Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Προεκλογικός πανικός στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων και πρώτη «ήττα» Σκουλάκη

Σε «αρένα» μετατράπηκε την Τετάρτη η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όταν η δημοτική αρχή, επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να «περάσει» πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού, στο κομμάτι των τεχνικών έργων, κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά την παραίτηση Κεμεσίδη.

Η πρόταση, πήγε σε ψηφοφορία δυόμισι ώρες μετά και δεν πήρε καμία θετική ψήφο, με τους αντιφρονούντες να την καταψηφίζουν και τους ίδιους τους υποστηρικτές της να ψηφίζουν «λευκό», ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για απόσυρση της πρότασης, καθώς η ψηφοφορία είχε ήδη ξεκινήσει, όπως εξήγησε το προεδρείο.

Μάλιστα, οι παρατάξεις της μειοψηφίας έγιναν… πλειοψηφία, καθώς συσπειρώθηκαν γύρων από την αντι-πρόταση που κατέθεσε ο κ. Γιώργος Τσαπακος, η οποία και υπερψηφίστηκε.

Συνεπώς, η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου, έγινε και άμεσα αναμένεται, 900 χιλιάδες ευρώ από τα τεχνικά έργα των Χανίων, να ισομοιρασθούν στους περιαστικούς δήμους, για έργα οδοποιίας και άλλες αναπλάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, η οποία για πρώτη φορά χάνει την πλειοψηφία της στο συμβούλιο, ψήφισαν και οι «αποστάτες» Μ. Κεμεσίδης, Φραγγεδάκης  και Κοτζαμιχάλης που ήδη έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την παράταξη και οι κ. Καραμπινάκης και Μαυρεδάκης.

Η πρόταση

Φέρνοντας το θέμα ως κατεπείγον και προ ημερησίας διάταξης, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, εισηγήθηκε την τροποποίηση του προϋπολογισμού (σ.σ. που εγκρίθηκε μόλις την Δευτέρα) με τρόπο ώστε, 900 χιλ ευρώ από το συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ από την ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) του Δήμου Χανίων, να μεταφερθεί στους περιαστικούς δήμους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ΣΑΤΑ δεν κινήθηκε καθόλου τα τελευταία δύο χρόνια από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, για την πολιτική ηγεσία της οποίας, δηλαδή τον παραιτηθέντα κ. Κεμεσίδη, άφησε σαφείς αιχμές.
Μάλιστα, πρότεινε από τις 150 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο, οι 73 χιλιάδες να πάνε σε έργα οδοποιίας εντός οικισμού και οι άλλες 73 χιλιάδες, σε εκτός οικισμού.

Θύελλα αντιδράσεων

Ωστόσο, η προτεινόμενη κατάτμημση του ποσού σε 12 (!) εργολαβίες, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τον πρώην αντιδήμαρχο που έθεσε θέμα νομιμότητας όσο και από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας που έθεσαν τα εξής:
Πρώτον, το γιατί να γίνουν 12 διαγωνισμοί, που πιθανότατα θα κριθούν «άγονοι» και θα πάνε σε απευθείας ανάθεση με τη μέθοδο του κατεπείγοντος ενώ μπορεί να γίνει ένας.
Δεύτερον, το ότι, κάνοντας έναν διαγωνισμό, η δημοτική αρχή μπορεί να πετύχει έκπτωση της τάξεως του 40% με 50% στο σύνολο του ποσού, ενώ με τα μικρές εργολαβίες αυτό δεν θα γίνει, με αποτέλεσμα να κατασπαταληθούν πόροι του Δήμου.
Τρίτον, το θέμα των έργων στους περιαστικους δήμους, για τους οποίους η δημοτική αρχή έδειξε «όψιμο» όπως όλοι είπαν, ενδιαφέρον.
Τέταρτον, για την επιλογή της στιγμής που πήγε το θέμα στο συμβούλιο, αμέσως μετά την παραίτηση Κεμεσίδη, κατά του οποίου καταφέρθηκαν επανειλημμένα οι αντιδήμαρχοι, αμφισβητώντας ευθέως το έργο των τεχνικών υπηρεσιών.
Πέμπτον, το θέμα των επερχόμενων εκλογών, λόγω των οποίων, θεωρήθηκε ότι γίνονται αυτά τα «ξαφνικά» έργα στους περιαστικούς δήμους.

Απαντήσεις

«Εμείς, μετά την παραίτηση Κεμεσίδη δεν βρήκαμε καμία μελέτη για τους περιαστικούς δήμους. Τα εργαλεία υπήρχαν. Άρα, δεν ήταν στραβός ο γιαλός… στραβά αρμενίζαμε» είπε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ξεσηκώνοντας εντονότατες αντιδράσεις από τους κυρίους Τσαπάκο, Παπαδογιάννη και Βάμβουκα που διερωτήθησαν γιατί τον διατηρούσαν στη θέση του αντιδημάρχου για τρία χρόνια.
Επίσης, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, τόνισε ότι η διαδικασία της κατάτμησης είναι απολύτως νόμιμη και ότι τα έργα θα δημοπρατηθούν με ανοικτό και δημόσιο διαγωνισμό.

Η ψηφοφορία που… δεν ξεκίνησε!

Μετά από δύο περίπου ώρες πολιτικών αλλά και προσωπικών αντιπαραθέσεων σε πολύ υψηλούς τόνους, τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: Αυτή του αντιδημάρχου κ. Πρωτοπαπαδάκη και εκείνη του κ. Τσαπάκου, η οποία προέβλεπε να ενοποιηθούν οι κωδικοί που αφορούν έργα με το ίδιο αντικείμενο και να μπουν συνολικά σε μια δημοπρασία, για να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη κατάτμηση.

Μετά την ψήφιση της πρότασης του αντιδημάρχου από τους δημοτικούς συμβούλους, ζητήθηκε και η ψήφος των προέδρων των τοπικών συμβουλίων των πρώην περιαστικών δήμων, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.
Ωστόσο, το κατά πόσο είχαν ή όχι δικαίωμα ψήφου και εκείνοι, έγινε αντικείμενο νέας αντιπαράθεσης.
Μάλιστα, για να «διαφωτίσει» το συμβούλιο, κλήθηκε η νομική υπηρεσία του Δήμου και συγκεκριμένα η κα Σπάρταλη, η οποία χρειάστηκε να ανατρέξει στον κανονισμό και να τον μελετήσει για πάνω από δέκα λεπτά, για να πει ότι δεν έχουν.
Στη συνέχεια, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης θέλησε να αποσύρει την πρόταση, με στόχο… να την ξαναφέρει, εντός ημερησίας διάταξης, στο επόμενο ΔΣ, για να ψηφίσουν και οι τοπικοί!
Ούτε αυτό όμως μπορούσε να γίνει, γιατί η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει, όπως εξήγησε ο προεδρεύων κ. Μανώλης Φραγκάκης.
Έτσι, ψηφίστηκαν ξεχωριστά και οι δύο προτάσεις.

Η –προς απόσυρση- πρόταση του αντιδημάρχου πήρε 15 λευκά (διαμαρτυρία των συμβούλων της δημοτικής αρχής) και 19 κατά.
Η πρόταση του κ. Τσαπάκου, υπερψηφίστηκε με 18 υπέρ και 16 κατά.
Κατά συνέπεια, ο προϋπολογισμός θα τροποποιηθεί, με τον τρόπο που αποφάσισε την Τετάρτη η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

zarpa.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η ασέβεια που έδειξε η ΕΡΤ στον Γιώργο Σγουράκη

Η Ηρακλειώτισσα δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά υπενθυμίζει την ασέβεια που είχε δείξει η ΕΡΤ στον Γιώργο…

8 mins ago

Γιάννης Σμπώκος: Έφυγε από τη ζωή ένας πρωτοπόρος του τουρισμού

Ένας πρωτοπόρους του τουρισμού της Κρήτης, ένας άξιος επιχειρηματίας και σπουδαίος άνθρωπος δεν υπάρχει πια…

49 mins ago

Κρήτη: Αφανίζονται οι αμπελώνες – Κίνδυνος για έλλειψη κρασιού στα οινοποιία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κρητικό αμπελώνα έκρουσαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσε την…

52 mins ago

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Dance Days Chania” 20 με 31 Ιουλίου – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Το Dance Days Chania συνεχίζει δυναμικά την πορεία του διανύοντας την 14η διοργάνωσή του. Παρά…

52 mins ago

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με Χρυσοχοΐδη για αδεσποτεία ζώων και κενές οργανικές θέσεις στην αστυνομία

Η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη…

58 mins ago

Έφυγε από τη ζωή ο Χανιώτης σκηνοθέτης Γιώργος Σγουράκης της θρυλικής εκπομπής «Μονόγραμμα»

Ο Γιώργος Σγουράκης, ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του αλλά και τη ζωή του με τη…

1 hour ago

This website uses cookies.