14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Προστασία της Caretta caretta στην Παχιά Άμμο: Σημαντική αναπαραγωγική δραστηριότητα το 2024

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A.) παρουσίασε τα αποτελέσματα των εκσκαφών φωλιών θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στην παραλία Παχιά Άμμος για το έτος 2024, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της περιοχής για τη βιοποικιλότητα και ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για την προστασία της.

Εντυπωσιακά ευρήματα

Στις 14 Σεπτεμβρίου, εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ προχώρησαν στην εκσκαφή τριών φωλιών στην ανατολική πλευρά της παραλίας. Οι φωλιές περιείχαν συνολικά 248 αυγά, από τα οποία εκκολάφθηκαν τα 187. Η εκσκαφή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία δεκάδων πολιτών που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη διαδικασία.

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ακολούθησε η εκσκαφή οκτώ επιπλέον φωλιών από τον βιολόγο-ορνιθολόγο Μιχάλη Δρεττάκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου. Στην προσπάθεια συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών, καθηγητές τους, καθώς και εθελοντές του S.E.A. και της Ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών στο Ακρωτήρι.

Στατιστικά και συμπεράσματα

Συνολικά, κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2024, καταγράφηκαν 13 φωλιές στην Παχιά Άμμο, από τις οποίες οι 11 εκσκάφηκαν. Σε 10 από αυτές καταμετρήθηκαν 781 αυγά, με μέσο όρο 78,1 αυγά ανά φωλιά. Η επιτυχία εκκόλαψης ανήλθε στο 73,5%, καθώς 574 αυγά εκκολάφθηκαν, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 500 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα.

Οι ειδικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης χαρακτήρισαν την πυκνότητα ωοτοκίας της παραλίας σημαντική, με τουλάχιστον πέντε θηλυκές χελώνες να χρησιμοποιούν την περιοχή για αναπαραγωγή. Οι αμμοθίνες της Παχιάς Άμμου, που φιλοξενούν φωλιές σε υψηλά σημεία, αναδεικνύονται ως κρίσιμες για το οικοσύστημα.

Έκκληση για προστασία

Η μελλοντική επιστροφή των νεαρών Caretta caretta στην Παχιά Άμμο για αναπαραγωγή, έπειτα από περίπου 20 χρόνια, καθιστά απαραίτητη τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της παραλίας. Ο Σύλλογος S.E.A. καλεί την πολιτεία και τους πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειες προστασίας του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, θα ακολουθήσει αναλυτική μελέτη που θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη σημασία της περιοχής για τη χλωρίδα, την πανίδα και τη βιοποικιλότητα.

Η Παχιά Άμμος αποτελεί έναν πολύτιμο φυσικό πόρο που χρήζει άμεσης και διαρκούς προστασίας, τόσο για την Caretta caretta όσο και για το οικοσύστημα στο σύνολό του.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση Οίνου στα Χανιά με πάνω από 900 ετικέτες

Μια ξεχωριστή οινική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής...

ΒΟΑΚ: Στα 490 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – Στην τελική ευθεία η υπογραφή για το Χανιά-Ηράκλειο

Στα 490 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται πλέον η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης για...