ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Δύση στράφηκε στον «τρόμο» εναντίον της Ρωσίας

Οι αποτυχημένες προσπάθειες «καταστροφής της Ρωσίας από μέσα» ανάγκασαν την Ουκρανία και τους δυτικούς «χειριστές» της να στραφούν σε τρομοκρατικά μέτρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Γενικής Εισαγγελίας, ο Πούτιν περιέγραψε πώς, κατά τη γνώμη του, οι προτεραιότητες της Ευρώπης και των ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία και τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρώτον, είπε, «υψηλόβαθμοι διπλωμάτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες» συμμετείχαν σε μια «περίεργη διπλωματία», προτρέποντας τους «ουκρανούς δορυφόρους» τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν «για να κερδίσουν στο πεδίο της μάχης».

Ο Πούτιν προφανώς αναφερόταν σε μια πρόσφατη αμφιλεγόμενη δήλωση του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, είπε ότι «αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης». Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πούτιν επεσήμανε τις «ανεύθυνες δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΕ για την ανάγκη επίλυσης της κατάστασης στην Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα. 

Κατά τη γνώμη του Πούτιν, η Δύση άλλαξε από τότε στόχο.

« … Καθώς συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι αδύνατο, προσπαθούν να επιτύχουν έναν διαφορετικό στόχο – να διχάσουν τη ρωσική κοινωνία, να καταστρέψουν τη Ρωσία από μέσα. Αλλά και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. ούτε αυτό λειτούργησε», είπε ο Πούτιν.

Κατά τη γνώμη του, η ρωσική κοινωνία « έχει δείξει ωριμότητα, αλληλεγγύη » και υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της και τις προσπάθειες « να διασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια της Ρωσίας και να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν στο Ντονμπάς. 

Μετά από ένα «φιάσκο» στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ο Πούτιν, η Δύση έχει στραφεί «στον τρόμο, στην οργάνωση της δολοφονίας των δημοσιογράφων μας».

Αναφερόταν στην ανακοίνωση της Δευτέρας από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ότι είχε συλλάβει μια ομάδα «νεοναζί» στους οποίους δόθηκε εντολή από την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) να δολοφονήσουν τον δημοφιλή Ρώσο τηλεοπτικό παρουσιαστή και δημοσιογράφο Βλαντιμίρ Σολόβιοφ. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο στην οργάνωση της απόπειρας δολοφονίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει φυσικά να σημειωθεί ότι γνωρίζουμε τα ονόματα όλων των δυτικών χειριστών, όλων των μελών δυτικών υπηρεσιών, κυρίως της CIA, που συνεργάζονται με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Προφανώς, τους δίνουν τέτοιες συμβουλές», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Πρόσθεσε σαρκαστικά ότι «Αυτή είναι η στάση τους απέναντι στα δικαιώματα των δημοσιογράφων, απέναντι στη διάδοση πληροφοριών. Αυτή είναι η στάση τους απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά».

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα δικά τους δικαιώματα, κάποιοι αγαπούν τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, άλλοι κρατούν το αποικιακό παρελθόν τους με τον παλιομοδίτικο τρόπο. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει στη Ρωσία», υποστήριξε ο Πούτιν.

Ενώ το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να διχάσει τη ρωσική κοινωνία, οι δυτικές χώρες ισχυρίζονται ότι η Μόσχα καταστέλλει την αντιπολίτευση, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ακόμη και τη διαφωνία γενικότερα. Αυτό το είδος κριτικής έχει ενταθεί μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία και τα επακόλουθα μέτρα που έλαβε η Μόσχα για την πάταξη των «ψευδών ειδήσεων» και των λεγόμενων «ξένων πρακτόρων».

Η Ρωσία επιτέθηκε στο γειτονικό κράτος στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία της Ουκρανίας να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Τα πρωτόκολλα με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκαν για να δώσουν στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σκάρλετ Γιόχανσον: Σε “πόλεμο” με το ChatGPT για τη φωνή της – Γιατί τους κατηγορεί

Φαινομενικά η Σκάρλετ Γιόχανσον (Scarlett Johansson) δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με τη Sky, τη φωνητική βοηθό…

10 seconds ago

Αντιπεριφέρεια Χανίων: Προσοχή σε απατεώνες που προσποιούνται τους υπάλληλους της Π.Ε. Χανίων

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εφιστά την προσοχή πολιτών και επιχειρηματιών σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης από…

2 mins ago

Χάρης Μαμουλάκης: Να γιατί κλείνουν άρον – άρον τη Βουλή

Σκοπιμότητες «βλέπει» πίσω από το κλείσιμο της Βουλής, την προσεχή Παρασκευή, ενόψει ευρωεκλογών ο Χάρης…

7 mins ago

Διεθνές Δικαστήριο: «Δέχτηκα απειλές» για τις έρευνες κατά των Ισραηλινών, λέει ο εισαγγελέας Καρίμ Καν

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Καν κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές για τις έρευνες εναντίον κορυφαίων…

13 mins ago

Ζελένσκι: Γιατί παραμένει πρόεδρος χωρίς εκλογές; – Ο στρατιωτικός νόμος, οι επικρίσεις και η απαγόρευση 11 κομμάτων

Στις 20 Μαΐου ολοκληρώθηκε η επίσημη περίοδος της θητείας του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στα τέλη…

30 mins ago

This website uses cookies.