξασφαλίζουν ούτε μία έδρα!
Στις 640 από τις 650 έδρες η Τερέζα Μέι βγάζει 312 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή 259 βουλευτές (+28 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).
Hung Parliament, Μετέωρο Κοινοβούλιο. Οι Συντηρητικοί δεν πρόκειται να έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτιμά το Reuters βάσει των μέχρι τώρα ανακοινωμένων αποτελεσμάτων. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 633 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 308 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Οι Συντηρητικοί της Μέι κερδίζουν 42,4% του εκλογικού σώματος όταν οι Εργατικοί του Κόρμπιν εκτοξεύονται στο 40,2%. Η διαφορά όταν προκήρυξε τις εκλογές η Μέι μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών ήταν πάνω από 20%.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία μπορεί να δει όποιος επιθυμεί μέσω του διαδραστικού χάρτη του BBC.
Στο χάρτη ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει περιφέρεια και να βλέπει live την καταμέτρηση.
(Κάντε κλικ στο χάρτη και δείτε την καταμέτρηση)
Hung parliament
«Hung parliament». Η φράση φιγουράρει στο βρετανικό τύπο, τίτλους, άρθρα, τηλεοράσεις, ακούγεται στα ραδιόφωνα, μετά την ανακοίνωση των exit polls. Λίγο πριν τις 8 το πρωί επιβεβαιώθηκε κιόλας. Σε όλο τον βρετανικό τύπο κυριαρχούσε το «Hung Parliament».
Τι μπορεί όμως να σημαίνει;
Στα ελληνικά σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μετέωρο Κοινοβούλιο» και ουσιαστικά περιγράφει το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο. Η Τερέζα Μέι κέρδισε τις εκλογές μεν, αλλά έχασε την αυτοδυναμία. Αντί να κερδίσει έδρες, όπως ήθελε, έχασε.
Hung parliament, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι το κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή, εν προκειμένω 326 έδρες από τις 650 συνολικά. Η παράξενη αυτή έκφραση προέρχεται από τον όρο “hung jury”, η οποία χρησιμοποιείται για το σώμα των ενόρκων σε μια δίκη, το οποίο αδυνατεί λόγω ασυμφωνίας να καταλήξει σε μια απόφαση, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανάληψη της δίκης.
Στις εκλογικές αναμετρήσεις ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, οπότε το κόμμα με τις περισσότερες έδρες θα διερευνήσει την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με ένα από τα μικρότερα κόμματα.
Η Μέι, βέβαια, μπορεί να επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση, ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι αρκετά μικρή.
Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα, στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται, μετά την πανωλεθρία ενός hung parliament και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία, ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια.
H Μέι πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη
Σπάνια στην διεθνή και τη βρετανική ιστορία ηγέτης έχει πέσει τόσο έξω, καλύτερα πέφτει μέσα στη παγίδα που πήγε να στήσει. Η Τερέζα Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να συντρίψει το Εργατικό Κόμμα, ελπίζοντας συγχρόνως να αυξήσει την απόλυτη πλειοψηφία που ήδη διέθετε στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll αποτυγχάνει παταγωδώς και στα δύο: το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν βγαίνει κερδισμένο σε έδρες και η ίδια χάνει την απόλυτη πλειοψηφία.
Πρόκειται για το θανάσιμο λάθος να παίρνεις κατά γράμμα τις δημοσκοπήσεις, που 2 μήνες πριν προέβλεπαν την πλήρη επικράτηση της. Χάρις σε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκστρατεία και προτείνοντας ένα πρόγραμμα που ξαναγύριζε το Εργατικό Κόμμα στις ρίζες του, μετά τη καταστροφική δεξιά στροφή του Τόνι Μπλερ ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατάφερε να επανασυσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού εκλογικού σώματος των Εργατικών και να κερδίσει την πλειοψηφία των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.
Το αποτέλεσμα τον καθιστά αδιαφιλονίκητο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, όπου αμφισβητείτο ανοικτά, ήδη από την στιγμή της εκλογής του τον Σεπτέμβριο το 2015, τόσο από τους απερχόμενους βουλευτές των Εργατικών όσο και από το μπλαιρικό κατεστημένο.
Η Τερέζα Μέι πέφτει θύμα της αλαζονείας της, προτείνοντας μια νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα που θα ζήλευε και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Έφτασε στο σημείο να προτείνει ακόμη ένα είδος κατάσχεσης των σπιτιών των ασθενών που πρέπει να έχουν θεραπεία στο σπίτι, σαν να μην πλήρωναν όλη τους τη ζωή τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν. Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά η προσωπική της αποτυχία είναι παταγώδης και η αμφισβήτηση της θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα. Ήδη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όσμπορν έκανε λόγο για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα του και την Βρετανίδα πρωθυπουργό. Ακόμη κι αν μείνει στη θέση της πρωθυπουργού, μοιάζει αδύνατο να ηγηθεί των Συντηρητικών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Το αποτέλεσμα των εκλογών πρόκειται όμως να επηρεάσει τόσο τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο του brexit όσο και τη πολιτική σταθερότητα της Μεγάλης Βρετανίας. Η Μέι ονειρευόταν μια ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο για να ενισχύσει τη προσωπική της εξουσία όσο όμως και να προχωρήσει σε μια σκληρή εκδοχή του brexit. Αντίθετα οι Εργατικοί προσανατολίζονται σε μια soft εκδοχή του brexit, με διατήρηση της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, όπως επίσης και τη υπό όρους διατήρηση της δυνατότητας διακίνησης προσώπων ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ. Από την στιγμή που η Μέι δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το βάρος των υπόλοιπων κομμάτων μεγαλώνει και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τα προσωρινά αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατος ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβέρνησης. Το πιθανότερο σενάριο δείχνει να είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, βασικά με κορμό το Συντηρητικό Κόμμα, που και δυσκολίες θα έχει να διεξάγει διαπραγματεύσεις αλλά και να κυβερνήσει μια χώρα σε κρίσιμη, μεταβατική περίοδο. Η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αποσταθεροποίησης. Με την εξαίρεση της Γερμανίας, κοινό χαρακτηριστικό όλων των χωρών είτε μένουν στην ΕΕ είτε φεύγουν.
Την παραίτηση της Μέι ζητά ο Κόρμπιν