Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί εντείνονται στην Αρκτική, αλλά η συνεργασία στην περιοχή είναι δυνατή, μεταξύ άλλων μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών κρατών, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναφερόμενος στη δηλωμένη πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία, ο Πούτιν είπε ότι αυτό δεν είχε καμία σχέση με τη Ρωσία αλλά ότι ήταν σαφές ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν τα συμφέροντά τους στην Αρκτική.
Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία είναι σοβαρά και έχουν μακρές ιστορικές ρίζες, είπε.
«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά τη Γροιλανδία και δεν είναι “εκκεντρική συζήτηση” από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ρωσία ανησυχεί ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ γενικά ορίζουν όλο και περισσότερο τον Άπω Βορρά ως εφαλτήριο για πιθανές συγκρούσεις», είπε, και η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση και ετοιμάζει την κατάλληλη απάντηση, ενώ γνωστοποίησε ότι ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού στην αρκτική ζώνη θα αυξηθεί.
«Είναι προφανές ότι ο ρόλος και η σημασία της Αρκτικής τόσο για τη Ρωσία όσο και για ολόκληρο τον κόσμο αυξάνεται. Δυστυχώς όμως εντείνεται και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, ο αγώνας για θέσεις σε αυτή την περιοχή», είπε.
Ο Πούτιν, ο οποίος θέλει να ενισχύσει το εμπόριο μέσω της Βόρειας Θάλασσας (NSR) και μέσω των υδάτων της Αρκτικής καθώς η Ρωσία μετατοπίζει το εμπόριο προς την Ασία και μακριά από την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων, είπε ότι η Ρωσία δεν απείλησε ποτέ κανέναν στην Αρκτική, αλλά ήταν έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Οι ξένοι εταίροι που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη Ρωσία στην περιοχή θα έχουν εγγυημένη καλή απόδοση επένδυσης, είπε σε μια σημαντική ομιλία στη βόρεια πόλη Μούρμανσκ.
«Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Αρκτικής. Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ισότιμη συνεργασία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής έρευνας, της προστασίας της βιοποικιλότητας, των κλιματικών ζητημάτων, της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και, φυσικά, της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης της Αρκτικής».
«Τα προηγούμενα χρόνια, πολλές δυτικές χώρες έχουν ακολουθήσει μια πορεία προς την αντιπαράθεση. Έχουν διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έχουν σταματήσει τις επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επαφές και έχουν περιορίσει τον διάλογο για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων της Αρκτικής».
Ο Πούτιν ζήτησε την επέκταση των βόρειων λιμανιών της Ρωσίας και την κατασκευή εμπορικού στόλου στην Αρκτική, με την υποστήριξη παγοθραυστικών νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών.
Ωστόσο, είπε ότι οι εγχώριες δυνατότητες της Ρωσίας είναι ανεπαρκείς για αυτό αυτή τη στιγμή και ότι θα απαιτούσε επίσης την αγορά πλοίων και την αλληλεπίδραση με ξένους ναυπηγούς.
Η Αρκτική διατηρεί ορυκτά καύσιμα και ορυκτά κάτω από τη γη και τον βυθό της θάλασσας που θα μπορούσαν να γίνουν πιο προσβάσιμα με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι επίσης ένας τομέας στρατιωτικού ανταγωνισμού, όπου αμυντικοί αναλυτές λένε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει την παρουσία της πολύ πιο γρήγορα από τη Δύση ανοίγοντας ξανά τις βάσεις της σοβιετικής εποχής και εκσυγχρονίζοντας το ναυτικό της.
Του Ανδρέα Χιωτάκη Ζούμε σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή πολιτική στη χώρα έχει μετατραπεί…
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έλλειψη σχεδιασμού για τη διαχείριση των αναγκών των αθλητών κατά…
Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία της φύσης και των απειλούμενων ειδών. Μία…
Μια πρωτοποριακή δράση ενημέρωσης για τις πανεπιστημιακές επιλογές των μαθητών λυκείου υλοποιείται από την Περιφέρεια…
Μια μοναδική εικαστική συνάντηση Ελλάδας και Ιρλανδίας φιλοξενείται στα Χανιά, με θέμα τα «Λιμάνια/Ports», στο…
Το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (Crete Aviation Observatory - CAO), υπό την επιστημονική ευθύνη του…
This website uses cookies.