«Ανήκετε στα Βαλκάνια. Οι μισθοί σας πρέπει να είναι στα 300 ευρώ», φέρεται να είχε δηλώσει ο Πολ Τόμσεν σε επίσκεψή του στην Αθήνα, όπως αποκαλύφθηκε από κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια. Σημειώνεται ότι ο Τόμσεν, μετά την αποστολή του στην Αθήνα, αναβαθμίστηκε στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ
Αναλυτικά, με την κατάθεση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής για τα μνημόνια. Περιγραφικός ήταν ο Β. Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην αγορά οι επισκέψεις των μελών της τρόικας, αλλά και η συμπεριφορά τους έναντι όσων συναντούσαν. Μετέφερε μάλιστα διάλογο που είχε με τον Τόμσεν.
Ο Β. Κορκίδης έκανε λόγο για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και για άλλους που βιάστηκαν να την βγάλουν.
«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της τρόικας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφτασαν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε:
«Μια φορά, τον Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η τρόικα -ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση.
Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε. Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, 300 ευρώ καλά είναι».
«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στη πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστον ορισμένοι, να την γνωρίζουν» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
«Συγγνώμη για τα επώδυνα μέτρα»
Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρότασή του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει «κόκκινες» γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια», ανέφερε σε άλλο σημείο.
Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του, ο κ. Κορκίδης κατέληξε λέγοντας:
«Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα.
» Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.»
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.