11.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Πολλοί τουρίστες, λίγες εισπράξεις – Πτώση των εσόδων κατά 4,2% το τελευταίο δεκάμηνο καταγράφει η ΤτΕ

Ημερομηνία:

Αύξηση 20% αναμένεται να καταγράψει ο τουρισμός στη χώρα μας και φέτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ΣΕΤΕ. Ωστόσο η παρούσα σεζόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη όσον αφορά τις εισπράξεις.

Στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, η πτώση αγγίζει το 4,2% (τα έσοδα έφτασαν τα 13,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 576 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015). Κατά 9% περιορίστηκε την ίδια στιγμή η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, παρά το γεγονός πως η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,7%. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται πλέον βέβαιο πως τα έσοδα της χρονιάς δεν θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα δισ. λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις, μένοντας στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Βέβαια, η πτώση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης είναι μια τάση που παρατηρείται και στους άλλους προορισμούς της Μεσογείου, εν τούτοις στην ελληνική περίπτωση η αύξηση της φορολόγησης σε υπηρεσίες και αγαθά (ΦΠΑ σε διανυκτέρευση, εστίαση και αγορές) επιτείνει τη μείωση στην τουριστική κατανάλωση. Αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τις επιχειρήσεις του χώρου, καθώς βλέπουν πως ενώ οι τουρίστες συνεχίζουν να επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών, το budget τους είναι μειωμένο. Πάντως μετά τη λήξη των επιπτώσεων από τα last minute offers του καλοκαιριού, η μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης επανήλθε στα επίπεδα του α’ εξαμήνου.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, στους αστάθμητους και δύσκολα προβλέψιμους παράγοντες που μπορούν να αντιστρέψουν τις προοπτικές θα πρέπει επίσης να προστεθεί η εξέλιξη της ισοτιμίας της λίρας ή/και του ευρώ και κυρίως γεωπολιτικοί παράγοντες, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Επιβάρυνση

Η υψηλή φορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, αναφέρουν, εκτός από το ότι έχει στόχο τις επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. οξύνοντας την εποχικότητα ή δυσχεραίνοντας ή αποτρέποντας τις επενδύσεις), πλήττει ιδιαίτερα το αδύναμο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού, που αδυνατεί να μετακυλίσει έστω και μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης στον πελάτη.

Άλλωστε, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα έσοδα από τον τουρισμό, τη μέση δαπάνη αλλά και τις διανυκτερεύσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση:

 Των ταξιδιωτικών εισπράξεων, δηλαδή των εσόδων, κατά 9,2%.

 Στην κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη κατά 1,9%.

Στις διανυκτερεύσεις κατά 3,4%.

Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είναι αποτέλεσμα της επιβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων της τελευταίας διετίας, που κατέστησαν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν και μείωσαν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.

Την ίδια ώρα πάντως οι προκρατήσεις και τα μηνύματα από τους tour operators αποτυπώνουν αυξητική τάση στα επίπεδα του 20% σε σχέση με το 2016. Οι επιχειρηματίες τουριστικών πακέτων κάνουν λόγο για πραγματική απόβαση από Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας «σφάζονται» για το ποιο θα εξασφαλίσει πρώτο περισσότερα δωμάτια! Την ίδια στιγμή η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟR) σε ανακοίνωσή της συμβούλευσε τους πελάτες της, που θέλουν να επισκεφτούν φέτος για διακοπές την Ελλάδα, να κάνουν τις κρατήσεις τους εγκαίρως, «διότι η ζήτηση είναι μεγάλη και οι διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία λιγοστεύουν».

Μάλιστα, τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος) έχουν σταματήσει να δέχονται κρατήσεις για το διάστημα 15 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Πέρυσι επισκέφτηκαν την Ελλάδα σχεδόν 28 εκατ. τουρίστες και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 εκατ., σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ο στόχος για 30 εκατ. το 2017 δεν δείχνει ανέφικτος, εφόσον παραμείνει σε σταθερή άνοδο η κίνηση από τη βασική πύλη εισόδου της χώρας μας, που είναι τα αεροδρόμια.

Το ζητούμενο

Ήδη η Αθήνα και πολλές άλλες περιοχές φανερώνουν υψηλές πληρότητες και οι προκρατήσεις μιλούν για soldout στους δημοφιλείς προορισμούς. Βέβαια, το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η κίνηση και στις άλλες περιοχές, διότι μόνον έτσι θα διευρυνθεί η λεγόμενη τουριστική περίοδος.

Όσο για τον Αύγουστο; Στα περισσότερα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία σε ελληνικούς προορισμούς που προτιμούν οι τουρίστες από το εξωτερικό, οι πληρότητες θα φτάσουν σχεδόν στο 100%, ενώ υψηλές πληρότητες αναμένονται και τον Σεπτέμβριο.

Εδώ βέβαια, σύμφωνα με τους επαγγελματίες που ειδικεύονται στον τομέα του τουρισμού, θα πρέπει να τονιστεί ότι σημαντικός αριθμός τουριστικών πακέτων πουλήθηκαν με εκπτώσεις από νωρίς στο εξωτερικό.

Λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τη φετινή περίοδο η Ελλάδα θα βιώσει την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών σε αριθμό τουριστών από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Βάσει των εκτιμήσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα τουριστικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν, φέτος, έως και στα 14,5 δισ. ευρώ.

Από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την κίνηση των αεροδρομίων το πεντάμηνο του 2017 προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το 2017 έφθασε τα 14.587.016, παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όπου είχαν διακινηθεί 13.451.932 επιβάτες.

Συγκεκριμένα οι διακινούμενοι επιβάτες είναι αυτό το πεντάμηνο περισσότεροι κατά 1.135.084 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Εξάλλου, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 133.974 (από τις οποίες 66.586 εσωτερικού και 67.388 εξωτερικού), παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,8% (-5,7% στις πτήσεις εσωτερικού και +4,5% στις πτήσεις εξωτερικού) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, όπου είχαν πραγματοποιηθεί 135.119 πτήσεις.

Τώρα, όσον αφορά τον Μάιο του 2017, διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 5.321.340 επιβάτες, και η άνοδος συνολικά (-1,5% επιβάτες εσωτερικού και +8,8% επιβάτες εξωτερικού) έφτασε μεσοσταθμικά το +5,9%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Όσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού για τον ίδιο μήνα, είχαμε αύξηση 8,8%, που αναλογεί σε 2.132.829 επιβάτες σε σχέση με τον Μάιο του 2016, που οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 1.961.211.

Εν τω μεταξύ Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Λέρος καταγράφουν πτώση του τουρισμού, λόγω του μεταναστευτικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειδικότερα:

 Μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 40,63%.

 Μείωση των επισκεπτών κατά 42,58%.

 Μείωση των εσόδων κατά 35,18%.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 53 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2014 και το 2015, υπάρχει μόνο μία στη Λέσβο το 2017.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πούτιν σε Βρυξέλλες – Κίεβο: «Πηγαίνετε να ξυριστείτε. Ζήστε χωρίς το αέριό μας»

Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η σύμβαση για την...

Η «παράξενη» περίπτωση του λαού της Γάζας

Του Γιώργου Ρήγα Αν κοιτάξει κανείς ψυχρά την κατάσταση μετά...

Φορολοταρία ΑΑΔΕ: Έγινε η κλήρωση – Πώς θα δείτε αν κερδίσατε έως 100.000 ευρώ

Από 100.000 ευρώ μοίρασε σε 12 τυχερούς η Ανεξάρτητη Αρχή...