Μια πολύ σημαντική προσπάθεια του Δήμου Χανίων γίνεται πραγματικότητα και αφορά την έγκριση της πρότασης του Δήμου για τη χρηματοδότηση με 2,5 εκατομμύρια ευρώ της Νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων που θα στεγαστεί στο διατηρητέο κτήριο, επί της οδού Τζανακάκη.
Η δημιουργία της Νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, αφού θα αποτελέσει τον “πυρήνα” του πολιτισμού της πόλης μας και θα φέρει τους Δημότες σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες.
Η Δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου κατάφεραν με επίμονους και κατάλληλους χειρισμούς να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, από το “ΕΣΠΑ 2014 – 2020”, που χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Με αφορμή το σημαντικό αυτό γεγονός, η Δημοτική αρχή Χανίων παραχώρησε συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη (20/6) το μεσημέρι στην αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το “παρών” έδωσαν ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Φραγκάκης, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων και Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας τόνισε, “Η επιλογή και η πρότασή μου ήταν, να μην προχωρήσουμε σε προσθήκη νέου κτηρίου σε επαφή με το διατηρητέο.
Ο βασικός λόγος είναι ότι ο Δήμος Χανίων δεν έπρεπε κατά την γνώμη μου να εξαντλήσει τους όρους δόμησης του οικοπέδου, όπως έχει γίνει σε πλείστες περιπτώσεις από ιδιώτες, διότι αυτό θα αποτελούσε μία αισθητική υποβάθμιση ενός ιστορικού κτηρίου που απέκτησε ο Δήμος μας.
Αντίθετα πιστεύω ότι η ανάδειξη, η ανακατασκευή και ο σεβασμός του όμορφου αυτού κτηρίου, όπως μας το παρέδωσε ο χρόνος, με τον περιβάλλοντα χώρο του, ταιριάζει απόλυτα σε ένα δημόσιο φορέα όπως ο Δήμος μας¨”.
Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, “Το γεγονός δε ότι βρίσκεται δίπλα στον Δημοτικό Κήπο και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, των οποίων προχωράει η συνένωση και ανακατασκευή τους, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάπλαση της οδού Τζανακάκη και την αποκατάσταση του Ρολογιού, θα δώσουν μιά νέα πνοή και σπουδαιότητα στο κέντρο της πόλης μας και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών και επισκεπτών μας. Η νέα δημοτική βιβλιοθήκη εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την “αναζωογόνηση” και ανάδειξη του κέντρου της πόλης”.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της Τετάρτης (20/6), η κυρία Βιβή Χουδαλάκη, προϊσταμένη Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, ανέφερε: “Έγινε πραγματικότητα μια επιτακτική ανάγκη πολλών ετών. Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή γιατί εκτός από την ανακαίνιση της παιδικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου, κάνει πράξη και τη μεταστέγαση της υπάρχουσας στη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην οδό Τζανακάκη”.
Τοποθέτηση Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα
Ένα από τα πρώτα σημαντικά θέματα, που χειρίστηκα και χειριστήκαμε, μόλις αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, ήταν το θέμα της απόκτησης του διατηρητέου κτηρίου της οδού Τζανακάκη, με προοπτική να φιλοξενήσει τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη, που έχει ανάγκη η πόλη και ο Δήμος μας.
Σε χρόνο ρεκόρ και με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο καταφέραμε να αποκτήσουμε ως Δήμος το ιστορικό διατηρητέο κτήριο.
Σήμερα σας ανακοινώνω επίσημα τη μεγάλη μας επιτυχία, ότι καταφέραμε να εξασφαλίσουμε και τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με το ανώτερο επιτρεπτό ποσό των 2,5 εκ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς πόρους, που χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Το ακίνητο αυτό έχει δυνατότητα επέκτασης με την προσθήκη νέου κτίσματος, που μπορεί να φτάσει και τα 1800 τ.μ.
Η επιλογή και η πρότασή μου ήταν, να μην προχωρήσουμε σε προσθήκη νέου κτηρίου σε επαφή με το διατηρητέο. Ο βασικός λόγος είναι ότι ο Δήμος Χανίων δεν έπρεπε κατά τη γνώμη μου να εξαντλήσει τους όρους δόμησης του οικοπέδου, όπως έχει γίνει σε πλείστες περιπτώσεις από ιδιώτες, διότι αυτό θα αποτελούσε μία αισθητική υποβάθμιση ενός ιστορικού κτηρίου, που απέκτησε ο Δήμος μας.
Αντίθετα πιστεύω ότι η ανάδειξη, η ανακατασκευή και ο σεβασμός του όμορφου αυτού κτηρίου, όπως μας το παρέδωσε ο χρόνος, με τον περιβάλλοντα χώρο του, ταιριάζει απόλυτα σε ένα δημόσιο φορέα, όπως ο Δήμος μας.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται στον Ά όροφο του Δημαρχείου Χανίων, καταλαμβάνει έκταση περίπου 687,00 τ.μ., χωρίς πρόσβαση σε ΑμεΑ και δυνατότητα χρήσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης για λόγους έλλειψης στατικής επάρκειας.
Η Δημοτική βιβλιοθήκη έχει ένα πολύ μεγάλο εύρος εργασιών, το οποίο απαιτεί επιπλέον χώρους δεδομένου ότι :
o Είναι μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές βιβλιοθήκες. Διαθέτει περί τους 150.000 τόμους βιβλίων, έντυπο υλικό, εφημερίδες, περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, καθώς και αρχεία, φωτογραφίες, χάρτες, αφίσες και οπτικοαυκιστικό υλικό.
o Κατά τη λειτουργία της ενσωματώθηκαν σπουδαίες συλλογές, όπως:
o Όλες οι παραπάνω συλλογές ασφυκτιούν σε χώρους εντελώς ακατάλληλους για τεκμήρια τόσο μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας στους υφιστάμενους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει η δυνατότητα προστασίας, διάσωσης και αξιοποίησης του υλικού τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για λόγους προβολής. Όλα αυτά και πρώτα απ όλα η βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου θα βρουν τον χώρο τους και θα προβληθούν στο νέο κτήριο.
o Τμήμα του περιορισμένου χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καταλαμβάνει επίσης το Media Lab, ένας πρωτοπόρος χώρος, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων και του Future Library, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αυτός ο χώρος δημιουργικότητας, καινοτομίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για όλους τους χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μαζί με νέες χρήσεις, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, θα μπορέσει να αναπτυχθεί στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, που θα φιλοξενήσουν τη νέα κεντρικη βιβλιοθήκη του Δήμου μας. Θα μας επιτρέψει την ανάπτυξη καινοτόμων και σύγχρονων τεχνολογικά προτάσεων, καθώς και την καταπολέμηση του «τεχνολογικού αναλφαβητισμού».
Οι χώροι της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης θα φιλοξενούν περιοδικά δράσεις όπως: διαλέξεις, σεμινάρια, τουριστικές προβολές, εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, μαθήματα εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες, μουσικές ακροάσεις, εμπειρίες διαδραστικής τεχνολογίας και εν γένει όλες εκείνες τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, που προάγουν τη γνώση και τον πολιτισμό.
o Η σχεδιαζόμενη επίσης λειτουργία μικρού χώρου αναψυκτήριου εντός των χώρων του κτιρίου, με αξιοποίηση και του αύλειου χώρου του οικοπέδου για τις ανάγκες του, αναμένεται να αυξήσει την «ελκυστικότητα» της χρήσης.
Επιπλέον το νέο κτήριο θα μας επιτρέψει την περαιτέρω αξιοποίηση και εκμετάλλευση του καινοτόμου εργαστηρίου ψηφιακής τεχνολογίας.
Σκοπός της πρότασης χρηματοδότησης είναι η αναπαλαίωση του διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου, που βρίσκεται στη διεύθυνση Στρατηγού Τζανακάκη 86 & Ερωτοκρίτου, το οποίο βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου, η αναστήλωση, η επανάχρησή του και η απόδοσή του στους πολίτες του Δήμου Χανίων, καθώς και στους επισκέπτες του, ως μια σύγχρονη ψηφιακή βιβλιοθήκη.
Το γεγονός δε ότι βρίσκεται δίπλα στον Δημοτικό Κήπο και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, των οποίων προχωράει η συνένωση και ανακατασκευή τους, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανάπλαση της οδού Τζανακάκη και την αποκατάσταση του Ρολογιού, θα δώσουν μια νέα πνοή και σπουδαιότητα στο κέντρο της πόλης μας και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών και επισκεπτών μας.
Η νέα κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, που εξασφαλίσαμε ότι θα κατασκευαστεί στο άμεσο μέλλον, θα αποτελέσει ένα κεντροβαρικό σημείο τόσο για τον πολιτισμό της πόλης, όσο και για την επαφή των δημοτών με τις νέες τεχνολογίες.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω κατ΄ αρχήν τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, διότι εξ αρχής και στο σύνολό της, στήριξε σταθερά αυτό το σημαντικό έργο.
Την τέως αρμόδια Αντιδήμαρχο, κα. Περράκη, για τη στήριξη και συμβολή της.
Τον Γ.Γ. του Δήμου, κ. Δημήτρη Φραγκάκη, για τη δική του συμβολή.
Την αρχιτέκτονα, Μαργαρίτα Μπατάκη, για τη βοήθεια στην κατάθεση της πρότασης στο Πράσινο Ταμείο αλλά και στη δεύτερη φάση της πρότασης.
Τον αρχιτέκτονα και Προϊστάμενο του Γραφείου Παλιάς Πόλης, Αντώνη Μυλωνά, για τον συντονισμό της επεξεργασίας της πρότασής μας, που εστέφθη με επιτυχία, καθώς και τη Διευθύντρια του Τμήματος Προγραμματισμού, Σεβαστή Πολυχρονάκη, και τον Χαράλαμπο Λίτο του ιδίου Τμήματος.
Επίσης ευχαριστώ την Προϊσταμένη της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, Βιβή Χουδαλάκη, για τη συμβολή της από κοινού με το προσωπικό του Τμήματος σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από την Κίσσαμο να βοηθήσει ένα ζευγάρι…
«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια ομάδα από έφηβους μαθητές στη Μεγάλη…
Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο της περιοχής, όπως έγινε γνωστό…
Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο πιο νεοφιλελεύθερος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ,…
Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες…
Της Κατερίνας Μποτζάκη «COPELI» είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που δημιούργησε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σλήμαν για να βοηθήσει…
This website uses cookies.