Υπέρ των ειδικευόμενων γιατρών που καταδικάστηκαν για την υπόθεση του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη από μέθη στέκει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων που προαναγγέλλει 24ώρη απεργία την ημέρα της δίκης των γιατρών, για τις 9 Μαρτίου.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Την Πέμπτη 9 Μάρτη 2017 πρόκειται να αρχίσει στο εφετείο των Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης καταδίκης δύο ειδικευόμενων γιατρών με αφορμή το θάνατο μιας κοπέλας 16 χρονών από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Το Πάσχα του 2011 η μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου της 16χρονης παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό, για να την κρατήσουν στη ζωή.
Από τη μέρα εκείνη γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης και διωγμού των – ειδικευόμενων μάλιστα – γιατρών που εφημέρευαν στο ΤΕΠ του Γ.Ν Ρεθύμνου εκείνη τη μέρα: ενώ στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2015 στα Χανιά κατέρρευσε με επιστημονικό τρόπο κάθε επιχείρημα υπέρ της ιατρικής αμέλειας από το σύνολο των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν, το δικαστήριο καταδίκασε τον ειδικευόμενο παθολογίας που παρέλαβε το περιστατικό καθώς και έναν ειδικ. Γενικής Ιατρικής που ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ (!) σε 2,5 έτη φυλάκιση και στοιχειοθέτησε κατηγορητήριο για άλλους 2 ειδικευόμενους Παθολογίας που δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό και οι οποίοι τον Δεκέμβρη του 2016 καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 μήνες (!) φυλάκιση.
Ως Ε.Γ.ΕΣΥ.Χ. είχαμε τότε παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία καταδίκης των συναδέλφων και είχαμε τοποθετηθεί δημόσια επ’ αυτού, θεωρώντας εντελώς άδικη την εν λόγω απόφαση. Αυτή η τοποθέτησή μας προέκυψε τόσο με βάση αυστηρά ιατρικά κριτήρια, όπως αυτά εκτέθηκαν από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς για να καταθέσουν, όσο και με γνώμονα τις καταθέσεις των μαρτύρων, τους οποίους και εμείς οι ίδιοι παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης. Για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, οι μαρτυρίες της πλειοψηφίας των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν υπέρ των συναδέλφων αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός, δε λήφθηκαν καθόλου υπόψη.
Η άδικη αυτή απόφαση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, δημιουργώντας φοβισμένους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, επιφέροντας ταυτόχρονα πλήγμα στην πολύτιμη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να ζημιώσει ανεπανόρθωτα το Σύστημα Υγείας στο σύνολό του.
Εργαζόμενοι υπερωριακά και με πολύ παραπάνω εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος, σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές, με ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στερούμενοι των ρεπό που μας αναλογούν, με το μισθό μας περικομμένο και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας, λειτουργώντας ως κυματοθραύστης απέναντι στη δικαιολογημένη οργή του κόσμου για το κατάντημα του συστήματος υγείας και με τα νεύρα κουρέλια από τις απανωτές ολονύχτιες εφημερίες αναρωτιόμαστε εάν θα έχουμε πλέον να φοβόμαστε και τη Δαμόκλειο Σπάθη του Εισαγγελέα σε κάθε νέο περιστατικό που αντιμετωπίζουμε.
Η Ε.Γ.ΕΣΥ.Χανίων καταγγέλλει την απόπειρα ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο φιλότιμο των οποίων στηρίζεται σε εποχή κρίσης η λειτουργία των νοσοκομείων (μαζί με το φιλότιμο των υπόλοιπων εργαζομένων) δεν μπορούν και δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας.
Τις επόμενες ημέρες, και εφόσον οριστεί σαφώς η ημερομηνία έναρξης της δίκης, πρόκειται να προκηρύξουμε 24ωρη απεργία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, ζητώντας την αθώωση και των τεσσάρων συναδέλφων
To ιστορικό της υπόθεσης
H άτυχη 16χρονη Στέλλα στις 4:30 το πρωί διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, από δύο νεαρά άτομα ηλικίας 23 και 17 ετών αντίστοιχα, με έντονα συμπτώματα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφερόταν ότι:
Περί ώρα 08.50, η 16χρονη παρουσίασε επιδείνωση της κατάστασής της και μεταφέρθηκε άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι Αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν την 09.20 ώρα της 23-04-2011, από ιατρό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Την 12.30 ώρα της επομένης (24-04-2011) η ανήλικη κατέληξε, εξαιτίας καρδιακής ανακοπής, λόγω δηλητηρίασης από υπερβολική περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα της, όπως διαπιστώθηκε από την νεκροψία- νεκροτομή. .
Άμεσα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, αφού ενημέρωσε την οικεία Εισαγγελία, ενήργησε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου της ανήλικης 16χρονης.
Κατά την πορεία της προανάκρισης και της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 23χρονος και ο 17χρονος ανήλικος, που είχαν μεταφέρει την ανήλικη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, προηγουμένως συνδιασκέδαζαν σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης του Ρεθύμνου.
Στη συνέχεια με το αυτοκίνητο του 23χρονου οδήγησαν την ανήλικη σε ερημική τοποθεσία του Ρεθύμνου, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα κατανάλωσαν, από κοινού, μία φιάλη αλκοόλ (ουίσκι), την οποία είχαν προηγουμένως προμηθευτεί οι δύο νεαροί μαζί με αναψυκτικό και ποτήρια.
Όπως προέκυψε πρόθεση των δύο νεαρών ήταν να εξαναγκάσουν την ανήλικη σε συνουσία, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, λόγω της κατάστασης που περιήλθε από την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτή προέβησαν διαδοχικά σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.
Στη συνέχεια μετέφεραν την ανήλικη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Καθοριστικό ρόλο στη λάθος διάγνωση των γιατρών που κόστισε τη ζωή της Στέλλας έπαιξε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «η εγκληματική συμπεριφορά των δύο νεαρών κατηγορουμένων, διότι απέκρυψαν από τον ιατρό που παρέλαβε την ανήλικη ότι η τελευταία είχε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ εντός ελάχιστων λεπτών κι έπειτα από πολυήμερη αυστηρή νηστεία και του παρουσίασαν το περιστατικό ως ένα σύνηθες συμβάν μέθης, ύστερα από μικρή κατανάλωση οινοπνεύματος, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης της ανήλικης σε νυχτερινά κλαμπ του Ρεθύμνου».
Οι νεαροί, παρά το γεγονός ότι έβλεπαν ότι η κατάσταση της Στέλλας δεν βελτιωνόταν, εξακολουθούσαν επί ώρες να αποκρύπτουν την αλήθεια από τους γιατρούς και από τους νοσηλευτές, ενώ δεν ειδοποίησαν καν τους γονείς της.
«Οι κατηγορούμενοι, στερούμενοι ηθικών αξιών και αναστολών, παρέσυραν με δόλο την άνω ανήλικη και εντέλει συνέβαλαν στον θάνατό της» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το παραπεμπτικό βούλευμα.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, οι δύο δράστες αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στο περιστατικό και επέδειξαν το ακριβές σημείο, που είχαν οδηγήσει την ανήλικη. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το μπουκάλι του αναψυκτικού, τα ποτήρια και το καπάκι της φιάλης του ποτού (ουίσκι).
Επίσης αναφέρθηκαν με ακρίβεια στο δρομολόγιο κίνησής τους κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και επέδειξαν τον κάδο απορριμμάτων που είχαν απορρίψει την κενή φιάλη του ποτού, η οποία όμως δεν βρέθηκε λόγω αποκομιδής των απορριμμάτων από συνεργεία του Δήμου.
Ύστερα από τα παραπάνω, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για βιασμό (εξαναγκασμό σε ασελγείς πράξεις) και έκθεση, που προκάλεσε το θάνατο της ανήλικης. Η δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει και το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, για τους δύο γονείς του 17χρονου, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, ενώ οι δράστες δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.
Επιπλέον σε βάρος των ιδιοκτητών τριών καταστημάτων, που είχαν επισκεφτεί οι δράστες με την ανήλικη, εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Αναφορικά με τις ποινικές ευθύνες των γιατρών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επισήμαινε -επικαλούμενο την ιατροδικαστική γνωμοδότηση- ότι «στο κορίτσι χορηγήθηκε αρχικά ορός γλυκόζης, χωρίς να ελεγχθούν τα επίπεδα στον οργανισμό του, η οποία προκάλεσε μεταβολική οξέωση, κατάσταση που προϋπήρχε λόγω της αιθανόλης που επιβάρυνε την καρδιακή λειτουργία και το εγκεφαλικό οίδημα».
Μάλιστα, ο ειδικευόμενος γιατρός που ανέλαβε πρώτος το περιστατικό «υποτίμησε το συμβάν, παραβλέποντας τη μικρή ηλικία, το φύλο, το βάρος και σωματότυπο της ασθενούς (σ.σ.: είχε ύψος 1,50 μ. και ζύγιζε 45 κιλά) και το γεγονός ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ με άδειο στομάχι, και το αντιμετώπισε ως περίπτωση μέθης ρουτίνας, τοποθετώντας τη Στέλλα στον διάδρομο».
Για τον δεύτερο γιατρό, το Συμβούλιο έκρινε πως για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ασθενή στις 6.05 π.μ., δηλαδή μιάμιση ώρα μετά τη διακομιδή της κοπέλας στο νοσοκομείο και «παρά το γεγονός ότι δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση της υγείας της, δεν θορυβήθηκε και δεν κάλεσε την εφημερεύουσα ειδικευμένη και σαφώς πιο έμπειρη ιατρό, παραλείποντας επίσης να ενημερώσει για το ιατρικό περιστατικό την επόμενη εφημερεύουσα ειδικευόμενη ιατρό, αλλά έδωσε την εντολή στη νοσηλεύτρια να χορηγήσει δεύτερο ορό γλυκόζης».
Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και την υιοθέτηση του επωνύμου “Ντε Γκρες”, στην οποία…
Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τα επιβεβαιωμένα…
Για τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και για τους δύο θόλους (iron dome), ενημέρωσε…
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
This website uses cookies.