Η απονομή βραβείων “βιωσιμότητας” ή “προστασίας οικοσυστημάτων” ή περιβαλλοντικών επιδόσεων πρέπει να τεκμηριώνεται και να μην μετατρέπεται σε εργαλείο δημοσίων σχέσεων από φορείς που δεν έχουν τις καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις. Οι φορείς που προχωρούν σε παρόμοιες “βραβεύσεις” στο πλαίσιο εκθέσεων ή άλλων δράσεων οφείλουν να έχουν αξιόπιστα κριτήρια γιατί υπάρχει κίνδυνος να απαξιώσουν ένα θεσμό που προωθήθηκε για να συμβάλλει πραγματικά σε αλλαγές στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας
Αναδημοσιεύουμε μια τεκμηριωμένη κριτική από antigoldgr.org σχετικά με την περιβαλλοντική βράβευση της Ελληνικής Χρυσός στα BRAVO Awards στην κατηγορία “προστασία οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητα”:
Με αφορμή την πρόσφατη βραβευση της Ελληνικός Χρυσός στα BRAVO Awards, στην κατηγορία “Προστασία Οικοσυστημάτων & Βιοποικιλότητα”, στειλαμε την κάτωθι επιστολή στον διοργανωτή του θεσμού, το Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών (QualityNet Foundation):
Ιερισσός, 07.01.2019
Αξιότιμη κα Εξάρχου,
Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” βραβεύθηκε στα BRAVO Sustainability Awards 2019 στην κατηγορία “Προστασία Οικοσυστημάτων & Βιοποικιλότητα”. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης στη λίστα των “πλέον βιώσιμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019” του Sustainability Performance Directory, αλλά και σε αυτήν των “Πρεσβευτών Βιωσιμότητας 2018” (υποθέτουμε και του 2019) του Sustainable Greece 2020. Aνάλογες διακρίσεις είχε λάβει η εταιρεία και τα προηγούμενα έτη. Οι θεσμοί αυτοί, που συντονίζονται όλοι από τον οργανισμό σας, φιλοδοξούν να αναδείξουν τους φορείς και τις πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν την “Ελλάδα του Αύριο”.
Το πρόβλημα είναι ότι η πληροφόρηση των διοργανωτών και των Επιτροπών Αξιολόγησης προέρχεται αποκλειστικά από την επιχείρηση ή τον φορέα που επιδιώκει την βράβευσή του. Η απονομή διακρίσεων σε εταιρείες που σκοπίμως παραπληροφορούν εκθέτει τους διοργανωτές και υποβιβάζει το θεσμό των βραβεύσεων σε εργαλείο επικοινωνιακής προβολής ή ακόμα και προπαγάνδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η “Ελληνικός Χρυσός”. Η εταιρεία που επί σειράν ετών λαμβάνει τις ύψιστες διακρίσεις στις διοργανώσεις σας παραβιάζει συστηματικά και κατ’εξακολούθηση την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους εγκεκριμένους για τις δραστηριότητές της περιβαλλοντικούς όρους. Επισυνάπτεται δύο από τις Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης του αρμόδιου Τμήματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το 2018 και το 2019. Βεβαιώνονται, ξανά και ξανά, οι ίδιες σοβαρές παραβάσεις αφού η εταιρεία, επιδεικτικά και προκλητικά, αρνείται να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα:
Στην αντίληψη του μέσου ανθρώπου, αλλά και κατά τον ορισμό της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ, τα παραπάνω συνιστούν περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Η φετινή βράβευση της Ελληνικός Χρυσός αφορούσε το “Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης” των παλαιών χώρων απόθεσης στην Ολυμπιάδα. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έχει παραβιάσει τόσο τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα όσο και το σύνολο των σχετικών με τον παλαιό χώρο απόθεσης τελμάτων όρων της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης κατά την ΚΥΑ ΕΠΟ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2018 και σήμερα να βρισκόμαστε στο στάδιο “συντήρησης της βλάστησης”. Η φωτογραφία που επισυνάπτεται, με ημερομηνία λήψης 28/12/2019, δείχνει ότι τίποτα δεν έχει γίνει.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος της εταιρείας κ. Έμμυ Γαζέα, δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την διάκριση για το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης της Ελληνικός Χρυσός, από τον καταξιωμένο θεσμό των Bravo Sustainability Awards. Για μας αποτελεί επιβράβευση της σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το μεγάλο και μακρόπνοο αυτό έργο της αποκατάστασης, για την βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας».
Δεν θα σας το αποκάλυπτε βέβαια η Ελληνικός Χρυσός, αλλά η κυρία αυτή (Διευθύντρια Περιβάλλοντος) μαζί με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας είναι υπόδικοι σε βαθμό κακουργήματος για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε το 2016 και η δίκη τους θα γίνει (εξ’αναβολής) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στις 6 Ιουνίου 2020. Σχετικά δημοσιεύματα εδώ:
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής:
«Εξαιτίας αυτών προκλήθηκε σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα προκλήθηκε ρύπανση τόσο του εδάφους, όσο και των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Χαλκιδικής, ενώ συγχρόνως υπήρξαν και σοβαρές αρνητικές συνέπειες στα θαλάσσια ύδατα με ενδεχόμενο κίνδυνο δυσμενούς επιρροής και στους υδρόβιους οργανισμούς, επιτείνοντας σημαντικά την επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου, λόγω της μακρόχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας, υδάτινου οικοσυστήματος της περιοχής».
To 2018 η Ελληνικός Χρυσός είχε διακριθεί στα BRAVO Awards για το “Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης”. Αλλά,κατά τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η εταιρεία παρακολουθεί την ποιότητα των νερών και των υγρών αποβήτων με λανθασμένη μεθοδολογία που “δεν συνάδει με με τους περιβαλλοντικούς όρους, την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την επιστήμη”. Και το κάνει σκόπιμα – πάντα σύμφωνα με τους Επιθεωρητές – “προκειμένου να αποκρύπτει τις υπερβάσεις των ορίων και συνεπώς την προκαλούμενη ρύπανση” (βλ. σχετ. 1). Με άλλα λόγια, η εταιρεία πράγματι διαθέτει σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, αλλά είναι “πειραγμένο” ώστε να βγάζει τα επιθυμητά/βολικά αποτελέσματα.
Πέραν των συνημμένων επίσημων εγγράφων, η ακρίβεια των όσων εδώ αναφέρουμε μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Β. Ελλάδας / Τμήμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Η Ελληνικός Χρυσός χρησιμοποιεί τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις που αποσπά για να δoμήσει μια πλαστή εικόνα για την ίδια και τις δραστηριότητές της, μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τέτοιες βραβεύσεις πλήττουν σοβαρά την αξιοπιστία των BRAVO Awards και υπονομεύουν το κύρος του θεσμού. Οδηγούν δε στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο από τους διοργανωτές αποτέλεσμα: στην επιβράβευση της παρανομίας, της απάτης και της λογικής του “ο,τι δηλώσεις, είσαι”. Λυπόμαστε, αλλά δεν είναι αυτή η Ελλάδα του Αύριο που θέλουμε.
Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται και πλέον είναι διάχυτη…
"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση - θρίλερ με την εξαφάνιση της ηλικιωμένης γυναίκας στον Αλικιανό Χανίων…
«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή!» Αυτό το μήνυμα έστειλαν κρατούμενοι…
Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort", πρώην "Louis Creta Princess", στο Μάλεμε…
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για το…
Σε έντονο ύφος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται…
This website uses cookies.