Μιλώντας στην 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερο τα συμφέροντα όλων των χωρών όπως και την πολυμορφία των θέσεών τους».
Διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των χωρών που ενδιαφέρονται στην ανάπτυξη θεραπείας κατά του κορονοϊού, πρότεινε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του στο πλαίσιο της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ υπογράμμισε πως η πανδημία φανέρωσε την ανάγκη να αρθούν οι παράνομες κυρώσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η άρση των κυρώσεων και των περιορισμών μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά στην ώθηση της παγκόσμιας οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού.
Αναφέρθηκε και στον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας που όπως τόνισε πρέπει να υπολογίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών, ευρύτερα.
«Η σκέψη μας είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι πιο περιεκτικό σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα όλων των χωρών όπως επίσης και της ποικιλίας των θέσεών τους, να βασίζει τη δουλειά του στην αρχή της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των κρατών και την ίδια ώρα να συνεχίζει να λειτουργεί ως ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας διακυβέρνησης, που δεν μπορεί να επιτευχθεί αν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διατηρήσουν το δικαίωμα veto», υπογράμμισε.
Επαίνεσε τα Ηνωμένα Έθνη για την επιτυχή αποστολή του όπου έχει παρουσία.
Διεθνές συνέδριο για τα εμβόλια
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή και δεσμευμένοι σε συνεργασία για τη μάχη κατά της πανδημίας και πρότεινε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για τα εμβόλια με τη συμμετοχή κρατών που ενδιαφέρονται για συνεργασίες ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού.
«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε συνεργασία και πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε τη διεξαγωγή διαδικτυακού συνεδρίου υψηλού επιπέδου, σύντομα, για τις χώρες που ενδιαφέρονται για συνεργασία στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού» τόνισε.
Η Ρωσία, όπως είπε, είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία και να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμός, συμπεριλαμβανομένης της παροχής του αξιόπιστου, ασφαλούς και αποτελεσματικού ρωσικού εμβολίου.
«Ο κορονοϊός χτύπησε το προσωπικό του ΟΗΕ, στα κεντρικά γραφεία και περιφερειακά, όπως όλους τους άλλους. Η Ρωσία είναι έτοιμη να παρέχει στον ΟΗΕ όλη την απαραίτητη υποστήριξη, συγκεκριμένα, να παρέχουμε το εμβόλιό μας, χωρίς χρέωση, για τον εθελοντικό εμβολιασμό του προσωπικού του ΟΗΕ. Έχουμε λάβει σχετικά αιτήματα από συναδέλφους μας στον ΟΗΕ και θα απαντήσουμε» ανέφερε.
Μεγαλύτερη συνεργασία εντός Ευρασίας
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εστίασε στην ιδέα της ανάπτυξης μίας μεγαλύτερης συνεργασίας εντός της Ευρασίας, που όπως είπε γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική και σχετική στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κρίσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Η ίδια η ιδέα της ποιοτικά ολοκληρωμένης ανάπτυξης, βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία της Ρωσίας να δημιουργήσει μία Μεγαλύτερη Ευρασιατική Συνεργασία περιλαμβάνοντας όλες τις χώρες της Ασίας και της Ευρώπης, χωρίς εξαιρέσεις. Είναι καθαρά ρεαλιστική και όλο και πιο σχετική» πρόσθεσε.
Υπενθύμισε την πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία «πράσινων διαδρόμων» που θα είναι «ελεύθεροι από εμπορικούς πολέμους και κυρώσεις» αρχικά για αναγκαία αγαθά, φαγητό, φάρμακα και εξοπλισμό για τη μάχη κατά του κορονοϊού.
«Γενικά, η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου από εμπόδια, φραγμούς, περιορισμούς και παράνομες κυρώσεις θα βοηθήσει πολύ στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας» τόνισε.
Χρήση του διαστήματος
Στο μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφέρθηκε στην προώθηση, από πλευράς Ρωσίας, της ιδέας για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των κορυφαίων διαστημικών δυνάμεων που θα απαγορεύει την εχθρική χρήση του.
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «προωθεί πρωτοβουλία υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ όλων των κορυφαίων διαστημικών δυνάμεων που θα διασφαλίζει την απαγόρευση τοποθέτησης όπλων στο διάστημα, απειλής ή χρήσης δυνάμεων κατά αντικειμένων του διαστήματος».
Του Νεκτάριου Κοκολαντωνάκη * Η θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία…
Δύο δεκαετίες πριν εκδώσει το «1984» και τη «Φάρμα των ζώων», ο μεγάλος συγγραφέας κατέγραψε…
ΗΠορτογαλία είναι μια χώρα ανάλογου μεγέθους με την Ελλάδα. Αλλά οι κάτοικοι της πληρώνουν για…
Του Γιαννη Μυλόπουλου * Η Ελλάδα εισέρχεται στο 2025 και για όσους την παρακολουθούν από…
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ανακοινώνει…
Ένας 70χρονος άνδρας, ο οποίος ζούσε ως άστεγος, εντοπίστηκε νεκρός το μεσημέρι της Τετάρτης, 8…
This website uses cookies.