Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έφτασε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, σε μια ιδιαίτερη επίσκεψη, το καλαντάρι της οποίας δεν περιλαμβάνει την Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του στη Θεσσαλονίκη, όμως, ο κ. Πομπέο αναμένεται να κατηφορίσει προς την Κρήτη.
Σήμερα το βράδυ αναμένεται να προσγειωθεί στα Χανιά, καθώς εδώ και μέρες έχει κανονιστεί να φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, ενώ θα επισκέπτεται την περιοχή. Πράγματι, ο κ. Πομπέο θα βρεθεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης στη βάση της Σούδας, η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, ενώ ήδη προβλέπεται η αναβάθμιση και η επέκταση αρκετών υποδομών της. Δεν αποκλείεται, δε, σε ύστερο χρόνο και στη πλαίσιο της Κοινής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε πέρυσι με αφορμή και πάλι την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Αθήνα, το επόμενο διάστημα να δούμε και περισσότερα μέσα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, θα έχει το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο και η σύζυγος του θα φιλοξενηθούν για δύο βράδια στο Ακρωτήρι από τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα. Απόψε οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα έχουν μια πρώτη ευκαιρία να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης στη συνάντηση τους στην οικία του πρωθυπουργού, ενώ για αύριο το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος αναμένεται να λάβει χώρα το δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Μητσοτάκης στον υψηλό προσκεκλημένο του.
Είναι σαφές πως στο κλίμα οικειότητας που καλλιεργείται, το τι θα ειπωθεί είναι ανοιχτό. Όλα, άλλωστε, είναι στο τραπέζι: από τις περιφερειακές εξελίξεις, το ρόλο της Τουρκίας, τις διερευνητικές επαφές που δρομολογούνται, αλλά και την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά πλείστων όσων αμερικανικών σχεδιασμών ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν προέβη τυχαία στην πρόκληση στον κ. Πομπέο, ο οποίος άφησε την κρύα Ουάσιγκτον για να βρεθεί στη ζεστή Κρήτη ασμένως. Το ραντεβού των δύο έχει…ιστορικό προηγούμενο, στο οποίο, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ήταν αυτόπτης μάρτυς. Τον Ιούλιο του 1991, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάλεσε τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Μπάρμπαρα Μπους στην Κρήτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Εκεί, ο κ. Μπους επισκέφθηκε τη Σούδα, ενώ στη συνέχεια συνέφαγε με την οικογένεια Μητσοτάκη και άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής στην αυλή του σπιτιού στο Ακρωτήρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκείνη την περίοδο σπούδαζε στις ΗΠΑ, ήταν παρών σε εκείνη την επίσκεψη και βοηθούσε στις προετοιμασίες. Σημειωτέον, ο Μπους ανέπτυξε μια ειλικρινή φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίο σε δήλωση του μετά τον θάνατο του είχε αποκαλέσει «βράχο» ως προς τη στάση του στο θέμα του Πολέμου του Κόλπου, ενώ τρία χρόνια μετά, το 1994 επανήλθε μετά της Μπάρμπαρα και φιλοξενήθηκαν για μερικές ημέρες στο Ακρωτήρι.
Είναι, άλλωστε, αυτές οι απευθείας και προσωπικές επαφές που ανοίγουν σταθερούς διαύλους επικοινωνίας και, όπως είναι σαφές, ο κ. Μητσοτάκης παίζει αυτό το χαρτί, επιδιώκοντας να έχει ανοιχτή γραμμή με την αμερικανική διπλωματία στο υψηλότερο επίπεδο, ιδίως σε αυτή την περίοδο πολλαπλής αβεβαιότητας.