ΤΟΠΙΚΑ

Πού οφείλεται η πρωτοφανής κακοκαιρία “Daniel”; Ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Απ. Βουλγαράκης προειδοποιεί

Όλο και πιο συχνά θα βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, προειδοποιεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ατμοσφαιρικής Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης μίλησε για τα όσα είδαμε ότι συνέβησαν στη Θεσσαλία και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Είπε μεταξύ άλλων:

Σχεδόν φτάσαμε σε ευρωπαϊκό ρεκόρ και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να δούμε ρεκόρ ευρωπαϊκό στα επόμενα χρόνια το οποίο θα είναι ελληνικό. Δεν αναμένουμε κάθε χρονιά να είναι χειρότερο με ποια λογική, ο καιρός και το κλίμα δε λειτουργούν με τελείως γραμμικό τρόπο. Υπάρχουν διακυμάνσεις που είναι αρκετά τυχαίες αλλά αυτές οι διακυμάνσεις κάθονται πάνω σε μία τάση η οποία είναι συνεχής και αυξητική. Περιμένουμε μακροπρόθεσμα περισσότερα τέτοια φαινόμενα αλλά χωρίς να σημαίνει ότι αν δεν εμφανιστούν του χρόνου τέτοια φαινόμενα θα πει κάποιος ότι να δεν ισχύει ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Πολλές φορές εμείς οι επιστήμονες λέμε ότι η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα θα φέρει περισσότερη ξηρασία, θα φέρει ερημοποίηση σε κάποιες περιοχές. Είναι λογικό οι πολίτες να μπερδεύονται από το πώς συνδυάζεται το ένα με το άλλο. Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι ένα κλίμα όπως το ελληνικό που γίνεται πιο άνυδρο και πιο ζεστό δε μπορεί να δεχθεί τεράστιες ποσότητες νερού σε πολύ μικρά διαστήματα. Μπορεί σε ετήσια βάση να δεχόμαστε λιγότερες βροχές και να αναμένεται ότι θα δεχόμαστε λιγότερες βροχές και στο μέλλον αλλά τα έντονα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με αυτές τις απότομες εισροές ενέργειας και υγρασίας λόγω αυτών των καυσώνων  που συνδέονται μετά με έντονη εξάτμιση αναμένεται να είναι ακόμα πιο έντονα επομένως ακόμη και αν έχουμε ξηρασίες αυτές μπορεί να έχουν διαδοχή από τέτοια ακραία φαινόμενα αυτού του τύπου που είδαμε. Άρα το ένα με το άλλο δεν είναι μη συμβατά. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο.

Δείτε όσα είπε στον ΑΝΤ1

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Ξύπνησε από την καταστολή ο 28χρονος!

Ευχάριστα τα νέα που έρχονται από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου εδώ και αρκετές ημέρες ένας…

55 mins ago

Κρήτη: Ζούσε σαν …ασκητής σε βουνά και σε κλειστά σπίτια για να γλιτώσει τη φυλακή

Σαν ασκητής ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη  45χρονος Αλβανός  που καταζητούνταν με καταδιωκτικά έγγραφα σε βάρος…

1 hour ago

Νέες δράσεις από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Κάλεσμα σε πικετοφορία και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα και αύριο, προγραμματίζει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.…

1 hour ago

Επιχείρηση διάσωσης Αμερικανού τουρίστα (ξανά) στη Σούγια

Μια επιχείρηση διάσωσης εκτυλίχθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Σούγιας, όταν ένας…

2 hours ago

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό: 5 άξονες, 100 δράσεις και 20 δισεκ. ευρώ την επόμενη 10ετία για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Άκρως ανησυχητική είναι η δημογραφική πορεία της χώρας όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για…

2 hours ago

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα στο κέντρο των Χανίων – Τη βρήκε η σπιτονοικοκυρά της στο μπάνιο

Τις συνθήκες του θανάτου γυναίκας, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι όπου κατοικούσε στα Χανιά, ερευνούν…

2 hours ago

This website uses cookies.