Πλωτή πλατφόρμα γεώτρησης στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Σκωτίας. Εντός του 2014 αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για να αρχίσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Νότια ΚρήτηΤουλάχιστον δέκα πετρελαϊκοί όμιλοι έδωσαν το «παρών» για πρώτη φορά σε δημόσια παρουσίαση των δεδομένων από τις έρευνες που έγινε στην Αθήνα
Στο επίκεντρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τις έρευνες της νορβηγικής Petroleum Geo Services (PGS), με τουλάχιστον δέκα πετρελαϊκούς ομίλους να δίνουν το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο «Balkans Οil and Gas Summit» που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα. Στελέχη από τις ExxonMobil (ΗΠΑ), Repsol (Ισπανία), Gazpromneft (Ρωσία), Shell (Ολλανδία-Βρετανία), Dana Petroleum (Ν. Κορέα), Spectrum (Σ. Αραβία), NIS (Σερβία), INA (Κροατία), Bulgartransgas (Βουλγαρία) και Stream Oil (Αλβανία), τις ελληνικές ΕΛΠΕ και Energean Oil και αντιπροσωπείες πρεσβειών (παρών ήταν ο οικονομικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Λίπιτ) παρέστησαν χθες στο συνέδριο με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την Ελλάδα.
Είναι η πρώτη φορά που πετρελαϊκό συνέδριο στην Αθήνα συγκεντρώνει τόσο μαζικό ενδιαφέρον από ξένους παίκτες, ενώ είναι η 4η φορά (μετά τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και τα Χανιά) κατά την οποία παρουσιάζονται δημοσίως δεδομένα από τις περιοχές που ερεύνησε το νορβηγικό σκάφος «Nordic Explorer». Τις απεικονίσεις δύο από τις πολλές σεισμικές γραμμές που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί στο Ιόνιο παρουσίασε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζελελίδης, εκτιμώντας ότι «η πλέον υποσχόμενη περιοχή είναι των Παξών».
Μετά τη γαλλική Total που αγόρασε από την PGS το συνολικό πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών συνολικού μήκους 12.500 χλμ. που «χάραξαν» οι Νορβηγοί σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη (πληρώνοντας 5-6 εκατ. ευρώ), χθες έγινε γνωστός άλλος ένας αγοραστής. «Τα ΕΛΠΕ επίσης απέκτησαν τα δεδομένα», ανακοίνωσε στο συνέδριο ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής του ομίλου Γιάννης Γρηγορίου.
Αυτό, χωρίς να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς των Γάλλων, των ΕΛΠΕ ή όποιων άλλων αγοράσουν τα στοιχεία από τους Νορβηγούς, δείχνει – αν μη τι άλλο – ότι το ενδιαφέρον δεν μένει στα λόγια.
Οσο για την επεξεργασία των ευρημάτων, θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, όπως επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, ενώ έως τον Μάρτιο του 2014 αναμένεται να έχει τελειώσει και η ερμηνεία τους, προκειμένου εντός του 2014 να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί.
Δεν είναι τυχαίο ότι το επόμενο μεγάλο ραντεβού ξένων ομίλων, στο οποίο τα ελληνικά πετρέλαια θα βρεθούν στο επίκεντρο, θα είναι πάλι στην Αθήνα. Στις 5-7 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθεί το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), το οποίο θεωρείται θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου. Ακούγεται ότι εκεί η PGS θα παρουσιάσει στοιχεία ακόμη πιο προχωρημένα από πλευράς επεξεργασίας. Επόμενος σταθμός, πάλι το συνέδριο της AAPG, τον προσεχή Απρίλιο στο Χιούστον του Τέξας, καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπου και το τμήμα επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων από τις ελληνικές θάλασσες της PGS.
Γ. Φιντικάκης / Τα Νέα