Να απαγορευτούν άμεσα οι δολοφονικές για την υγεία χημικές ουσίες που μένουν για πάντα στο περιβάλλον (γνωστές ως PFAS) ζητούν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία.
Οι ουσίες PFAS (υπερφθοροαλκυλιωμένες ενώσεις) αποτελούν έμμονους ρύπους -όπως οι γνωστές διοξίνες- και εξακολουθούν για πάντα να προκαλούν βλάβη σε ανθρώπους και οργανισμούς, χωρίς δηλ. να αποικοδομούνται. Πάνω από 4.700 τέτοιες ουσίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή καταγραμμένες και μελέτες τις έχουν εντοπίσει παντού, από το νερό της βροχής και το έδαφος μέχρι το μητρικό γάλα και τον εγκεφαλικό ιστό. Ενώ, όμως, είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της ηπατικής βλάβης και της μειωμένης γονιμότητας, εξακολουθούν και χρησιμοποιούνται, παρά τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς στη χρήση τους.
Τα PFAS βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και κρέατα. Μια μελέτη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως και το 97% των Αμερικανών έχουν PFAS στο σώμα τους. Χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, κυρίως στα αντικολλητικά σε τηγάνια και σε υλικά γέμισης πυροσβεστήρων αλλά και στα φυτοφάρμακα, τα υλικά συσκευασίας με βάση το χαρτί, στα καλλυντικά, στην ένδυση και στα υλικά για τη φωτογραφία.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία, συντονιζόμενοι με την πανευρωπαϊκή καμπάνια των Ευρωπαίων Πράσινων ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για απαγόρευση της χρήσης των PFAS και τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για επιφανειακά και πόσιμα ύδατα. Λόγω της μεγάλης διάδοσής τους στο περιβάλλον, το εκτιμώμενο κόστος για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ουσίες αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθει για Ευρώπη στα 100 δισεκατομμύρια τον χρόνο και ζητούν αυτό το κόστος να το επωμιστεί η χημική βιομηχανία που τις παράγει και τις χρησιμοποιεί.
Το πρόγραμμα Forever Pollution Project εντόπισε 23.000 περιοχές σε όλη την Ευρώπη μολυσμένες από τις χημικές ουσίες PFAS. Στην Ελλάδα εντοπίζονται στην Αττική, τη Βοιωτία, την Κεντρική Μακεδονία αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως φαίνονται σε διαδραστικό ειδικό χάρτη.
Το λόμπι των χημικών επένδυσε εκατομμύρια για την παραγωγή μελετών που αποσκοπούν στην απόκρυψη των επιπτώσεων στην υγεία και τον πλανήτη, με την ελπίδα να σταματήσουν οι νομοθετικοί περιορισμοί στα PFAS.
Υπενθυμίζουμε ότι, ουσία που υπάγεται στην επικίνδυνη αυτή κατηγορία εντοπίστηκε στον Ασωπό μετά από μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Τμήμα Αναλυτικής Χημείας) που έγινε μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, σε επίπεδα ανώτατα των επιτρεπόμενων για επιφανειακά ύδατα. Η μελέτη έμεινε στο συρτάρι για 2 χρόνια αλλά και μετά τη γνωστοποίησή της το 2023 (Φεβρουάριος) έμεινε στα αζήτητα, παρόλο που ζητάει τη συνέχιση της παρακολούθησης για τον εντοπισμό της αιτίας της ρύπανσης στον Ασωπό.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία ζητούν να απαγορευτούν τα PFAS τώρα! Και ρωτούν:
- Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για να προσαρμοστεί στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αρχίσει να εφαρμόζεται για τα PFAS στο πόσιμο νερό;
- Ποια είναι τα ευρήματα σε επιφανειακά ύδατα και τρόφιμα, όπως προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία;