Ο Αναπτυξιακός – Πολιτιστικός Φορέας «Τα Όμορφα Χωριά Μας» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πανεθήμου – Κρύας Βρύσης σας καλούν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 στο άνοιγμα του παλιού ελαιουργείου στην Κρύα Βρύση Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά.
Ένα από τα παλιότερα βιομηχανικά μνημεία της περιοχής και από τα πρώτα ελαιουργεία του νομού ανοίγει τις πύλες του αναζητώντας την νέα του ταυτότητα ως χώρος ανάπτυξης και πολιτισμού.
Με επίκεντρο τον κύκλο των χωριών που ιστορικά εξυπηρετούσε το ελαιουργείο της Κρύας Βρύσης ο Αναπτυξιακός – Πολιτιστικός Φορέας «Τα Όμορφα Χωριά Μας» επιδιώκει να ανιχνεύσει τον δρόμο προς το αύριο της περιοχής.
Έτσι από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου ανοίγουμε τις πόρτες, θυμόμαστε αλλά και σχεδιάζουμε με …
- Έκθεση φωτογραφιών της περιοχής.
Ανακατέψαμε τα προσωπικά αρχεία των κατοίκων και αναπολούμε μαζί σας στιγμές από το παρελθόν της περιοχής.
- 7:30 προβολή του ντοκιμαντέρ ” Α.Β.Ε.Α. ο πηγμένος χρόνος ” σε σκηνοθεσία του καταγόμενου από την Κρύα Βρύση σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη. Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη.
- Ιστορίες από την Ιστορία…
Λίγο μετά τις 8 οι τελευταίοι διαχειριστές του ελαιουργείου μας αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν τους και παράλληλα συζητάμε για το μέλλον του χώρου αλλά και της περιοχής
Και μόλις πέσει η νύχτα …
- Ανάβουμε το ρακοκάζανο για να σας κεράσουμε φρέσκια τσικουδιά
ενώ παράλληλα
- καλό ντόπιο κρασί και όμορφες μουσικές για τις οποίες φροντίζουν οι «Εντέχνως Λαϊκοί» εγγυώνται μια μοναδική βραδιά.
Σας περιμένουμε
Είσοδος Ελεύθερη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 6974739122
” Α.Β.Ε.Α. ο πηγμένος χρόνος” Σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης διάρκεια 28 min
, 2001, παραγωγή Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Το εργοστάσιο της Α.Β.Ε.Α. [Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ανατολή] στα Χανιά αποτελεί το σημαντικότερο βιομηχανικό μνημείο της πόλης και ένα από τα αρχαιότερα βιομηχανικά κτίρια στον ελλαδικό χώρο. Ιδρύθηκε ως πυρηνελαιουργείο το 1889, από τον Γάλλο χημικό και εφευρέτη Ιούλιο Δέις. Τις επόμενες δεκαετίες οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου αλλάζουν και οι δραστηριότητες του διαρκώς επεκτείνονται. Η διαρκής σχέση ανάμεσα στο εργοστάσιο και την πόλη, το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής της μνήμης.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας, με στόχο τη διάσωση και διατήρηση του παραπάνω μνημείου.
Σταύρος Ψυλλάκης
- Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954.
- Έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού [Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο]
- Έχει πτυχίο Σκηνοθεσίας από τη σχολή Ε. ΧΑΤΖΙΚΟΥ.
- Υπότροφος του Γαλλικού κράτους στο Παρίσι. Σκηνοθεσία ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN (ιδρυτής JEAN ROUCH). Θεωρητική & πρακτική εκπαίδευση σε video & film 16mm.
- Συνεργασία σε ταινίες των Λ. Παπαστάθη, Δ. Θέου, Σ. Τορνέ
- Συνεργασία στη δημιουργία ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚ/ΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ του Iδρύματος Tεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη. Σκηνοθεσία ή/και Διεύθυνση Παραγωγής σε ντοκιμαντέρ του I.Μ.Σ.
Ο Σταύρος Ψυλλάκης ασχολείαι με την καταγραφή αληθινών ιστοριών. Έχει υπογράψει σκηνοθετικά με μοναδικό τρόπο περισσότερα από 20 μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ. Παράλληλα έχει συνεργαστεί σε δεκάδες άλλες παραγωγές.
Οι δουλειές του έχουν αποσπάσει μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις καθιστώντας τον ως ένα από τους βασικούς εκφραστές του είδους στην χώρα μας.
Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε», «Ο Άνθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπιαν», «Α.Β.Ε.Α. ο πηγμένος χρόνος», «Το Μυστικό». Τελευταία του δουλειά το ντοκιμαντέρ «Μεταξά Ακούγοντας το Χρόνο» που κυκλοφορεί τέλος του μήνα σε dvd από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.