Δυο εβδομάδες πριν την μετάβαση της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ για την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθεί σήμερα στις 15:30, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη Βοηθό Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Elizabeth Neumann. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην προετοιμασία του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ κορυφώνεται στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών (καθότι ο Πρωθυπουργός θα μετέχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιου στις Βρυξέλλες και δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις εργασίες) και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, στο εμπόριο και τις επενδύσεις, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην ενέργεια. Για τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου, που θεωρείται και επιστέγασμα της συνολικής αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων της τελευταίας οκταετίας, είχε αναφερθεί πρόσφατα, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit ο αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάϊατ. “Πρόκειται για μια συνολική κυβερνητική άσκηση, με ισχυρή στήριξη από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, το υπουργείο Εμπορίου, το υπουργείο Ενέργειας, από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους από το Πεντάγωνο. Θα είναι σημείο αναφοράς», είχε δηλώσει ο αμερικανός διπλωμάτης.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν άλλωστε στενά και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (στις 20 Δεκεμβρίου οι ηγέτες των τριών χωρών αναμένεται να συναντηθούν πιθανότατα στο Ισραήλ) και έχουν εκφράσει την βούληση να συμμετάσχουν στο σχήμα, πιθανότατα με την παρουσία ενός αμερικανού αξιωματούχου, δίνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στη διαδικασία. Προχθές μάλιστα, η εφημερίδα Times of Israel αποκάλυψε ότι οι τρεις χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες LNG από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με κόστος που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δις και θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος αλλά και βάθος υποθαλάσσιο αγωγό σε ολόκληρο τον κόσμο.