Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική αλλά και την περιφερειακή αγορά υδρογονανθράκων
Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού που εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εν εξελίξει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πετρελαϊκό συνέδριο Balkans and Adriatic Oil & Gas Summit.
Η εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συμπίπτει χρονικά με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ της προκήρυξης για τον ελληνικό γύρο παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, μια σειρά από σημαντικές ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, που φαίνεται ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική αλλά και την περιφερειακή αγορά υδρογονανθράκων.
Από τις διεθνείς εταιρείες ξεχωρίζουν τα ονόματα των Exxon Mobil, Shell, Dana Gas, Anadarko Petroleum, Edison, Enel, Bankers Petroleum, Gazprom, Marathon Oil, OMV, Petroceltic, Petromanas, Plinacro, Ratio Petroleum, Russneft, RWE Dea, Sterling Energy, Sumitomo Corporation, Transatlantic Petroleum, Gripen Oil & Gas, Hunt Oil, INA.
Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζουν οι ΔΕΠΑ, Energean Oil & Gas και η Vegas Oil & Gas. Συνολικά οι εταιρικές συμμετοχές ξεπερνούν τις 90.
Πάντως οι αισιόδοξες κυβερνητικές αναφορές που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων δεν πηγάζουν μόνο από το ενδιαφέρον σε «φιλολογικό» επίπεδο των εταιρειών του κλάδου. Όπως εκτιμάται από πηγές της αγοράς, προφανώς υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον από εταιρείες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και αυτό το υπουργείο μπορεί να το γνωρίζει καθώς για να μπει κάποιος στο διαγωνισμό πρέπει υποχρεωτικά να αγοράσει τα σεισμικά πακέτα της PGS.
Πάντως η αγορά επιμένει να κρατά χαμηλά τον πήχη και είναι χαρακτηριστικές αναφορές που έγιναν χθες σε ημερίδα για τα πετρέλαια, από στελέχη της αγοράς που χαρακτήρισαν ως «φτωχά τα δεδομένα για την περιοχή της Κρήτης, που δημιουργούν προβληματισμό». Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από την περιοχή του Ιονίου, όπου όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, υπάρχει βεβαιωμένο πετρελαϊκό σύστημα και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.
Σε κάθε περίπτωση από το κάδρο δεν πρέπει να βγει και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκτός από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν επίσημα πλέον τη θέση σε διάφορα φόρα αλλά και στη βουλή ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να προχωρήσει στη διενέργεια του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει και το μοντέλο εκμετάλλευσης, με τη συμμετοχή στις κοινοπραξίες που θα κάνουν τις έρευνες κρατικής εταιρείας, η οποία θα έχει συγκεκριμένο μετοχικό μερίδιο, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις φάσεις της έρευνας, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης.
Πηγή: capital.gr
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…
This website uses cookies.