Categories: OIKONOMIA

Πολύ μικρό ποσοστό των 83 δις ευρώ από τις λίστες των μεγαλοοφειλετών μπορεί να εισπράξει το δημόσιο

Γνωστά από τη λίστα του 2012 είναι αρκετά από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στους νέους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών με τους οφειλέτες. Οι επιχειρηματίες, οι ποινικοί, τα ονόματα του πενταγράμμου και οι εκδότες.

Γνωστοί επιχειρηματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν, όπως εργολάβοι, μεγαλοεκδότες και ιδιοκτήτες πάλαι ποτέ κραταιών ομίλων περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους οφειλέτες του δημοσίου.

Το δυστύχημα είναι πως όσοι βρέθηκαν στο καναβάτσο λόγω επιχειρηματικών επιλογών βλέπουν τα ονόματά τους δίπλα σε καταζητούμενους (όπως ο επιχειρηματίας Πέτρος Κυριακίδης), πρόσωπα που συνδέθηκαν ή συνδέονται με γνωστά ονόματα της νύχτας και σε κατηγορούμενους ή καταδικασμένους για δεκάδες ποινικές υποθέσεις (από λαθρεμπορία καυσίμων μέχρι καταπατήσεις κρατικών ακινήτων).

Στον κατάλογο των φυσικών προσώπων εντοπίζονται και άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια(όπως ο σχεδιαστής μόδας Μιχάλης Ασλάνης), καλλιτέχνες (όπως ο Τόλης Βοσκόπουλος με οφειλές περί τις 700.000 ευρώ) κ.α. Εντοπίζονται, όμως, και επιχειρηματίες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά και έχουν σημαντικές οφειλές (ως πρόσωπα) στην εφορία, που δεν έχουν ρυθμίσει.

Την πρώτη θέση στον συγκεκριμένο κατάλογο καταλαμβάνει (όπως και το 2012, όταν δημοσιοποιήθηκαν αντίστοιχα στοιχεία), με οφειλές που φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ, ο φυλακισμένος για εμπλοκή σε κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, λαδώματος διεφθαρμένων εφοριακών κ.λπ., Νίκος Κασιμάτης.

Κατά τα άλλα, στην κορυφή των δύο καταλόγων βρίσκονται πρόσωπα που είχαν βρεθεί στην επικαιρότητα και το 2012, όπως ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο ιδιοκτήτης της Express Service Γ. Ραπτόπουλος, μέλη της οικογένειας του θανόντος ποδοσφαιρικού παράγοντα Μάκη Ψωμιάδη κ.α. Μεταξύ των γνωστών ονομάτων παρεισφρύουν και άγνωστα πρόσωπα, τα οποία, όμως, έχουν μπλεξίματα με τις φορολογικές αρχές εδώ και πολλά χρόνια.

Οποιος συγκρίνει τις δύο λίστες που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, θα διαπιστώσει πως οι τεράστιες οφειλές χρεοκοπημένων επιχειρήσεων συνοδεύονται από αντίστοιχες οφειλές των ιδιοκτητών τους. Ετσι, για παράδειγμα, ο πρώην ιδιοκτήτης της χρεοκοπημένης τεχνικής εταιρείας ΕΡΓΑΣ (εμφανίζεται με οφειλές περί τα 13 εκατ. ευρώ) Γιώργος Μπατατούδης (που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Ρουμανία και αλλού) εμφανίζεται να οφείλει στο δημόσιο περί τα τρία εκατ. ευρώ. Στο τέλος του καταλόγου, με οφειλές από 200.000-500.000 ευρώ, που φαίνεται πως δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, εντοπίζει κανείς πολλά καταστήματα, βιοτεχνίες και εισαγωγείς. Πρόκειται για εταιρείες αρκετές από τις οποίες είτε κατέβασαν ρολά, είτε υπολειτουργούν επειδή παραλείπουν να πληρώσουν το δημόσιο.

Οι χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις που βρίσκονται στις λίστες μαζί με τα ηχηρά ονόματα κρατικών εταιρειών (από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων μέχρι την Τράπεζα Κρήτης) οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα ποσά που μπορεί να εισπράξει το δημόσιο είναι πολύ μικρό ποσοστό των 83 δισ. ευρώ που φτάνουν οι οφειλές. Από τα ονόματα είναι, όμως, δύσκολο να διαπιστώσει κάποιος και τα ποσά που είναι ανακτήσιμα για την εφορία.

Πάντως στα πρώτα 100 ονόματα επιχειρήσεων με βάση τις οφειλές δεν εντοπίζεται (τουλάχιστον κάποια γνωστή) εταιρεία που να βρίσκεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία! Και αυτά τα 100 ονόματα χρωστούν σχεδόν το 50% (περί τα 27 δισ. ευρώ) από τις οφειλές των νομικών προσώπων.

Σίγουρα, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πως δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από την εταιρεία που διαχειριζόταν το τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ (οφειλές 81 εκατ. ευρώ), την Ασπίς Πρόνοια, την πάλαι ποτέ εισηγμένη Ντεσπέκ Ελλάς και τις θυγατρικές της (με συνολικές οφειλές που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ), την τεχνική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ (113 εκατ. ευρώ), την Αlapis (άλλα 113 εκατ. ευρώ) κ.α.

Ούτε βέβαια από τις δεκάδες μονοπρόσωπες ΕΠΕ, ή Ετερόρρυθμες Εταιρείες που πιθανώς αποτέλεσαν οχήματα για έκδοση πλαστών τιμολογίων, λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλες έκνομες δραστηριότητες και δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Η αποτελεσματικότητα του μέτρου της διαπόμπευσης των μεγαλοοφειλετών θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το γεγονός πως οι λίστες είναι ενιαίες, χωρίς διακρίσεις μεταξύ κατεστραμμένων από το επιχειρείν καιαετονύχηδων που πιάστηκαν στη φάκα, είναι ένα κίνητρο ώστε κάποιοι να πληρώσουν…

Οι αριθμοί 

* Οι δέκα μεγαλύτεροι οφειλέτες μεταξύ των φυσικών προσώπων χρωστούν στην εφορία τα 3,6 από τα 19,6 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά χρέη των φυσικών προσώπων.

* Οι 100 μεγαλύτεροι οφειλέτες μεταξύ των φυσικών προσώπων χρωστούν σχεδόν τα μισά από τα 19,6 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 8 δισ. ευρώ.

* Μεταξύ των επιχειρήσεων, οι δέκα μεγαλύτεροι οφειλέτες χρωστούν ένα στα τέσσερα ευρώ που ψάχνει η εφορία από τη συγκεκριμένη λίστα, δηλαδή περί τα 15 δισ. από τα 63 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά χρέη.

* Οπως και με τα φυσικά πρόσωπα, οι 100 μεγαλύτεροι οφειλέτες μεταξύ των επιχειρήσεων χρωστούν σχεδόν τα μισά από τα 63 δισ. ευρώ.

* 178 επιχειρήσεις και 43 ιδιώτες οφείλουν ποσά που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ στο κρατικό ταμείο.

* 934 επιχειρήσεις και 332 φυσικά πρόσωπα χρωστούν από τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ στο δημόσιο.

euro2day.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…

7 hours ago

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…

8 hours ago

Αρχιτεκτονικό γραφείο στα Χανιά στους φιναλίστ των ελληνικών “Όσκαρ” αρχιτεκτονικής

Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…

9 hours ago

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…

9 hours ago

Χερσόνησος: Νεαροί έκλεβαν χρήματα που έβγαζαν παιδιά από τα κάλαντα

Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…

9 hours ago

Η Κρήτη στο επίκεντρο της νέας ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού

Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…

9 hours ago

This website uses cookies.