«Οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία», τόνισε στον χαιρετισμό του επ’ ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης στο γερμανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Μάλεμε, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ Ερνστ Ράιχελ.
«Σας ευχαριστώ που ήρθατε να ξαναθυμηθούμε μαζί τις εχθροπραξίες πριν από 80 χρόνια, που κόστισαν τη ζωή πολλών χιλιάδων εδώ στην Κρήτη και να μνημονεύσουμε τους πεσόντες σε αυτές. Στη Μάχη της Κρήτης το 1941 χάθηκαν πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές – από ελληνικής, βρετανικής, αυστραλιανής, νεοζηλανδικής αλλά και από γερμανικής και ιταλικής πλευράς» ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Γερμανός πρέσβης.
Ειδικότερα, επισήμανε πως ο επιθετικός πόλεμος, τον οποίο διεξήγαγε η Γερμανία, αλλά και η μνήμη των εγκλημάτων πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν από Γερμανούς στρατιώτες, «συνεχίζει να γεμίζει εμάς, τους Γερμανούς και σήμερα με ντροπή και θλίψη. Κοντομάρι, Κάντανος, Φλώρια – αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τόπους του μαρτυρίου και της τεράστιας οδύνης εδώ στην Κρήτη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!».
Εν συνεχεία, ο Γερμανός πρέσβης είπε πως τα θύματα πολέμων, τυραννίας και καθεστώτων βίας αποτελούν προτροπή για ειρήνη και υπογράμμισε: «ας διδαχτούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, ώστε να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας υπεύθυνα, ειρηνικά, μαζί».
Περαιτέρω, σημείωσε πως το γεγονός ότι οι παλιοί εχθροί είναι σήμερα φίλοι, αποτελεί ένα υπερπολύτιμο δώρο και προσέθεσε: Σήμερα οι στρατιώτες μας στέκονται συναδελφικά πλάι-πλάι, υπερασπίζοντας και διασφαλίζοντας τις αξίες μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε ως ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε διαρκώς τις εμπειρίες του παρελθόντος και επισήμανε πως «είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελεί νησίδα ευτυχίας, η οποία θα μπορούσε να κρατηθεί μακριά από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Να μην παρασύρεται ο κόσμος να διαχωρίζει τον περίγυρό του σε “φίλους” και “εχθρούς” και να μην καταφεύγει στη βία ως μέσο εναντίον υποτιθέμενων εχθρών, αποτελεί επίσης ουτοπία».
Γι’ αυτό, υπογράμμισε ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας, ημέρες μνήμης σαν τη σημερινή είναι σωστές, απαραίτητες και σημαντικές και τόνισε ότι «σε τόπους όπως αυτόν εδώ αντιλαμβανόμαστε την παραφροσύνη του πολέμου και της αχαλίνωτης βίας».
Καταληκτικά, π Ερνστ Ράιχελ απηύθυνε έκκληση να αντλήσουμε μέσα από τη μνήμη, την πίστη και τη δύναμη, ώστε να στηρίξουμε ό,τι έχουμε κοινό και να υπερβούμε ό,τι μας χωρίζει και επισήμανε πως «οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία».
Ξεκίνησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηρακλείου,…
Σωματεία εργαζομένων στα Χανιά καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τιμώντας την επέτειο του…
51 χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι παντοτινή. Όσο κι αν προσπάθησαν…
Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας (IBO) της Περιφέρειας Κρήτης κατέκτησε μια σημαντική διάκριση, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία…
Ο Σύνδεσμος Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Φρένων Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία…
Από τη Διεύθυνση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι αύριο 16…
This website uses cookies.