Στο ψήφισμα αναφερόταν:
Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του
Απαιτούν ομόφωνα
Από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την 8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη.
Ζητάμε
Από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.
Βιάννος 14/9/2018
Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν εντονότατες αντιδράσεις τόσο για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αλλά και για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» αφού θεωρείτο ότι δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας.
Είναι τρεις θεσμοί οποίοι προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» (ή Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση), που υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάιο του 2010 την εποχή της ένταξής της χώρας μας στα μνημόνια που παραμένουν εν ενεργεία και μετά το τέλος των μνημονίων. Πολλοί χαρακτήρισαν τις συγκεκριμένες συμφωνίες “νεοαποικιακού τύπου” .
Να σημειώσουμε ότι σε παλιότερο κείμενο το οποίο είχαν υπογράψει 105 αυτοδιοικητικοί σκοποί του «Συμφώνου της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» είναι:
- Να ελέγξει η Γερμανική κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικούς θησαυρούς , διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Είναι χαρακτηριστική η προκλητική ενέργεια του κ. Φούχτελ να αποστείλει απ’ το Σεπτέμβρη του 2014, οκτασέλιδο ερωτηματολόγιο εκ μέρους της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας να μάθει την ακριβή σύσταση του πληθυσμού όπως τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ
- Να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και να εξουδετερώσουν τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.