Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Προτάσεις για την άμεση επαφή παραγωγών με τους καταναλωτές

Κ. Διευθυντή

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, είχαμε συζητήσει στην τότε Νομαρχία Χανίων, πως θα μπορούσαμε να συνδέσομε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία), με τον τριτογενή τομέα (τουρισμό).

Σκοπός ήταν, να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος συνεχώς συρρικνωνόταν για να φτάσει σήμερα να προσφέρει μόνο το 5,5% του προϊόντος της Κρήτης, ενώ ο τουρισμός έχει ανέβει στο 80,6%.

Η σύνδεση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα μέρος των κρητικών προϊόντων να καταναλώνετε στο νησί μας και οι φιλοξενούμενοι ξένοι τουρίστες, να δοκιμάζουν και να μαθαίνουν την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης.

Έγιναν δύο προτάσεις: η πρώτη ήταν να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών μία για κάθε προϊόν (λάδι, πορτοκάλια, κρασί και άλλα), που να έρχονται σε άμεση επαφή με τους επιχειρηματίες του τουρισμού προσφέροντας τις δυνατόν χαμηλότερες τιμές.

Σημειωτέον, ότι κατά την τουριστική περίοδο στην Κρήτη, λειτουργούν περίπου 4.200 μονάδες εστίασης, μέσα και εκτός ξενοδοχείων.

Η πρόταση δεν προχώρησε για διάφορους λόγους.

Εγώ επειδή την είχε βρει σωστή, την πρότεινα σε συνέδριο της Δημ. Συμμαχίας στο Ηράκλειο και τελευταίο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά την συζήτηση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Τώρα που στην Μακεδονία ξεκίνημα η «κίνηση της πατάτας» δηλαδή η άμεση επαφή των παραγωγών με τους καταναλωτές, αξίζει να ξανασκεφτούν οι παραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι εκτός των ντόπιων καταναλωτών, έχουν κοντά τους και τις εκατοντάδες χιλιάδες ξένους, που έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές στην Κρήτη.

Η δεύτερη πρόταση ήταν η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Δρ. Ε.Μ. Παπαδάκης

Ιατρός – Αντιπρόεδρος

Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απευθείας αναμετάδοση της συναυλίας μνήμης Τεμπών στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπουλου

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, το Καλλιμάρμαρο θα φιλοξενήσει μια συναυλία αφιερωμένη στα θύματα του τραγικού…

1 hour ago

Μήνυμα του Κόλπου στις ΗΠΑ: «Μην αφήσετε το Ισραήλ να χτυπήσει το πετρέλαιο του Ιράν» – Κρίσιμη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου

Τις έντονες πιέσεις των κρατών του Κόλπου προς τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στο Ισραήλ…

2 hours ago

Ομιλία Παύλου Πολάκη στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής Χανιών Παύλος Πολάκης θα πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική…

3 hours ago

Πού θα στηθούν οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά για τον δεύτερο γύρο

Ανακοίνωση σχετικά με το πώς θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη του…

3 hours ago

Kίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ

Η σύμβαση κατασκευής του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) κόστους 157…

3 hours ago

Χανιά: Πυρκαγιά σε όχημα εν κινήσει στην εθνική οδό

Μια φωτιά σε όχημα προκάλεσε αναστάτωση το απόγευμα της Πέμπτης στην Εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου, στο…

3 hours ago

This website uses cookies.