Προτάσεις ΤΟΕΒ Νομού Χανίων

Από τους 15 ΤΟΕΒ Νομού Χανίων εστάλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη έγγραφο προτάσεων τους με θέμα: «Εν όψει καταργήσεων – συγχωνεύσεων Οργανισμών σε ΟΤΑ ή ΑΕ προτάσεις ΤΟΕΒ Νομού Χανίων».

Αναλυτικά αναφέρουν:

Η σύσταση των ΤΟΕΒ δημιουργήθηκε με Απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Γεωργίας, με εγκεκριμένους Εσωτερικούς Κανονισμούς και Καταστατικό για κάθε Οργανισμό, διοικούμενοι από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση εκλεκτόρων με θητεία. Παρέχουν αποκλειστικά νερό άρδευσης σε παραγωγούς γεωργικών εκτάσεων και η χρέωση των χρηστών νερού γίνεται με βάση την κατανάλωση που διαπιστώνεται από τις ενδείξεις των υδρομέτρων κάθε αγροτεμαχίου αφού η τιμή του κυβικού αποφασίζεται ετησίως από την Γενική Συνέλευση όπου απαρτίζεται από τους ίδιους τους παραγωγούς – μέλη των Οργανισμών. Όλα τα λειτουργικά έξοδα των ΤΟΕΒ (συντήρηση δικτύων, λειτουργία αντλιοστασίων, γραφείων κλπ) με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, καλύπτονται από εισφορές των μελών του, χωρίς οι δαπάνες αυτές να βαρύνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους. Η μακρόχρονη λειτουργία τους είναι επωφελής και αυτοδύναμη, στηριζόμενη στην αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και δίκαιη διαχείριση και με αυτό τον μοναδικό τρόπο οι χρήστες έχουν την ικανοποίηση της αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης για την καλύτερη αξιοποίηση των έργων. Το νερό ως πολύτιμο αγαθό, θα έπρεπε να απολαμβάνεται από όλους και όχι επί την μορφή εμπορικού προϊόντος και πόσον μάλλον για τους αγρότες που βρίσκονται σε δυσοίωνη θέση με τα αγροτικά προϊόντα να διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές. Δεν αναμένεται άλλοι φορείς να παράσχουν καλύτερες υπηρεσίες και φθηνότερο νερό αρκεί να αναλογιστούμε τα χρέη που έχουν οι Δήμοι, οι οποίοι θα επιδιώξουν μέσα από την αύξηση της τιμής του νερού, να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ηια αυτό τον λόγο και επιδιώκουν να αναλάβουν τη διαχείριση των υδάτων. Η αποδυνάμωση των αγροτών από αρμοδιότητες, στερεί την τοπική ανάπτυξη από ένα πολύτιμο εργαλείο, όταν το είδος των προβλημάτων απαιτεί κατ’ εξοχήν λαϊκή συμμετοχή και κοινωνική αποδοχή για την επίλυσή τους. ΑΝΑΠΤΥΞΗ δεν είναι μόνο η βελτιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών. Δεν αναφέρεται μόνο στα μέσα παραγωγής, δεν έχει μόνο ποσοστικό περιεχόμενο. Έχει κυρίως ποιοτικό περιεχόμενο. Είναι ανάπτυξη που έχει δημιουργό, αποδέκτη και κριτή τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και σχεδιάζεται με διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής (ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΩΝ Τ.Ο.Ε.Β.) και υλοποιείται κάτω από συνεχή κοινωνικό έλεγχο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Αμετάκλητη είναι η θέση μας, ως προς την διαχείριση των ΤΟΕΒ να παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς δηλ. στους αγροτικούς φορείς, επιτυγχάνοντας έτσι το πολύτιμο αυτό αγαθό να διατίθεται κατά 60% φθηνότερο, ως εργαλείο χρήσιμο και ωφέλιμο σε σχέση με άλλους φορείς, όπως το ανταποδοτικό υφιστάμενο καθεστώς των Ανώνυμων Εταιρειών ανταποδοτικότητας με κόστος Κεφαλαίου και Κέρδους ή από τους Δήμους προειδοποιώντας ότι αφού εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσα θα αντιταχθούμε δυναμικά σε αυτό.
  2. Για την καθολική βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σχετικά με την θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης για τους γεωργούς, όπως την Υπουργική Απόφαση 262385/Άρθρο 13, η οποία δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
  3. Η ένταξη των ΤΟΕΒ, ως προς την εποπτεία, στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, έχει αποφέρει καθυστερήσεις στις εγκρίσεις προϋπολογισμών κ.λ.π. και δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία τους και προτείνουμε την εποπτεία από τις Περιφέρειες όπως τα προηγούμενα έτη.

Οι υπογεγραμμένοι Προέδροι των ΤΟΕΒ Νομού Χανίων

Ακολουθούν 15 υπογραφές από τα αντίστοιχα τμήματα

  1. Τ.Ο.Ε.Β. Αγίας Μαρίνας – Πλατανιά
  1. Φιωτάκης Ιωάννης
  2. Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου, Γιαννικάκης Παύλος
  3. Τ.Ο.Ε.Β. Αλικιανού, Φωτεινάκης Θεόδωρος
  4. Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμβαρίου, Παπαδάκης Ελευθέριος
  5. Τ.Ο.Ε.Β. Βατολάκου, Μαρινάκης Νικόλαος
  6. Τ.Ο.Ε.Β. Κουφού, Κόρκακας Αναστάσιος
  7. Τ.Ο.Ε.Β.Μεσκλών, Νικηφοράκης Γεώργιος
  8. Τ.Ο.Ε.Β. Φουρνέ, Μανουσάκης αντώνηιος
  9. Τ.Ο.Ε.Β. Δυτικού Αποκόρωνα, Σπανουδάκς Ιωάββγς
  10. Τ.Ο.Ε.Β.Κουντούρας, Μανουσάκης Αγγελής
  11. Τ.Ο.Ε.Β.Κόλπου Κισάμου, Ξανθουδάκης Γιάννης
  12. Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας, Σπερελάκης Ιάκωβος
  13. Τ.Ο.Ε.Β.Φραγκοκάστελλου, Θεοδωσουλάκης Γεώργιος
  14. Τ.Ο.Ε.Β. Κουρνά – Γεωργιούπολης, Καυκαλάς  Ιωσήφ
  15. Τ.Ο.Ε.Β. Καστέλλου Νενεδάκης Παντελής
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Βασίλης Οικονόμου έπαυσε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου – Εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος και trafficking

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασίλη Οικονόμου παύθηκε από τα καθήκοντά του, καθώς το όνομά του…

3 hours ago

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που προσφέρεται με…

3 hours ago

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Μάλεμε, στα Χανιά. Σύμφωνα…

3 hours ago

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ,…

3 hours ago

Επίθεση με αλυσοπρίονο: Σκηνές θρίλερ περιέγραψε στη δίκη ο δικαστικός επιμελητής

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Αυτόφωρο Μονομελές…

3 hours ago

Sex Roulette: Ανησυχία από τo νέο challenge στο ΤikTok – Ανήλικοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυες

Νέα επικίνδυνη μόδα εμφανίστηκε στο TikTok προκαλώντας πονοκέφαλο σε γονείς και υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, μιας και…

3 hours ago

This website uses cookies.