Για τον ρόλο των στρατιωτικών και των αξιωματούχων της FSB μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην αποτροπή ενός «εμφυλίου πολέμου» μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν και της μισθοφορικής ομάδας Wagner.
Απευθυνόμενος σε μέλη ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, στην Εθνική Φρουρά, στις δυνάμεις ασφαλείας και σε όσους άλλους βοήθησαν «να διατηρηθεί η τάξη» στη διάρκεια της σύντομης ανταρσίας κατά το σαββατοκύριακο από μαχητές της Wagner, ο Πούτιν είπε:
«Ο στρατός και ο λαός δεν ήταν με τους αντάρτες» ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες για το θάρρος τους κατά την κρίση. «Ευχαριστώ όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες για το θάρρος, και την πίστη τους στον λαό της Ρωσίας. Η αποφασιστικότητα και το θάρρος σας, καθώς και η συνοχή της κοινωνίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης και δεν επέτρεψαν θύματα αμάχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε μια δύσκολη ώρα για τη χώρα υπερασπιστήκατε τη συνταγματική τάξη, τη ζωή, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών μας, σώσατε την πατρίδα μας από εξεγέρσεις, σταματήσατε ουσιαστικά τον εμφύλιο», υποστήριξε.
«Σε μια δύσκολη κατάσταση, ενεργήσατε ξεκάθαρα, συντονισμένα, με πράξη αποδείξατε την πίστη σας στον λαό της Ρωσίας και τον στρατιωτικό όρκο, και δείξατε ευθύνη για τη μοίρα της πατρίδας και το μέλλον της», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου διασφάλισαν τη λειτουργία στρατηγικών εγκαταστάσεων και την ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών.
Όπως δήλωσε ο Πούτιν, οι «πιλότοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εκπλήρωσαν τιμητικά το καθήκον τους».
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας εξέγερσης, «δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν οι μονάδες μάχης που συμμετείχαν στη ‘ζώνη ειδικής επιχείρησης’ (πόλεμος στην Ουκρανία)».
Εκατοντάδες στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του καθεδρικού ναού στο Κρεμλίνο. Η ομιλία του Προέδρου ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Ρωσίας και τη Φρουρά της Τιμής να πυροβολεί στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού.
Χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος
Η μισθοφορική οργάνωση Wagner χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος, το οποίο δαπάνησε 86 δισεκατομμύρια ρουβλία ( 1 δισεκατομμύριο δολάρια) μεταξύ Μαΐου του 2022 και Μαΐου του 2023, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που ηγήθηκε στην σύντομης ανταρσίας το περασμένο Σάββατο, κέρδισε επίσης πολλά κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα της εστίασης και του κέτερινγκ. Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι κέρδισε 80 δισεκατομμύρια ρούβλια από τις δραστηριότητές του αυτές.
«Ελπίζω ότι κανείς δεν έκλεψε τίποτα ή έκλεψε λιγότερα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε όλα», είπε ο Πούτιν, μιλώντας για την ηγεσία της μισθοφορικής ομάδας.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι αρχές θα ερευνήσουν πόσα χρήματα δόθηκαν στην Wagner και τις δαπάνησε ο αρχηγός της.
Οργή κατά του Πριγκόζιν
Οργή όμως κατά του Πριγκόζιν εκφράζουν και μέλη της Wagner τα οποία θεωρούν πως ο αρχηγός, τους «άφησε στα κρύα του λουτρού» και αποφάσισε να σταματήσει την προέλαση προς τη Μόσχα. Άλλοι εξέφρασαν θυμό για την παράλογη απόφαση εξέγερσης απέναντι στον Πούτιν.
Σε ηλεκτρονικά μηνύματα που αναλύθηκαν από το BBC Verify, οι μισθοφόροι της Wagner και οι συγγενείς τους εξοργίστηκαν με την απόφαση του Πριγκόζιν να σταματήσει τη δραματική προέλασή του στη Μόσχα και να αποσυρθεί από την κατεχόμενη πόλη Ροστόφ. «Η φαλακρή σπατάλη χώρου κατέστρεψε τη Wagner PMC με τα ίδια του τα χέρια. Και γ@@@ όποιον μπορούσε», δήλωνε εξοργισμένος στο Telegram φερόμενος μαχητής της Wagner σε ένα κανάλι Telegram με 200.000 ακόλουθους. ‘«Ήταν άλλη μια παράλογη εξέγερση», πρόσθεσε.
Το Telegram είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που επιλέγουν οι μαχητές της Wagner και οι φιλοπολεμικοί κύκλοι στη Ρωσία, επιτρέποντας συχνά ανώνυμη επικοινωνία με χιλιάδες οπαδούς κάθε φορά. Εκεί επέλεξε ο Πριγκόζιν να ανακοινώσει τη λεγόμενη «Πορεία της Δικαιοσύνης» κατά του ρωσικού καθεστώτος, αλλά τώρα έχει γίνει το διαδικτυακό μέρος όπου πολλοί έχουν στραφεί εναντίον του.
Ο Μαρκ Κρούτοφ, δημοσιογράφος της ρωσικής υπηρεσίας του RFE/RL, έχει πρόσβαση στις ομαδικές συνομιλίες Telegram που χρησιμοποιούν συγγενείς μαχητών της Wagner. Μοιράστηκε μερικά από τα μηνύματά τους στο BBC.
«Απλώς τους πρόδωσαν», έγραψε μια γυναίκα. «Εμπιστεύτηκα τον Πριγκόζιν, αλλά αυτό που έκανε είναι άτιμο».
«Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Αυτό είναι καθαρή προδοσία», συμφώνησε ένας άλλος χρήστης.
Άλλοι βρήκαν καταφύγιο στις θεωρίες συνωμοσίας.
Το Wagner PMC Briefs είναι ένα κανάλι που ο Πριγκόζιν έχει επιβεβαιώσει ως επίσημη σελίδα της Wagner και διευθύνεται από έναν από τους στρατιώτες του. Αυτός σημείωσε ότι όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε την ανταρσία, δεν ανέφερε κανέναν ονομαστικά. «[Ο Πούτιν] δεν κατονόμασε τους στασιαστές και τους προδότες, είπε. «Ίσως για να αφήσει τον Πριγκόζιν να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να τιμωρήσει όσους ήταν ένοχοι πραγματικής προδοσίας που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία [της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία];»
Η θεωρία ότι ο Πούτιν και ο Πριγκόζιν συνωμότησαν για να οργανώσουν μια απόπειρα πραξικοπήματος προκειμένου να «δοκιμάσουν την πίστη των ρωσικών ελίτ» γρήγορα βρήκε απήχηση στα social media.«Κορίτσια, σκέφτηκα ότι όλα ενορχηστρώθηκαν για την απομάκρυνση του Σοϊγκού, αλλά μέσω του Πριγκόζιν, ο Πούτιν δεν θα έπρεπε να το κάνει μόνος του;» Αναρωτήθηκε μια γυναίκα σε συνομιλία των συγγενών της Wagner.
Ο Βολοντίμιρ Φρεσένκο, επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας Penta στο Κίεβο, διαφωνεί.
«Για ποιο λόγο να ήταν σκηνοθετημένο (η προέλαση του Πριγκόζιν στη Μόσχα); Για να δουν όλοι πόσο αδύναμος είναι ο Πούτιν;» σχολίασε. Αυτό που συνέβη ήταν μια δημόσια ταπείνωση του Πούτιν. Και ο Πριγκόζιν; Έχασε εν μέρει τη φήμη του: συνήθιζε να επιδεικνύει τη δύναμη του και μετά απλώς υποχώρησε».
Αλλά το δημόσιο σχόλιο του Πριγκόζιν την ημέρα της ανταρσίας που ηχογραφήθηκε αφού συμφώνησε να σταματήσει, συνεχίζει να τροφοδοτεί τις εικασίες στο διαδίκτυο. «Είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά το αφεντικό της Wagner. «Τους χαροποίησε όλους…».