Οι σοβαρές καταγγελίες περιλαμβάνονται στη μήνυση που φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής», η οποία κατατέθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου. Τη μήνυση κατέθεσαν οι γονείς των ανηλίκων και οι ενήλικοι με επίσημο μεταφραστή. Οπως δηλώνει η δικηγόρος τους Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, ακόμη και αυτή η διαδικασία, που συνήθως είναι τυπική, συνάντησε διαδοχικά προσκόμματα, όπως συστάσεις περί μη δόσης καταθέσεων, επανάληψη αναφοράς από ένα παιδί των τραυματικών γεγονότων, διακοπή λήψης κατάθεσης, άπρακτη αναμονή και απαγόρευση της ιδίας και του πατέρα να είναι δίπλα στον ανήλικο.
Οι Σύροι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί τούς αντιμετώπισαν με ιδιαίτερα σκληρό και βάναυσο τρόπο, ιδιαίτερα τους ανηλίκους, ενώ δύο από αυτούς τους εξανάγκασαν να αφαιρέσουν το εσώρουχό τους. Οπως περιγράφουν, ένας αστυνομικός φώναξε «τον Υ. να έρθει και να σταθεί μπροστά. Του κατέβασε το φερμουάρ από το φούτερ και του έδωσε εντολή με νεύμα να βγάλει και τα υπόλοιπα ρούχα… Φτάνοντας στο εσώρουχο, ο Y. αρνήθηκε να το βγάλει και τότε ο αστυνομικός που έδινε τις εντολές, νευριασμένος τον έσπρωξε βίαια και με δύναμη στον τοίχο, οπότε πια φοβήθηκε τόσο πολύ που το έβγαλε. Ο Y. τρομαγμένος άρχισε να ντύνεται και ψιθύρισε στον επόμενο, τον F., ”πρέπει να γδυθείς γιατί θα σε χτυπήσει όπως έκανε και σε μένα…, ενώ είχε αρχίσει να κλαίει».
Οπως αναφέρεται στη μήνυση, μετά τον σωματικό έλεγχο που έγινε στον F., ο Y. μετέφρασε στα αγγλικά ότι ο συμπατριώτης του θέλει να τηλεφωνήσει στη μητέρα του και στο ”σχολείο”, δηλαδή την κατάληψη που μένουν. «Τότε, ο αστυνομικός με το τικ τον άρπαξε από τα μπράτσα και άρχισε να τον ταρακουνάει βίαια και με δύναμη, ενώ φώναζε και έβριζε χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως ”F… μ…, F… school…». Το τρίτο παιδί «πήγε να γυρίσει το κεφάλι του να τον κοιτάξει και με το που κουνήθηκε, ο εύσωμος αστυνομικός τού έδωσε μια δυνατή σφαλιάρα στον σβέρκο, που του κατέβασε το κεφάλι». Η διαδικασία σταμάτησε όταν μπήκε στον χώρο ανώτερος αξιωματικός, που «άρχισε να φωνάζει στους άλλους δύο αστυνομικούς στα ελληνικά και διακρίναμε ότι τους έκανε νόημα να σταματήσουν».
Το χρονικό
Η υπόθεση ξεκίνησε λίγες ώρες νωρίτερα, όταν οι 7 Σύροι ξεκίνησαν από την κατάληψη που μένουν «με κατεύθυνση το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η ΜΚΟ KHORA, όπου οι ανήλικοι θα συμμετείχαν σε θεατρική παράσταση». Ενα παιδί φορούσε ήδη στρατιωτική στολή, ενώ τα υπόλοιπα κρατούσαν σακούλες με στολές και πλαστικά «όπλα». Επίσης, είχαν μαζί τους φορητό υπολογιστή, «για να αποθηκευτεί το βίντεο της παράστασης των παιδιών». Πίσω από το κτίριο του Πολυτεχνείου, περικυκλώθηκαν από 2 μηχανές, όπου επέβαιναν 4 ένστολοι. «Οι αστυνομικοί μάς διέταξαν να σηκώσουμε τα χέρια ανοιχτά και άρχισαν να μας κάνουν σωματικό έλεγχο. Ο νευρικός και απότομος αστυνομικός καθώς μας έκανε τον σωματικό έλεγχο ήταν πολύ βίαιος και μας τράβαγε με δύναμη τα ρούχα», διηγούνται. Ενώ προσθέτουν ότι η μια σακούλα με τα «παιχνίδια-όπλα» σκίστηκε από τον έλεγχο. Σύμφωνα με την ίδια περιγραφή, μεταφέρθηκαν στον από κάτω δρόμο, όπου έφθασαν 8 μηχανές της αστυνομίας και 2 περιπολικά. Πάντως, στους ανηλίκους δεν έγιναν ερωτήσεις ούτε εξακρίβωση στοιχείων.
Στον υπολογιστή
Αντίθετα, οι αστυνομικοί εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον υπολογιστή και στους δύο ενηλίκους, που δέχθηκαν ερωτήσεις για τις θρησκευτικές τους συνήθειες, για το παρελθόν τους στη Συρία, αλλά και για την κατάληψη. Ο ένας ενήλικος ρωτήθηκε «αν είναι μέλος του ISIS» ενώ ο δεύτερος ρωτήθηκε για την ύπαρξη τζιχαντιστών στην κατάληψη και «αν έχουν άλλα όπλα», με τον πρόσφυγα να διευκρινίζει ότι πρόκειται για πλαστικά παιχνίδια.
Επίσης, ζήτησαν πληροφορίες για τον Κ., που όπως απάντησαν είναι μεταφραστής και τους βοηθά στην επικοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. πήγε αργότερα στο τμήμα και αφότου δέχθηκε ερωτήσεις, αφέθηκε ελεύθερος.
Στο μεταξύ, παρότι είχαν περάσει αρκετές ώρες, κανείς από τους γονείς δεν είχε ενημερωθεί για το πού βρίσκονταν τα παιδιά, μέχρι που ένας από τους ενηλίκους κατάφερε να πάρει για λίγο το κινητό του και να τους ειδοποιήσει. Λίγο μετά τις 6 μ.μ. γονείς και εθελοντές έφτασαν στο τμήμα και ενημερώθηκαν από τα παιδιά τι είχε συμβεί. Σύμφωνα με παρισταμένους, οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι οι έλεγχοι γίνονται από την Αντιτρομοκρατική και ότι η προσαγωγή των παιδιών οφειλόταν σε «παρεξήγηση». Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ, όταν η υπόθεση είχε γίνει γνωστή μέσω των κοινωνικών δικτύων, χωρίς καν να ελέγξουν τα χαρτιά τους και χωρίς να βεβαιωθούν ότι τα άτομα που τα παρέλαβαν ήταν οι γονείς τους.
Εντύπωση προκαλούν και οι αναφορές για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην κατάθεση της καταγγελίας από έναν ανήλικο. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 4:30 π.μ. της επομένης. Σύμφωνα με τη δικηγόρο των μηνυτών, υπήρξαν διαδοχικά προσκόμματα καθώς η κατάθεση ξεκίνησε στο ΑΤ Ομονοίας, μετά από πολλές διακοπές παραπέμφθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας, έναν όροφο πιο πάνω και στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ, όπου το παιδί έδωσε κατάθεση χωρίς τον πατέρα του και τη δικηγόρο του, που έφθασαν αργότερα και τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση. Βγήκε από τον χώρο «κατάκοπος, χλωμός και τρεμάμενος», ενώ κατά τη διάρκεια της κατάθεσης τον «έπαιρνε ο ύπνος και τον ξύπναγαν για ν’ απαντήσει». Ομως και πάλι, δεν τον άφησαν να φύγει και ζήτησαν να ξαναμπεί μέσα μαζί με τον πατέρα του. Σε αυτή τη δεύτερη κατάθεση, δύο άνδρες εισήλθαν στον χώρο, με τον ανήλικο να αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ενός τον αστυνομικό που λίγες ώρες νωρίτερα «τον εξανάγκασε να γδυθεί και τον χτύπησε και το είπε αμέσως στον πατέρα του, σφίγγοντας τρομοκρατημένος το μπράτσο του».
Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις, καθώς 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Τόσκας, έκανε λόγο για έρευνα που «στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό» και για «άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών», που έκανε η συνήγορος. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση από τη ΓΑΔΑ, ενώ ερευνάται και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
«Το υποβάθμισαν»
Από την πλευρά της, η δικηγόρος των μηνυτών, Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα επισημαίνει ότι τις επόμενες του συμβάντος ημέρες η ίδια δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από το υπουργείο, την αστυνομία, αλλά και Μέσα Ενημέρωσης. «Ο δικηγόρος μεταφέρει αυτό που λέει ο πελάτης του. Με απογοήτευση διαπίστωσα ότι οι αρμόδιες Αρχές, αντί να προχωρήσουν στην ενδελεχή, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση των καταγγελιών, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το περιεχόμενό τους, στοχοποιώντας εμένα ως δικηγόρο», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής».
Η ίδια σημειώνει ότι με μεγάλη έκπληξη δέχθηκε τις επόμενες ημέρες κλήση να καταθέσει ως ύποπτη και μετά ως μάρτυρας, κάτι που «απαγορεύεται από τον νόμο, λόγω της ιδιότητάς μου ως δικηγόρου των μηνυτών». Μάλιστα, η ίδια απορρίπτει τις αιτιάσεις που έχει δεχθεί για δήθεν στοχοποίηση αστυνομικών λέγοντας: «Εχω αγωνιστεί για τα δικαιώματα των αστυνομικών, αρθρώνοντας νομικό λόγο που κανείς μέχρι στιγμής δεν άρθρωσε προς υποστήριξη αυτής της θυματοποιημένης επαγγελματικής ομάδας. Ευτυχώς το έργο του ανθρώπου μιλά από μόνο του. Και αυτό δεν ήταν ποτέ άλλο στην περίπτωσή μου από τον αγώνα κατά της στοχοποίησης οποιασδήποτε ομάδας και ιδίως κατά της αδιάκριτης βίας».
Τα ξακουστά Ανώγεια «φιγουράρουν» στη λίστα με τα 55 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2024, την οποία παρουσίασε…
Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη…
Ο Νίκος Αγγελάκης, εκδότης της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης", μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία μετά…
Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς και…
Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…
Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…
This website uses cookies.