ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Κορυφώνεται ο τριήμερος εορτασμός – Μαζική πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση, απροσπέλαστο το κέντρο

Κορυφώνεται ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 5.000 αστυνομικοί, ενώ σε έξι προσαγωγές ατόμων προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων. Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας, μικροένταση στη Σταδίου.

Σε έξελιξη είναι η μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, φορέων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως και η πορεία των μπλοκ του ΚΚΕ και ΚΝΕ.

Το Πολυτεχνείο είναι πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες, τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας και δημοκρατίας, ενώ ανεμίζουν πολλές σημαίες της Παλαιστίνης και πανό που γράφουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» με αφορμή την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα.

Τα συνθήματα «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λε – λε – λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκαν δυνατά στο χώρο του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων από τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ και την Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας.

Στην πορεία υπάρχει και συμμετοχή Ρομά οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη στην Βοιωτία.

 

Στην πορεία συμμετέχει και μικρό μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει στην πορεία για το Πολυτεχνείο συγκεντρώθηκε στις τρεις το μεσημέρι στα Χαυτεία, ενώ λίγο πιο δίπλα ήταν και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν μεταξύ των άλλων οι Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Παύλος Χριστίδης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Νάσος Ηλιόπουλος από της ομάδα Αχτσιόγλου.

Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Πέτη Πέρκα, Μάκης Μπαλαούρας, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Βούτσης, βρέθηκαν επίσης στην πορεία.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη Σταδίου λίγο πριν τις 17.00, καθώς ομάδα περίπου 20 ατόμων έσπασαν βιτρίνα ξενοδοχείου και έριξαν μπογιές.

Νωρίτερα, έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία η ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αφού όπως κάθε χρόνο κάνει δική της πορεία.

Νωρίτερα, φοιτητές-μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευσαν την ιστορική σημαία συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πολυτεχνείο, όπου άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φωνάζοντας συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

Νωρίτερα έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια. Πάρα πολλοί άνθρωποι, κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν ένα λουλούδι και απέτισαν φόρο τιμής.  Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία σχολείων με μικρούς μαθητές.

Λίγο μετά τις 15:00 εκφωνήθηκαν τα ονόματα των νεκρών. Στο τέλος οι φοιτητές φώναξαν αθάνατοι και ακολούθησε το σύνθημα: «Μ’ αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Το Πολυτεχνείο πλέον φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η οδός Πατησίων και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας καθώς κόσμος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται ώστε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Χιλιάδες κόσμου και φέτος, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 50 χρόνια, βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τριήμερους εορτασμούς. Εκτός από πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς έκλεισαν οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρού, υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των ΜΜΜ, καθώς ξεκινάει η μεγάλη πορεία.

Tα καλέσματα για την πορεία

Αναλυτικά, οι ώρες και τα σημεία των συγκεντρώσεων:

  • ΑΔΕΔΥ: 16:30 Πλατεία Κλαυθμώνος
  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): 16:30 Προπύλαια
  • Κ.Ο. Αττικής ΚΚΕ: 17:00 Σταδίου & Γεωργίου Σταύρου
  • ΝΑΡ – νΚΑ: 13:00 Κάτω Πολυτεχνείο
  • ΜέΡΑ 25: 15:00 Πλατεία Κλαυθμώνος
  • ΚΚΕ(μ-λ): 15:00 Χρ. Λαδά & Σταδίου
  • Συλλογικότητες αντιεξουσιαστικού χώρου: 15:00 Πλατεία Κλαυθμώνος
  • Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας: 14:30 Πλατεία Κλαυθμώνος
  • ΚΕΕΡΦΑ: 15:00 Πλατεία Κλαυθμώνος

Σημειώνεται πως σήμερα, η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου έκλεισε λίγο μετά τις 13:00, καθώς ξεκίνησε η εκκένωση του κτιρίου της οδού Πατησίων και στις 14:00 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο τραγουδιστής Σήφης Γιανναράκης ο νεκρός στο τροχαίο στον Αποκόρωνα

Ο 22χρονος άντρας που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αποκόρωνα ήταν ένας γνωστός…

44 mins ago

Η ακρίβεια και η κυβερνητική φθορά φέρνει επιδόματα – Τι σχεδιάζει να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, η ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ συνεχίζει να παραμείνει…

49 mins ago

Μακεδονικό: Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη με Μιτκόφσκι στο ΝΑΤΟ και πώς θα απαντήσει στις προκλήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στις 20 Ιουνίου ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στο Real FM αναφερόμενος στις συνεχείς…

51 mins ago

Συγκινητικό βίντεο: Ακούει την φωνή του για πρώτη φορά και ξεσπά σε κλάματα

Ένας άνδρας 28 χρονών ξέσπασε σε κλάματα, αφού άκουσε καθαρά την φωνή του, για πρώτη…

1 hour ago

Τέμπη: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου Τριαντόπουλου και Αγοραστού από τον Νίκο Πλακιά

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Ο…

2 hours ago

Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση

Φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy), ενδέχεται να προκαλέσουν τύφλωση, σύμφωνα…

2 hours ago

This website uses cookies.