12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Πού χάνει η Ουκρανία, πού κερδίζει η Ρωσία: Ο πόλεμος των 100+ ημερών

Ημερομηνία:

Τα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται τεράστιες απώλειες καθώς ξεπερνιούνται κατά 20 προς ένα στο πυροβολικό και 40 προς ένα σε πυρομαχικά από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με νέες πληροφορίες που δίνουν μια ζοφερή εικόνα της σύγκρουσης στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τον Independent, μια αναφορά από Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους πληροφοριών αποκαλύπτει επίσης ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να απαντήσουν στους βομβαρδισμούς των Ρώσων με το πυροβολικό τους να περιορίζεται σε εμβέλεια 25 χιλιομέτρων, ενώ ο εχθρός μπορεί να χτυπήσει από 12 φορές μεγαλύτερη απόσταση.

Επιπλέον, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, υπάρχει ανησυχία για λιποταξία. Η έκθεση αναφέρει ότι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, με έως και εκατό στρατιώτες να σκοτώνονται την ημέρα, έχει «σοβαρά αποθαρρυντική επίδραση στις ουκρανικές δυνάμεις καθώς και πολύ πραγματική επίδραση στα υλικά. Τα κρούσματα ερήμωσης αυξάνονται κάθε εβδομάδα».

Ταυτόχρονα, καθώς οι Ρώσοι καταλαμβάνουν εδάφη στα ανατολικά και εδραιώνουν τον έλεγχό τους στις καταληφθείσες πόλεις της Μαριούπολης και της Χερσώνας, η διαπραγματευτική θέση της ουκρανικής κυβέρνησης αποδυναμώνεται λόγω της έντονης ανισότητας στον αριθμό των κρατουμένων που κρατούνται από κάθε πλευρά.

Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που κρατούνται από την Ουκρανία μειώθηκε σε 550 από 900 τον Απρίλιο μετά από μια σειρά ανταλλαγών. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα έχει περισσότερους από 5.600 Ουκρανούς στρατιώτες σε αιχμαλωσία, αριθμός που διευρύνεται με την παράδοση 2.500, συμπεριλαμβανομένων μελών του τάγματος «Αζόφ», στη Μαριούπολη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αυτή η διαφορά στους αριθμούς μεταξύ των δύο πλευρών αποκαλύπτεται καθώς τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα δημοσιοποιούν στο έπακρο όσες δίκες αιχμαλώτων πολέμου διεξάγουν.

Τα ουκρανικά δικαστήρια στο Κίεβο και κοντά στο Χάρκοβο καταδίκασαν Ρώσους στρατιώτες για εγκλήματα πολέμου, επιβάλλοντας μακροχρόνιες ποινές. Η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, η γενική εισαγγελέας της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει καταθέσει άλλες οκτώ υποθέσεις.

Δύο Βρετανοί, ο Σον Πίνερ και ο Έϊντεν Άσλιν, που συνελήφθησαν να υπηρετούν με τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, δικάζονται στην αυτονομιστική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, όπου οι εισαγγελείς λένε ότι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή επειδή είναι «τρομοκράτες» και «μισθοφόροι».

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για «έρευνα». Πολιτικοί στη Μόσχα και στις αυτονομιστικές δημοκρατίες έχουν απειλήσει να διεξαγάγουν δίκες «τύπου Νυρεμβέργης» των κρατουμένων του Αζόφ που κατηγορούν ότι είναι νεοναζί.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην πρώτη γραμμή στο Ντονμπάς τη Δευτέρα, ζήτησε από το Κρεμλίνο να παραδώσει τους κρατούμενους της Μαριούπολης. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε, αλλά «δυστυχώς βρίσκονται στα χέρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία δεν μπορεί να εμπιστευτεί».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η έκθεση πληροφοριών αναφέρει: «Οι Ρώσοι επιμένουν στην ανταλλαγή κρατουμένων ένας προς έναν. Αυτό σημαίνει ότι υπό το status quo, 4.500 Ουκρανοί κρατούμενοι ενδέχεται να βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές μέχρι να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία. Η Μόσχα είναι πιθανό να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό για να αποσταθεροποιήσει εσωτερικά την Ουκρανία, εκτός εάν υπάρχει κοινωνική προστασία για τις οικογένειές τους και σαφείς επικοινωνίες».

Η αξιολόγηση συντάχθηκε πριν από την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα προμηθεύσει έναν μικρό αριθμό πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης M270, αλλά μετά την αναφερόμενη προμήθεια των συστημάτων πυραύλων κινητικότητας με φορτηγά Himars από τις ΗΠΑ.

Η Βρετανία στέλνει μόνο τρία από τα συστήματα προς το παρόν και η Ουάσιγκτον έχει στείλει τέσσερα. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα για να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση, πόσο μάλλον να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη, και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθούν τα συστήματα στην πρώτη γραμμή ενώ το Κρεμλίνο συνεχίζει τη σφοδρή του επίθεση στο Ντονμπάς.

«Είμαστε, φυσικά, πολύ ευγνώμονες στους συμμάχους μας για την υποστήριξή τους», δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματούχος. «Τα νέα όπλα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά όταν ανακοινώσουν ότι στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η δυτική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να διευκρινίσει στο κοινό της τις σχετικές ποσότητες».

Οι αναφορές επί τόπου υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για αυξανόμενες απώλειες στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής δύναμης πυρός. Ο Independent την περασμένη εβδομάδα είδε απώλειες στον ουκρανικό στρατό και την έλλειψη δύναμης πυρός μεγάλης εμβέλειας για να αντισταθεί. Ένας στρατιώτης που παραχώρησε συνέντευξη στο Λισικάνσκ σκοτώθηκε από τότε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η έκθεση πληροφοριών αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο ότι ένας συμβατικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί εάν η πλευρά σας έχει πολλές φορές λιγότερα όπλα, τα όπλα σας χτυπούν τον εχθρό σε μικρότερη απόσταση και έχετε σημαντικά λιγότερα πυρομαχικά από τον εχθρό».

Συνεχίζει: «Η τακτική κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει ως εξής… η ουκρανική πλευρά έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα πυραύλων για MLRS τύπων Smerch και Uragan, οι οποίοι που κατέστησε δυνατή την αποτελεσματική αποτροπή των ρωσικών επιθέσεων τους πρώτους μήνες του πολέμου σε αποστάσεις 37 έως 50 μιλίων.

«Σήμερα, το μέγιστο βεληνεκές πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι 15,5 μίλια. Αυτή είναι η εμβέλεια στην οποία το πυροβολικό διαμετρήματος 152/155 χιλιοστών και οι μονάδες Grad MLRS που παραμένουν σε υπηρεσία μπορούν να πυροβολήσουν».

«Ταυτόχρονα, ο εχθρός χτυπά συγκεντρώσεις ουκρανικών δυνάμεων από απόσταση 186 μιλίων με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, από 43 έως 50 μιλίων χρησιμοποιώντας τα Smerch MLRS και Tochka-U, από 25 έως 37 μιλίων χρησιμοποιώντας MLRS Uragan».

Η έκθεση συνεχίζει: «Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση απόλυτης ανισότητας στο πεδίο της μάχης, για να μην αναφέρουμε την πλήρη κυριαρχία των εχθρικών αεροσκαφών στον αέρα, η οποία μόνο μερικές φορές μπορεί να διορθωθεί με η χρήση των Stinger (σ.σ.: πύραυλοι εδάφους-αέρος) και τα λάθη των Ρώσων πιλότων».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η αξιολόγηση προειδοποιεί ότι οι Ρώσοι γνωρίζουν πλήρως ότι έχει σταλεί σχετικά μικρός αριθμός δυτικών όπλων και η παράδοση σε θέσεις μάχης είναι αργή. «Οι Ρώσοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημά τους στον χρόνο που έχουν, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό τους για να προσπαθήσουν να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες στο Ντονμπάς», λέει.

Τονίζει ότι τα αντιαρματικά συστήματα Javelin και NLAW που παρέχονται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στα πεδία μάχης γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο και παραμένουν έτσι στο Ντονμπάς. Τα επιθετικά drones Switchblade έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους Ρώσους.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα αντιαρματικά όπλα «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ρωσικό πυροβολικό και τους εκτοξευτές ρουκετών».

«Ο εχθρός περικυκλώνει τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισικάνσκ», αναφέρει. «Έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο να υπερασπιστούμε αυτές τις δύο πόλεις, αφού ο εχθρός ασκεί 80 τοις εκατό έλεγχο πυρός στους δρόμους που μεταφέρουν προμήθειες».

«Έχουμε σχεδόν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά μας»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι η Ουκρανία χάνει από τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή και τώρα βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε όπλα από τη Δύση για να κρατήσει τη Ρωσία μακριά.

«Αυτός είναι πόλεμος πυροβολικού τώρα», είπε ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. Οι πρώτες γραμμές ήταν τώρα εκεί που θα αποφασιζόταν το μέλλον, είπε στον Guardian, «και χάνουμε από την άποψη του πυροβολικού».

«Τώρα όλα εξαρτώνται από το τι μας δίνει [η Δύση]», είπε ο Σκίμιτσκι. «Η Ουκρανία έχει ένα πυροβολικό έως 10 με 15 ρωσικά πυροβόλα. Οι δυτικοί εταίροι μας μας έχουν δώσει περίπου το 10% από αυτά που έχουν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επαίνεσε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Κίεβο την Παρασκευή και επανέλαβε την έκκλησή του για περισσότερα όπλα, καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στην Ουκρανία. «Τα λόγια μετατρέπονται σε πράξεις. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της σχέσης της Ουκρανίας με τη Μεγάλη Βρετανία και άλλων χωρών», είπε ο Ζελένσκι σε μια δήλωση βίντεο. «Όπλα, οικονομικά, κυρώσεις – σε αυτά τα τρία θέματα, η Βρετανία δείχνει ηγετική θέση».

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί 5.000 έως 6.000 βολές πυροβολικού την ημέρα, σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι. «Έχουμε σχεδόν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά [του πυροβολικού] μας και τώρα χρησιμοποιούμε τυπικά βλήματα του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155», είπε για τα πυρομαχικά που εκτοξεύονται από πυροβολικά.

«Η Ευρώπη παραδίδει επίσης οβίδες χαμηλότερου διαμετρήματος, αλλά καθώς η Ευρώπη εξαντλείται, η ποσότητα γίνεται μικρότερη».

Ο Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι από 60 μέχρι και 100 Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν κάθε ημέρα και άλλοι 500 τραυματίζονται. Η Ουκρανία έχει κρατήσει μυστικό τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών της απωλειών.

Στρατιώτες που μιλούσαν στον Guardian από τις πρώτες γραμμές της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα ζωγράφισαν μια παρόμοια εικόνα.

Ο Σκίμιτσκι τόνισε την ανάγκη η Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να καταστρέψει τα ρωσικά πυροβολικά από μακριά. Αυτή την εβδομάδα, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολεξίι Αρεστόβιτς είπε στον Guardian ότι η Ουκρανία χρειαζόταν 60 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων -πολλοί περισσότεροι από τους ελάχιστους που είχαν υποσχεθεί μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ- για να έχει την ευκαιρία να νικήσει τη Ρωσία.

Η Ουκρανία πρόκειται να ζητήσει από τη Δύση κατάλογο όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στη συνάντηση της ομάδας επαφής με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου.

Ο Σκίμιτσκι πιστεύει ότι η σύγκρουση θα παραμείνει κατά κύριο λόγο πόλεμος πυροβολικού στο εγγύς μέλλον και ο αριθμός των επιθέσεων με ρουκέτες -οι οποίες μπορούν να εκτοξευθούν από τη Ρωσία και έχουν πλήξει αμάχους- θα παραμείνει στον τρέχοντα ρυθμό.

Τον πρώτο μήνα, η Ρωσία χτυπούσε συνεχώς την Ουκρανία με ρουκέτες, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες επιβραδύνθηκε. Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εκτοξεύει μεταξύ 10 και 14 την ημέρα.

Οι πύραυλοι είναι ακριβοί στην κατασκευή. Κάθε πύραυλος μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως αρκετά εκατομμύρια.

«Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί πολύ λιγότερες επιθέσεις με πυραύλους και έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους H-22 που είναι παλιοί σοβιετικοί πύραυλοι της δεκαετίας του 1970», είπε ο Σκιμπίτσκι. «Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους».

Ο Σκίμιτσκι είπε ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να παράγει γρήγορα πυραύλους λόγω των κυρώσεων και ότι είχε χρησιμοποιήσει περίπου το 60% των προμηθειών της.

Ο ήχος των σειρήνων έχει γίνει καθημερινό χαρακτηριστικό για τους Ουκρανούς. Οι σειρήνες ηχούν τακτικά σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα, αλλά τις περισσότερες φορές, για τους ανθρώπους στο έδαφος, περνάει χωρίς κρότο. Σύμφωνα με τον Σκιμπίτσκι, κάθε σειρήνα σηματοδοτεί ότι ένας πύραυλος έχει εισέλθει στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά η επίδρασή του δεν αναφέρεται πάντα για λόγους ασφαλείας.

«Οι πύραυλοι χρειάζονται οπουδήποτε από 40 έως 90 λεπτά για να προσκρούσουν, ανάλογα με το από πού εκτοξεύονται… Δεν ξέρουμε πού θα προσγειωθούν», είπε ο Σκιμπίτσκι. Σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί επί του παρόντος βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας που μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε στην Ουκρανία χωρίς να εγκαταλείψουν τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Όσον αφορά τις τρεις πρώτες γραμμές, ο Σκίμιτσκι είπε ότι οι περισσότερες από τις δυνάμεις της Ρωσίας είναι πλέον συγκεντρωμένες στην περιοχή του Ντονμπάς και επιδιώκουν να καταλάβουν τα διοικητικά σύνορα τόσο των δημοκρατιών του Ντόνετσκ όσο και του Λουχάνσκ. Αυτή ήταν η περιοχή, είπε, όπου οι μάχες του πυροβολικού ήταν οι πιο βαριές.

Στη βορειοανατολική Ουκρανία, γύρω από το Χάρκοβο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην άμυνα αφού η αντεπίθεση της Ουκρανίας τους απώθησε από πολλές πόλεις και χωριά της περιοχής τον Μάιο.

«Η απειλή για το Χάρκοβο έχει μειωθεί», είπε ο Σκίμιτσκι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, η οποία βομβαρδίζεται τακτικά από την αρχή του πολέμου.

Τέλος, στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα, δύο περιοχές της νότιας Ουκρανίας που η Ρωσία καταλαμβάνει σχεδόν πλήρως, οι ρωσικές δυνάμεις έσκαβαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε ο Σκιμπίτσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, χτίζουν διπλές, μερικές φορές τριπλές γραμμές άμυνας.

«Τώρα θα είναι πιο δύσκολο να πάρουμε πίσω αυτή την περιοχή», είπε ο Σκίμιτσκι. «Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε όπλα».

«Εάν πετύχουν στο Ντονμπάς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εδάφη για να εξαπολύσουν άλλη μια επίθεση στην Οδησσό, [την πόλη] Ζαπορίζια [και] Ντνίπρο», δήλωσε ο Σκίμιτσκι των μεγάλων πόλεων υπό ουκρανικό έλεγχο που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη νότια Ρωσία. κατεχόμενες περιοχές. «Στόχος τους είναι ολόκληρη η Ουκρανία και όχι μόνο».

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό της χωρίς να κατασκευάσει περισσότερα όπλα ή να κινητοποιήσει τον πληθυσμό για έναν ακόμη χρόνο.

Ο Σκίμιτσκι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρωσία να παγώσει τον πόλεμο για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να πείσει τη Δύση να άρει τις κυρώσεις. «Αλλά μετά θα το ξαναρχίσουν – κοιτάξτε τα τελευταία οκτώ χρόνια», πρόσθεσε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...