ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Σι περιγράφουν σε άρθρα τους το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην εταιρική τους σχέση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δημοσίευσαν άρθρα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις ενόψει της επίσκεψης του τελευταίου στη Μόσχα.

Το άρθρο του Ρώσου ηγέτη που δημοσιεύθηκε στην κινεζική εφημερίδα «Zhenmin Jibao» σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους. Ο Σι Τζινπίνγκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta», αναφέρει ότι μαζί με τον Πούτιν άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Και τα δύο άρθρα επικεντρώνονται στο θέμα της Ουκρανίας. Ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε πώς η Κίνα βλέπει μια πιθανή λύση στην κρίση, ενώ ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση, αλλά δεν ήταν η χώρα που σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις.

Ο Πούτιν, στο άρθρο του, αποκάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ παλιό καλό φίλο με τον οποίο έχει «τις πιο θερμές σχέσεις». Ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε ότι η ΛΔΚ και η Ρωσία έχουν την έννοια της «αιώνιας φιλίας και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» και η αμοιβαία υποστήριξη των μερών κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν «μια ακόμη απόδειξη του πώς οι φίλοι φαίνονται στα προβλήματα».

Και οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στο ιστορικό των συναντήσεών τους: ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ τον Μάρτιο του 2010 και ο πρόεδρος της ΛΔΚ υπενθύμισε ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που τον είχε επισκεφθεί με αυτή την ιδιότητα. Τα τελευταία 10 χρόνια, σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, έχει επισκεφθεί τη Ρωσία οκτώ φορές και κάθε φορά ερχόταν «με μεγάλο ενθουσιασμό και επέστρεφε με χρήσιμες εμπειρίες».

Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ τόνισαν ότι έχουν ήδη συναντηθεί περίπου 40 φορές. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, πάντα έβρισκαν ευκαιρίες να επικοινωνούν «τόσο σε διάφορες επίσημες μορφές όσο και σε περιβάλλον χωρίς δεσμούς». Οι συναντήσεις αυτές δίνουν «τον τόνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», εξήγησε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Πούτιν σημείωσε την εντυπωσιακή πρόοδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας τους και συνεχίζουν να ενισχύονται τονίζοντας ότι «έχουν ποιότητα ανώτερη από τις πολιτικοστρατιωτικές συμμαχίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχουν αφέντη ή σκλάβο, δεν υπάρχουν περιορισμοί ή απαγορευμένα θέματα».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου αποτελούν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας σταθερότητας, «τον εγγυητή μιας θετικής ατζέντας στις διεθνείς υποθέσεις».

Ο Σι Τζινπίνγκ υπενθύμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «έχουν διανύσει μια πολύ δύσκολη πορεία» και το σημερινό τους επίπεδο «δεν ήταν εύκολο» τονίζοντας ότι «η αθάνατη φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας πρέπει να διαφυλαχθεί».

Οι δύο χώρες έχουν θέσει ως προτεραιότητα το εμπόριο και την οικονομική εταιρική σχέση, με τον Κινέζο ηγέτη να λέει ότι το διμερές εμπόριο έφτασε πέρυσι το ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων – υπερδιπλάσιο από το επίπεδο πριν από μια δεκαετία – και τον Ρώσο ηγέτη να λέει ότι θα ξεπεράσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ο Πούτιν σημείωσε επίσης το αυξανόμενο μερίδιο των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις μας γίνονται όλο και πιο κυρίαρχες».

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia «τη συμφωνία του αιώνα» και τόνισε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο, «σε αντίθεση με ορισμένες ηγεμονικές και διχαστικές χώρες {…} κυριολεκτικά και μεταφορικά, χτίζουν γέφυρες».

Η Ρωσία και η Κίνα, όπως τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ, υποστηρίζουν σταθερά την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, «εφαρμόζουν αποτελεσματικά τη γνήσια πολυπολικότητα {…} και υποστηρίζουν τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πολυπολικότητα, η οικονομική παγκοσμιοποίηση και ο εκδημοκρατισμός των διεθνών σχέσεων είναι μη αναστρέψιμες τάσεις. «Η διεθνής κοινότητα έχει επίγνωση του γεγονότος ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη. Δεν υπάρχει καθολικό μοντέλο διακυβέρνησης και δεν υπάρχει παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου μία μόνο χώρα έχει τον αποφασιστικό λόγο» είπε.

Η Μόσχα και το Πεκίνο, σημείωσε ο Πούτιν, μαζί με τους ομοϊδεάτες τους, υποστηρίζουν μια δίκαιη παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στις αρχές του λεγόμενου χρυσού δισεκατομμυρίου.

Εργάζονται με συνέπεια για τη δημιουργία ενός δίκαιου και ανοικτού συστήματος ασφάλειας στην περιοχή τους και στον κόσμο συνολικά, πρόσθεσε ο πρόεδρος. Ο επικεφαλής του κράτους επέκρινε τη «συλλογική Δύση», η οποία «προσκολλάται όλο και πιο απελπισμένα σε αρχαϊκούς κανόνες, στην άπιαστη κυριαρχία της».

Σε άλλο σημείο, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε μια πολιτική και διπλωματική λύση της ουκρανικής κρίσης. «Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2022 οι ειρηνευτικές συνομιλίες τερματίστηκαν και σε καμία περίπτωση από εμάς» συμπλήρωσε.

Το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, εξαρτάται αποκλειστικά από «την προθυμία για μια σοβαρή συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές πραγματικότητες». Ευχαρίστησε την Κίνα για «την ισορροπημένη προσέγγιση των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, για την κατανόηση του ιστορικού και των πραγματικών αιτιών τους» και χαιρέτισε την ετοιμότητα του Πεκίνου «να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διευθέτηση».

Ο Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε τη θέση της Κίνας για την Ουκρανία και υπενθύμισε το έγγραφο που προτάθηκε πρόσφατα, το οποίο, όπως είπε, «αντανακλά την ενότητα των απόψεων της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης». Μια «ορθολογική διέξοδος» από την κατάσταση αυτή και «ένας δρόμος προς τη διαρκή ειρήνη» θα βρεθεί εάν όλα τα μέρη καθοδηγούνται από την έννοια της κοινής και βιώσιμης ασφάλειας και συνεχίσουν τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις με δίκαιο, συνετό και ρεαλιστικό τρόπο», είναι βέβαιος ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Ρωσία έχει υψηλές προσδοκίες από τις επικείμενες συνομιλίες, σύμφωνα με τον Πούτιν, και είναι πεπεισμένη ότι η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ θα δώσει ισχυρή ώθηση σε ολόκληρη τη δέσμη διμερών συνεργασιών.

Όπως σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, η επικείμενη επίσκεψή του αποσκοπεί στην ενίσχυση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρήνης σημειώνοντας ότι «είμαι έτοιμος, μαζί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να περιγράψω νέα σχέδια και μέτρα για να ανοίξουμε νέες προοπτικές για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής αλληλεπίδρασης».

ieidiseis.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ερντογάν: Ομοφοβικό παραλήρημα για την Eurovision – Δεν πάμε γιατί δεν βρίσκεις πια ούτε έναν φυσιολογικό εκεί

Μπορεί να πέρασε πια ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί και ασχολείται…

1 hour ago

ΗΠΑ: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται απειλή για τις προεδρικές εκλογές – «Πρόβλημα του σήμερα, όχι του μέλλοντος»

Του Χρήστου Καλουντζόγλου Η απειλή που προέρχεται από προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πραγματική και δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις…

1 hour ago

Ελένη Βιτάλη: Ακύρωσε συναυλία της στο Ισραήλ – Οργισμένος ο Ισραηλινός τραγουδιστής

Την εμφάνισή της στο Ισραήλ για μια συναυλία ακύρωσε η Ελένη Βιτάλη, με την Πίτσα…

1 hour ago

Βενιζέλειο: Ζητούν να ράβουν τους ασθενείς με βελόνα και κλωστή – “Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια”, λέει ο διευθυντής της Χειρουργικής

"Το Bενιζέλειο νοσοκομείο δεν υπάρχει πια". Με αυτήν την φράση ο Διευθυντής ΕΣΥ της Χειρουργικής…

1 hour ago

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης Γερμανού πεζοπόρου στο Σφακιανό Φαράγγι

Λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης ενός…

1 hour ago

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Πλατανιά με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη

Οι ΚΟΒ Πλατανιά του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 8.30μ.μ. στην…

1 hour ago

This website uses cookies.