«Πέντε πάνω, πέντε κάτω, στο φινάλε θα τα βρούμε», διατεινόταν ένα παλιό λαϊκό άσμα. Σε ανάλογο πνεύμα, Αντώνης Σαμαράς και Φώτης Κουβέλης «έκαναν πίσω» από διακηρυγμένες θέσεις των κομμάτων τους, προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή, κυβερνητική «γραμμή».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «έριξε νερό στο κρασί» του αποδεχόμενος ένα… «πάνω» των άλλων δυο. Συγκεκριμένα, αποδέχθηκε τον… αυξημένο ζήλο που επιδεικνύουν στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ήταν προφανές ότι, για να επιτευχθεί στοιχειώδης κυβερνητική συνοχή, η ΝΔ θα αναγκαζόταν να ξεχάσει – μέχρι νεωτέρας- την προεκλογική της θέση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα έχει ως θέμα την πορεία της χώρας προς το Μνημόνιο.
Τώρα, άλλωστε, η ηγεσία της ΝΔ διαχειρίζεται μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση, την οποία προσδιορίζουν τα Μνημόνια. Τη διαχειρίζεται δε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ο στοιχειώδης πολιτικός ρεαλισμός καθιστούσε αναγκαία την επιλογή για τη Συγγρού: Τα περί εξεταστικής επιτροπής θα παραπέμπονταν αναπόφευκτα στο μέλλον.
Η δεύτερη θεμελιώδης προεκλογική θέση της ΝΔ που προς το παρόν «παγώνει», είναι η αξίωση να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια.
Η «βολιδoσκόπηση» Λαζαρίδη για την ιθαγένεια
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Έθνος» η ηγεσία της ΝΔ έκανε προσπάθεια να προωθήσει εν μέρει αυτή της τη θέση, να αποδυναμώσει σε κάποιο βαθμό το νόμο. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, στη συνάντηση που είχαν στενοί συνεργάτες των τριών ηγετών, ο Χρύσανθος Λαζαριδης εισηγήθηκε εκ μέρους της ΝΔ ορισμένες τροποποιήσεις, έτσι ώστε η ιθαγένεια να χορηγείται στα παιδιά των αλλοδαπών σε ηλικία 18 ετών, «αφού αποποιηθούν την ιθαγένεια των γονιών τους κι όχι με τη γέννησή τους, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος».
Δεν αποδέχθηκαν αυτήν την πρόταση οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Κώστας Σκανδαλίδης και Δημήτρης Χατζησωκράτης, αντίστοιχα. Αντιπρότειναν να μελετήσει το όλο θέμα μια διακομματική επιτροπή στο μέλλον.
Η ΔΗΜΑΡ έριξε «νερό στο κρασί της» στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Όσο κι αν οι προεκλογικές της θέσεις παρουσίαζαν αρκετά κοινά στοιχεία με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ είχε…. προαποφασίσει να «κάνει πίσω», δοθέντος ότι για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η ταχεία προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σε μεγάλη κλίμακα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Το ΠΑΣΟΚ είχε μια επί μέρους ένσταση: Ζήτησε να μην ενταχθεί η ΔΕΗ στην πρώτη «ομάδα» των επιχειρήσεων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.
Φαντάζει ίσως οξύμωρο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στην ουσία δεν αναγκάζεται να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, μολονότι από τα τρία κυβερνητικά κόμματα αυτό καταγράφεται ως χαμένος των εκλογών του Μαϊου και του Ιουνίου. Δεν είναι όμως ανεξήγητο: Το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη διαμορφώσει μια γραμμή δομημένη πάνω στο «μνημονιακή» πλαίσιο κι άλλοι δυο εταίροι είναι αυτοί που καλούνται να «προσαρμοστούν»…
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.