Μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη δεν είναι δυνατή «σε αυτή τη φάση», ανακοινώνει το Ελιζέ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.
«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τον στόχο της «ειδικής ρωσικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, την «προστασία του λαού απέναντι από τους δράστες της συνωμοσίας για τη διάπραξη θηριωδιών και τη γενοκτονία με ευθύνη 100% του καθεστώτος του Κιέβου».
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, ο Μακρόν είπε στον Ρώσο πρόεδρο πως η πληρωμή των συμβολαίων για τη προμήθεια φυσικού αερίου δεν είναι δυνατόν να γίνει σε ρούβλια.
Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα και την Gazprom να μεταφέρουν τις πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες από τη λίστα των μη φιλικών χωρών σε ρούβλια έως τις 31 Μαρτίου.
Ταυτόχρονα, είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε όγκους και σε τιμές που καθορίστηκαν στις συμβάσεις που είχαν συναφθεί προηγουμένως.
Οι αγοραστές φυσικού αερίου εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις σχετικά με την αλλαγή του νομίσματος πληρωμών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι χώρες της G7 αρνούνται να ακολουθήσουν το αίτημα των ρωσικών αρχών. Η ίδια άποψη εκφράστηκε αργότερα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο «οικονομικός πόλεμος» κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.