ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνός πρωθυπουργός: Δεν θα στέλνουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία

Εκρήξεις ακούστηκαν για ακόμα μία νύχτα στο Κίεβο, όπου ήχησαν σειρήνες για ρωσική αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται μαρτυρίες. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στη Χερσώνα έπειτα βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον κυβερνήτης της επαρχίας, Ολεκσάντρ Προκούντιν.

Χθες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες πως απέκρουσαν επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων σε δύο στρατηγικής σημασίας τομείς του ανατολικού μετώπου, καθώς δυνάμεις των αντιπάλων τους αποπειράθηκαν να ανακαταλάβουν το χωριό Αντριίβκα που απελευθερώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ρωσικοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν στα περίχωρα της Ρομπότινε, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Στο μεταξύ οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Πολωνία βρίσκονται στα άκρα, μετά τις κατηγορίες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι ορισμένοι στην Ευρώπη ουσιαστικά βοηθούν τη Ρωσία στις εξαγωγές σιτηρών. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα στέλνει πλέον όπλα στην Ουκρανία, όταν ρωτήθηκε εάν η Βαρσοβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο παρά τη διαφωνία για τις εξαγωγές.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, γιατί τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα» είπε,
λίγες ώρες αφότου η Βαρσοβία κάλεσε τον πρεσβευτή του Κιέβου εν μέσω διαμάχης για τα σιτηρά.

Η Πολωνία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου. Φιλοξενεί επίσης ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, στους οποίους έχουν παρασχεθεί διάφορες μορφές κρατικής βοήθειας.

Οι εντάσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου πυροδοτήθηκαν από την απαγόρευση της Πολωνίας στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για την προστασία των συμφερόντων των αγροτών της και έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ προ ημερών ο Ζελένσκι υποστήριξε πως «είναι ανησυχητικό να βλέπεις πώς κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν την αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο – φτιάχνοντας ένα θρίλερ από το σιτάρι. Μπορεί να μοιάζουν να παίζουν τον δικό τους ρόλο, αλλά στην πραγματικότητα βοηθούν να στήσουν τη σκηνή ενός ηθοποιού από τη Μόσχα», είπε.

Ο Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ύστερα τις ουκρανικές αρχές της Ουκρανίας λέγοντας το εξής: «Διότι εάν πρόκειται να κλιμακώσουν έτσι τη σύγκρουση, θα προσθέσουμε επιπλέον προϊόντα στην απαγόρευση των εισαγωγών στην Πολωνία. Οι ουκρανικές αρχές δεν κατανοούν τον βαθμό στον οποίο έχει αποσταθεροποιηθεί η γεωργική βιομηχανία της Πολωνίας. Προστατεύουμε τους Πολωνούς αγρότες».

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Πολωνία, όπου θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο μήνα.  «Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε πολλά για την Ουκρανία και γι’ αυτό περιμένουμε να κατανοήσουν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στο Polsat News την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τερματίζει την απαγόρευση εισαγωγών, υποστηρίζοντας ότι «οι στρεβλώσεις της αγοράς στα πέντε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν εξαφανιστεί».

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα αψηφήσουν την κίνηση. Το Κίεβο απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σχολίασε πως «η άσκηση πίεσης στην Πολωνία σε πολυμερή φόρουμ ή η αποστολή καταγγελιών σε διεθνή δικαστήρια δεν είναι κατάλληλες μέθοδοι για την επίλυση διαφορών μεταξύ των χωρών μας».

efsyn.gr
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται οι 22 Σουδανοί μετανάστες που εντοπίστηκαν…

30 mins ago

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON code: 10.6.6B-FSEPON-UM-2024-3, CUP: J34D24000320007” από το…

32 mins ago

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γ. Παπαντωνίου

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα εξοπλιστικά των…

33 mins ago

Χανιά: Ομόφωνα ένοχος και στο Εφετείο ο οδηγός που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε 45χρονη

Σε 6 έτη φυλάκισης καταδικάστηκε από το Εφετείο, όπως και στην πρωτόδικη απόφαση, ο 50χρονος…

33 mins ago

Οι θιασώτες της κρυπτοοικονομίας ονειρεύονται τη δημιουργία «δικτυακών χωρών» που θα αντικαταστήσουν τα έθνη – κράτη

Υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για τις πολιτικές αναταράξεις που μπορεί να προκύψουν από τις αμερικάνικες προεδρικές…

35 mins ago

Στις 30 Σεπτεμβρίου οι εκλογές των εμπόρων της Κρήτης – Δείτε τα ονόματα των υποψηφίων

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, για την ανάδειξη νέου…

36 mins ago

This website uses cookies.