13.8 C
Chania
Thursday, January 16, 2025

Προς ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας;

Ημερομηνία:

Αυξάνουν τα ποσά της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες προς την Ουκρανία – Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης»

Μπορεί ο πόλεμος και οι εξελίξεις στην Ουκρανία να έχουν φύγει σιγά-σιγά από τα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων, καθώς στο επίκεντρο έρχεται η ενεργειακή κρίση, ωστόσο οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές.

Ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το «Ουκρανικό», με τίτλο «Νέες «προειδοποιήσεις» για ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας» και με υπότιτλο «…ενώ συνεχίζουν να ρέουν δισ. στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από ΗΠΑ – ΕΕ προς το Κίεβο»:

«Με συνεχή ροή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους πολλών δισ. από το ευρωατλαντικό μπλοκ προς το Κίεβο, καθώς και με νέες «προειδοποιήσεις» από τη Μόσχα ότι η «υβριδική αντιπαράθεση» της Δύσης με τη Ρωσία «πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας» και μεγαλώνει τον «κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης», εντείνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ένταση των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στην περιφέρεια του Ντονέτσκ με στόχο την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής Ντονμπάς, καθώς και με ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας, σε μια προσπάθεια πιθανότατα να «αποφορτιστεί» η μεγάλη πίεση που ασκούν τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά.

Νέα οικονομική βοήθεια στο Κίεβο από ΗΠΑ και ΕΕ

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν άλλα 1,7 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, ανακοίνωσε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ανεβάζοντας στα 4 δισ. δολάρια συνολικά την οικονομική βοήθεια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Η νέα δόση μεταφέρεται στην ουκρανική κυβέρνηση μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και αποτελεί μέρος ενός συνόλου οικονομικής βοήθειας 7,5 δισ. δολαρίων που είχε αναγγελθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Μάη.

Στα τέλη Ιούνη είχε αποδεσμευτεί μια πρώτη δόση 1,3 δισ. δολαρίων από αυτά τα 7,5 δισ., ενώ οι ΗΠΑ «σκοπεύουν να εκταμιεύσουν τα τελευταία 4,5 δισ. (…) πριν από τα τέλη Σεπτέμβρη», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι με το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ, η συνολική αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο έφτασε τα 6,9 δισ. δολάρια.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας υπολογίζεται ότι διευρύνεται κατά 5 δισ. δολάρια τον μήνα, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το G7 και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί για χρηματοδότηση ύψους 29,6 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε χτες να παράσχει επειγόντως πρόσθετη «μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή» ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Η συνολική χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ προς το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται πλέον στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΕ «αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες».

Η νέα «χρηματοδοτική συνδρομή» έχει τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου «με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους», ενώ η αποδέσμευσή της «θα γίνει μόλις συμφωνηθεί μνημόνιο συνεννόησης με τις ουκρανικές αρχές». Αναφέρεται δε ότι θα δοθούν «όσο το δυνατόν ευρύτερα χρονικά περιθώρια προκειμένου η Ουκρανία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, να ανοικοδομήσει την οικονομία της σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες πλήρους αποπληρωμής».

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντ. Ρέιντερς δήλωσε χτες ότι η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισ. ευρώ που κατέχουν Ρώσοι καπιταλιστές, άλλα φυσικά πρόσωπα και οντότητες όπου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Βέβαια ο Ρέιντερες, αποκαλύπτοντας τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός ΕΕ και σε αυτό το θέμα, υπογράμμισε ότι από αυτά τα 13,8 δισ. «ένα πολύ μεγάλο μέρος, περισσότερα από 12 δισ., προέρχονται από πέντε κράτη – μέλη, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να πείθουμε και άλλα κράτη να πράξουν το ίδιο». Είπε ακόμα ότι αναμένει μια τελική πολιτική συμφωνία μετά το καλοκαίρι για ένα νέο νομικό εργαλείο, που θα καθιστά την παραβίαση ή την προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ποινικό αδίκημα παντού στην ΕΕ.

ΗΠΑ: Καταγγέλλουν σχέδια μαζικής αποστολής ιρανικών drones στη Ρωσία

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα παράμετρο ενδεικτική για τους ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους γενικευμένης εμπλοκής από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, υποστήριξε προχτές ότι το Ιράν ετοιμάζεται να παραδώσει πλήθος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στη Ρωσία.

«Οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στη Ρωσία έως και εκατοντάδες UAVs, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων» τέτοιων αεροσκαφών, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Οι ίδιες πληροφορίες, πρόσθεσε ο Σάλιβαν, «υποδεικνύουν επίσης ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον χειρισμό αυτών των UAVs και ότι οι πρώτες συνεδρίες εκπαίδευσης επρόκειτο να ξεκινήσουν αρχές Ιούλη». Τόνισε δε ότι αγνοεί αν έχουν παραδοθεί τέτοια αεροσκάφη από την Τεχεράνη στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια ιρανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης «για να επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία».

Το Ιράν, από την πλευρά του, σε μια μάλλον «χλιαρή» απάντηση που δόθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών – και χωρίς να διαψευστούν οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον – ανέφερε ότι «η συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας στο πεδίο της τεχνολογίας είχε ξεκινήσει πριν τα γεγονότα στην Ουκρανία», ενώ πρόσθεσε ότι «στην πιο πρόσφατη φάση της συνεργασίας μας με την Ρωσία στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας δεν υπάρχουν νέες αλλαγές».

Λετονία: Προς νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών και επαναφορά υποχρεωτικής θητείας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καθώς εντείνονται στρατιωτικές προετοιμασίες και στη Βαλτική, ο Πρόεδρος της Λετονίας σε δήλωσή του στο πρακτορείο «Reuters» προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας.

Η Λετονία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σχεδιάζει να αυξήσει τον «αμυντικό» προϋπολογισμό της στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, από περίπου 2% που είναι σήμερα, ωστόσο ο Λετονός Πρόεδρος Ε. Λέβιτς δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει ήδη η δέσμευση για 2,5%, αλλά ίσως δεν θα είναι αρκετό και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό». Σημειωτέον, και ο Πρόεδρος της γειτονικής Λιθουανίας έχει ζητήσει να αυξηθούν στο 3% οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας του, αφότου η Πολωνία έθεσε τον ίδιο στόχο.

Ο Λετονός Πρόεδρος δήλωσε επίσης χτες ότι τα υπάρχοντα σχέδια για τις «αμυντικές» δαπάνες περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων για να φιλοξενήσουν περισσότερα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, κάτι που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Μαδρίτη τον προηγούμενο μήνα.

Ο δε υπουργός Αμυνας της Λετονίας, Α. Πάμπρικς, έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που είχε εγκαταλειφθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενώ ο Λετονός Πρόεδρος τονίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης θα αφορά και τα δύο φύλα.

Κατά τ’ άλλα, ενώ συσσωρεύεται όλο και περισσότερο μπαρούτι, ο Λέβιτς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ισχυρίστηκε ότι δεν περιμένει άμεση σύγκρουση μεταξύ χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, «κυρίως επειδή το ΝΑΤΟ είναι ικανό να υπερασπιστεί κάθε κράτος – μέλος του και υπάρχει πολύ ισχυρή πολιτική βούληση να το κάνει».

«Προειδοποιήσεις» για κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης

Από την πλευρά της Ρωσίας ωστόσο, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση για «υβριδική αντιπαράθεση» με τη Ρωσία «η οποία πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας».

Αυτό θα σήμαινε «μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις. Προφανώς μια τέτοια σύγκρουση θα περιλάμβανε έναν κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

Ο δε Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο δήλωσε χτες ότι στην προχτεσινή του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν συζήτησαν σχετικά με «στρατηγικά σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας» που ετοιμάζει η Δύση. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτά τα σχέδια προβλέπουν επιθέσεις «περνώντας μέσα από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία».

Αναδεικνύοντας στο μεταξύ υπαρκτές αντιθέσεις και μέσα στα μπλοκ που επιχειρεί να προωθήσει ως «αντίβαρα» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ η Ρωσία, ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στις διαφοροποιημένες στάσεις στο εσωτερικό τους.

«Γίνονται προσπάθειες να μπουν σφήνες σε οικονομικές και πολιτικές ενώσεις που συμπεριλαμβάνουν τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Μια μαζική πίεση έχει οδηγήσει ορισμένους από τους συμμάχους μας στον Οργανισμό Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, δυστυχώς, να κρατούν μια στάση αναμονής, για να το θέσω ήπια», ανέφερε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Χτες, στο μεταξύ, ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Καζάκο ομόλογό του, Κ. Γ. Τοκάγιεφ, με τις ανακοινώσεις και των δύο πλευρών να δηλώνουν ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών και βούληση για παραπέρα ενίσχυσή της. Η συνομιλία πάντως έγινε στο φόντο πρόσφατων «τριβών», όπως με την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου για αναστολή δραστηριότητας της Κοινοπραξίας Αγωγού Κασπίας (η οποία άρθηκε στη συνέχεια) και τις δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν ότι η χώρα του πρέπει να διαφοροποιήσει τις οδούς μεταφοράς του πετρελαίου της.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ντονέτσκ και Χερσώνα

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν προετοιμασίες και επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών ανέφερε χτες ότι προετοιμάζεται το έδαφος για μια επιχείρηση κατάληψης του Σεβέρσκ, ανοίγοντας στη συνέχεια δρόμο για ρωσική επίθεση στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ.

Οι δε ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι ανέβηκε στους 43 ο αριθμός των νεκρών στο συγκρότημα διαμερισμάτων που επλήγη το Σαββατοκύριακο από ρωσικές ρουκέτες στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ στο Ντονέτσκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις αντιπλοϊκών πυραύλων «Harpoon» με τους οποίους έχει προμηθεύσει την Ουκρανία το ΝΑΤΟ, στην περιοχή της Οδησσού.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός προχωρά σε βομβαρδισμούς στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους περιοχή της Χερσώνας. Η λεγόμενη Νότια Διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρίστηκε ότι επλήγη αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στην πόλη Νοβά Καχόβκα. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά καταστράφηκαν τουλάχιστον ένα πυροβόλο και πυρομαχικά, ενώ οι Ρώσοι έχασαν περίπου 50 στρατιώτες.

Από την άλλη, οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας έκαναν λόγο για 7 άμαχους νεκρούς και περίπου 60 τραυματίες στην πόλη, ενώ καταγγέλλουν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον ένα από τα αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS.

Καθώς πάντως η Μόσχα επιχειρεί να προχωρήσει διαδικασίες ενσωμάτωσης της περιοχής, οι φιλορωσικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι πάνω από 10.000 κάτοικοι της Χερσώνας έχουν παραλάβει ρωσικά διαβατήρια, από την έναρξη της διαδικασίας πριν έναν μήνα.

Τέλος, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ανακοινώθηκε ότι σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ