Categories: OIKONOMIA

Προς ψήφιση και νέο πακέτο μνημονιακών μέτρων

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νέο πακέτο νομοσχεδίων και δεκάδες νέα μνημονιακά μέτρα

Τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να βρουν τον δρόμο για τη Βουλή αφορούν το πλαστικό και το αδήλωτο χρήμα, το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα εκτείνεται μέχρι το 2020, καθώς και 43 νέα προαπαιτούμενα.

Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εργασιακές σχέσεις, ο τομέας της ενέργειας, το νέο Ταμείο Πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ, καθώς και ο ειδικός λογαριασμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Οι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δέκα φορές πιο απαιτητική από την πρώτη.

Ιδιωτικοποιήσεις σε τρεις φάσεις

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για τρία πακέτα ιδιωτικοποιήσεων: ένα άμεσο, ένα μέχρι τον Σεπτέμβριο και ένα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Επίσης, υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού Δημοσίου τα οποία είτε θα τεθούν σε καθεστώς μακροχρόνιας χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), είτε θα πωληθούν.

Πρόσθετα μέτρα

Αναλυτικά, με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου στη Βουλή.

Σε αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ.

Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ.

«Κουρεμένο» αφορολόγητο

Σχετικά με το «πλαστικό» χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το νομοσχέδιο θα καθορίζει το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνεται για τη διασφάλιση του νέου «κουρεμένου» αφορολόγητου ποσού.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, διαμορφώνεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό» χρήμα.

Παράλληλα, όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο (από 500 ευρώ που ισχύει σήμερα), ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής δαπάνες άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα).

Ως προς τα 43 νέα προαπαιτούμενα, τα 15 από αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

thepressproject.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά της Κερατέας, όπως φαίνεται και στη…

14 hours ago

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της…

14 hours ago

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 8…

16 hours ago

Με μεγάλη προσέλευση οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία

Στις κάλπες προσέρχονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τις πρόωρες εκλογές της…

16 hours ago

Προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον καθαρισμό του…

16 hours ago

Το θαύμα των κρεμαστών κήπων… πολυαιθυλενίου της Βαβυλώνας  στα Χανιά!!

Του Μανόλη Καπετανάκη* Τι έλειπε από τη Μαριορή, όπως είπε κάποτε και ο Κωλέττης; Μα…

16 hours ago

This website uses cookies.