16.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Προθεσμία πήραν οι οκτώ φοιτητές – Συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία στο κέντρο των Χανίων

Ημερομηνία:

Νέα προθεσμία ζήτησαν μέσω των συνηγόρων τους και πήραν χθες οι οκτώ φοιτητές, προκειμένου να καταθέσουν το απολογητικό τους υπόμνημα την επόμενη Τετάρτη. Χθες το μεσημέρι έξω από το αστυνομικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα οκτώ νέα παιδιά, που κατηγορούνται για αρπαγή κατά συναυτουργία σε διακεκριμένη μορφή και διατάραξη οικιακής γαλήνης.

Η προανάκριση ξεκίνησε μετά από μήνυση της Υπουργού Παιδείας και με αφορμή το περιστατικό κατάληψης του γραφείου του και καθήλωσης, που κατάγγειλε ο Κοσμήτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Καρυστινός.

Φορείς, κόμματα, συλλογικότητες και σύλλογοι εργαζομένων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στο κέντρο των Χανίων.

Το ιστορικό

Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν κάποιοι καθηγητές έσκισαν και κατέστρεψαν αφίσες και υλικά των φοιτητών στον χώρο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ο λόγος ήταν πως οι αφίσες είχαν τοποθετηθεί εκτός του προβλεπόμενου πίνακα ανακοινώσεων, που όμως είναι πολύ μικρός και δεν χωράει όλα τα υλικά των φοιτητών. Από την ενέργεια των καθηγητών προκλήθηκε ένταση και υπήρξε φραστική αντιπαράθεση με τους φοιτητές. Το μικρής έκτασης αυτό επεισόδιο οδήγησε τον κοσμήτορα της Σχολής, Γιώργο Καρυστινό, να καλέσει σε απολογία των πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου υπό την απειλή μάλιστα πειθαρχικών ποινών.

Σε αντίδραση για αυτή την εξέλιξη, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου κινητοποιήθηκαν και την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η απολογία του φοιτητή πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του κοσμήτορα, απαιτώντας να αποσύρει την απειλή διώξεων. Η διαμαρτυρία αυτή βαφτίστηκε από τον κοσμήτορα «ομηρία» καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι φοιτητές τον κράτησαν για ώρες εγκλωβισμένο στο γραφείο του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, η οποία υπέβαλε μήνυση και ζήτησε να επιληφθεί της υπόθεσης ο εισαγγελέας Χανίων, παρά το γεγονός ότι και η ίδια η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου τόνιζε πως «το θέμα θεωρείται λήξαν».

Ωστόσο, ο εισαγγελέας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο, προχώρησε στην υλοποίηση της θέλησης της υπουργού και προ μιας εβδομάδας ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της προανάκρισης, με την Ασφάλεια να καλεί σταδιακά σε απολογίες τους φοιτητές που είχε υποδείξει ο κοσμήτορας. Μάλιστα, οι κλήσεις των φοιτητών δεν έγιναν απευθείας στους ίδιους αλλά στους γονείς τους, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που άκουσαν από το τηλέφωνο ότι τα παιδιά τους διώκονται και πρέπει να απολογηθούν.

Τη Δευτέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι δικηγόροι τους έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα Χανιά κάνοντας λόγο για σκευωρία και για κατασκευασμένες κατηγορίες, ενώ στο πλάι τους βρέθηκαν σωματεία, φορείς και κόμματα της Αριστεράς αλλά και καθηγητές τους από το Πολυτεχνείο, που καταδίκασαν τις μεθοδεύσεις της υπουργού Παιδείας, τονίζοντας πως δεν έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα οι εισαγγελείς.

«Ενα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αυταρχισμού»

Σε δήλωσή της η δικηγόρος Αναστασία Σταυροπούλου, μία εκ των συνηγόρων των φοιτητών, ανέφερε πως πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση στα χρονικά της Μεταπολίτευσης.

«Οι φοιτητές εξετάζονται για αδικήματα όπως αυτό της “αρπαγής”, ένα αδίκημα του ποινικού κώδικα που αφορά περιπτώσεις ληστών τραπεζών που κρατούν ομήρους, απαγωγών για λύτρα και κυκλώματα προαγωγών για την έκδοση γυναικών και επισύρουν ποινές δεκαετούς κάθειρξης», αναφέρει η κ. Σταυροπούλου την ώρα που από τη δικογραφία γίνεται σαφές ότι ο κοσμήτορας κατά την «ομηρία» του είχε πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο, στον υπολογιστή του και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, ενώ στον χώρο του… «εγκλεισμού» μπαινόβγαιναν και άλλοι καθηγητές που συμμετείχαν εκ περιτροπής στη συζήτηση. «Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν επικίνδυνο.

Επικίνδυνο γιατί αναδεικνύει μια εξόφθαλμη παρέμβαση του κυβερνητικού κέντρου και προσωπικά της υπουργού στο Πολυτεχνείο Κρήτης», λέει η κ. Σταυροπούλου, που τονίζει ότι πρόκειται για «σοβαρή κλιμάκωση και ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αυταρχισμού».

Με πληροφορίες από efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την ύπαρξη «άνωθεν εντολών» επικαλέστηκε ο συνήγορος των αστυνομικών

Την ύπαρξη «άνωθεν εντολών» επικαλέστηκε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιαννελάκης,...

Μινωικές Γραμμές: Τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπη Κρήτης και Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Με την τιμητική παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ....

Αλ. Μαρκογιαννάκης: Κυβερνητική προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης

Πολύ σημαντική και ξεκάθαρο δείγμα της προτεραιότητας που δίνει...