«Η NASA θα μπορούσε να προβλέψει τη θεομηνία» – Οι κορυφαίοι επιστήμονες της NASA, αλλά και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισαν ακόμα τον ρόλο της δορυφορικής καταγραφής της γης και της συνεργασίας των σταθμών στην πρόβλεψη ακραίων φαινομένων λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτών που εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλία, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες
Δύο κορυφαίοι επιστήμονες, με ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να εξερευνήσει το διάστημα και μέσα από αυτό την ανθρώπινη φύση και τον πλανήτη Γη, άνοιξαν τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αστροναύτης της NASA από το 1998 ο Stanley G. Love, και νευροεπιστήμονας με εξειδίκευση στις επιστήμες του διαστήματος η Jancy McPhee, μετέφεραν τις εμπειρίες τους, ενώ μίλησαν για τα οφέλη συνεργασιών του διαστημικού οργανισμού με πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Εξήγησαν, επίσης, πώς η καταγραφή των εξελίξεων των καιρικών φαινομένων μέσω δορυφόρων θα μπορούσε να αποτρέψει την τεράστια καταστροφή που υπέστη από τις πλημμύρες η περιοχή της Θεσσαλίας.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο Μανούσος Μανουσάκης του Πολυτεχνείου, ο αστροναύτης της ΝASA Stanley Love έκανε μια σύντομη παρουσίαση της διαδρομής του και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σκοπούς των επισκέψεων επιστημόνων του αμερικανικού διαστημικού οργανισμού.
«Πάντα αναζητάμε να πηγαίνουμε σε νέα μέρη και ειδικά σε πανεπιστήμια και σε τεχνολογικά ιδρύματα, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν τις επιστήμες των μηχανικών, για να τους κάνουμε γνωστό ότι υπάρχουν χώροι στο διάστημα για όλους τους ανθρώπους», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η Jancy Mcrhee, η οποία σήμερα εργάζεται ως νευροεπιστήμονας στο Πρόγραμμα Ανθρώπινων Ερευνών της NASA, όπου αναπτύσσει στρατηγικές στις επιστήμες του διαστήματος καλύπτοντας τις περιοχές όπως η ανθρώπινη φυσιολογία, διαστημικές αποστολές, καθώς και διεθνείς και εμπορικούς εταίρους, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε την τεχνολογική επιστήμη, αλλά επίσης να επικοινωνήσουμε τη σημαντική δουλειά που κάνουμε και συνεχίζουμε να πλησιάζουμε προβλήματα δημιουργικά, ώστε να βρίσκουμε τις λύσεις που χρειαζόμαστε εδώ στη γη».
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλης Ζερβάκης αναφέρθηκε στις τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσει το εκπαιδευτικό Ίδρυμα για την ανάλυση του σήματος και της κίνησης δορυφόρων. Υπενθύμισε ότι επεκτείνει σε διάφορες πτυχές, όπως η αεροδιαστημική, και ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει έναν από τους τρεις σταθμούς διόρθωσης της αλτιμετρίας των δορυφόρων παγκοσμίως, βρίσκεται στην ακριτική Γαύδο και λειτουργείται από προσωπικό του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
«Υπάρχουν δυνατότητες να εκπαιδεύσουμε μέσα από την κατεύθυνση STEAM και αυτή η κατεύθυνση δημιουργεί μια πιο ολοκληρωμένη παιδεία και είναι ένα επίσης από τα πεδία συνεργασίας που συζητάμε, ώστε να βελτιώσουμε την εκπαίδευση στα Χανιά», σημείωσε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κωνσταντίνος Αλκέτας Ουγγρίνης.
«Αν δεν μπορείς να το υπολογίσεις, δεν μπορείς να το διαχειριστείς»
Οι κορυφαίοι επιστήμονες της NASA, αλλά και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισαν ακόμα τον ρόλο της δορυφορικής καταγραφής της γης και της συνεργασίας των σταθμών στην πρόβλεψη ακραίων φαινομένων λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτών που εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλία, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες.
«Το διάστημα μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την εποπτεία όλης της δημιουργίας αυτού του κύματος κακοκαιρίας, το οποίο μας χτύπησε και ίσως θα μπορούσαμε να το αναλύσουμε για να δούμε πού ακριβώς θα χτυπήσει η κακοκαιρία και να προστατεύσουμε τον πληθυσμό. Όλη αυτή η διαδικασία πρόβλεψης μπορεί να γίνει με εικόνες που έρχονται από τη NASA και αναλύονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Συνεπώς αυτή η συνεργασία δημιουργεί ένα πλούτο για παγκόσμια κοινωνικά θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβάκης.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο αστροναύτης της NASA Stalney Love, ο οποίος είπε ότι, «αν δεν μπορείς να το υπολογίσεις, δεν μπορείς να το διαχειριστείς. Προκειμένου να ελέγξουμε αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον, το οποίο αλλάζει ανεξέλεγκτα, θα πρέπει να το υπολογίσουμε πριν να το διαχειριστούμε. Και για να ελέγξουμε κάτι σαν την κλιματική αλλαγή, χρειάζονται να συνεργαστούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί όλου του κόσμου».
Η εκδήλωση του Πολυτεχνείου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας που έχει αναπτύξει με κορυφαίους διεθνείς και εθνικούς φορείς για την προβολή των σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων του, αλλά και της διασύνδεσης της έρευνας με την κοινωνία.