Στον αστερισμό του ταραγμένου Ιουλίου του 2015 επιστρέφει η πολιτική σκηνή, ακριβώς έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα και με αμφιλεγόμενο πρωταγωνιστή – ξανά – τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Την αφορμή έδωσαν τα όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του για το περίφημο «σχέδιο Β» και τη μετάβαση στη «Νέα Δραχμή» ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέημς Γκαλμπρέιθ – η δε συνέχεια προδιαγράφεται θερμή σε πολιτικοδικαστικό επίπεδο, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης γνωστοποίησε σήμερα πως έως τα τέλη του μήνα θα συζητηθεί στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το αίτημα της ΝΔ είχε κατατεθεί εδώ και καιρό, ωστόσο ο θόρυβος γύρω από το βιβλίο Γκαλμπρέηθ οδήγησε σήμερα το Νίκο Δένδια σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής. Σ’ αυτή τη συνάντηση οριστικοποιήθηκε και η συζήτηση του αιτήματος στα τέλη του μήνα, ενώ την πολιτική θύελλα γύρω από τον πρώην υπουργό Οικονομικών επιτείνουν και οι χθεσινοβραδυνές δηλώσεις των Νίκου Παππά και Νίκου Κοτζιά σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης εισηγείτο πέρσι στην κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές πάνω στο πρόγραμμα Σαμαρά.
Βαρουφάκης: Το μίσος τους τιμή μου
Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε με πολλαπλές αιχμές: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο twitter, ενώ σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή δήλωσε στο Real.gr: «Εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν αν δεν είχα plan B… «Όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουργείο Οικονομικών;»
Στο βιβλίο του Τζέημς Γκαλμπρέηθ «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», το περιεχόμενο του οποίου δημοσίευσε η «Καθημερινή» περιλαμβάνει την πιο εκτενή μέχρι σήμερα καταγραφή των σχεδίων που φέροντο να εκπονούνται πέρσι την άνοιξη για την περίπτωση που η Ελλάδα ερχόταν σε ρήξη με τους πιστωτές.
Γκαλμπρέηθ: «Νέα Δραχμή» και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων
Ο Γκαλμπρέηθ, ο οποίος είχε κληθεί τότε από τον Γιάνη Βαρουφάκη να εκπονήσει το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, αναφέρει ότι το περίφημο «Plan B» προέβλεπε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Οπως λέει ο αμερικανός οικονομολόγος, οι κινήσεις αυτές αποτελούσαν το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, οι οποίες περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.