ΤΟΠΙΚΑ

Προφεστιβαλική εκδήλωση την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων για το φεστιβάλ “Κοντομαρί – Ημέρες Μνήμης”

Αυτήν την Πέμπτη 18/5 ,στις 21:00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση για το Φεστιβάλ Κοντομαρί “Ημέρες Μνήμης” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοντομαρί.

Θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Μπερδεμένες Κλωστές” της Deborah Jeromin (στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους). Τέλος θα γίνει συζήτηση με την σκηνοθέτιδα.

Ακολουθεί περιγραφή του ντοκιμαντέρ και το βιογραφικό της καλλιτέχνιδας:

Το καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ Mπερδεμένες Κλωστές ακολουθεί τα ίχνοι των αλεξίπτωτων από μετάξι  από την εθνικοσοσιαλιτική, προπαγανδιστική παραγωγή του μεταξιού μέχρι τη Μάχη της Κρήτης το 1941, όπου τα μεταξωτά υφάσματα των αλεξίπτωτων επαναχρησιμοποιήθηκαν από τις γυναίκες. Εκεί όπου σπάνια πετούσαν αεροπλάνα, 10.000 αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στο νησί το Μάιο του 1941. Γυναίκες της Κρήτης ανακαλούν στη μνήμη τους τη γερμανική τρομοκρατία στη διάρκεια της κατοχής. Έκοβαν τα αλεξίπτωτα και τα ανακύκλωναν ως μαντήλια και φορέματα. Αυτές οι διαδικασίες χειροτεχνίας έχουν δομήσει τη μνήμη τους και είναι ενότητες του χρόνου καταγραμμένες στα σώματά τους.

Η Deborah Jeromin είναι εικαστική καλλιτέχνης και εργάζεται στη Λειψία (DE) και στην Κρήτη (GR). Ερευνά ως επί το πλείστον ιστορικά θέματα και τα κάνει προσβάσιμα μέσω διαφορετικών μέσων. Εστιάζει κυρίως στις διαδικασίες χειροτεχνίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τη φεμινιστική ιστορία και τους χώρους του εθνικοσοσιαλισμού. Το έργο της παρουσιάστηκε στο DOK Leipzig, στο Kurzfilmtage Oberhausen, στο Museum der bildenden Künste στη Λειψία καθώς και στο Φεστιβάλ 5+1 στο Ηράκλειο και σε άλλα μέρη.

Δείτε το trailer εδώ: http://verwundenefaeden.net/

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

2 mins ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

21 mins ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

23 mins ago

Χανιά: Σουηδός τουρίστας έκλεψε από κατάστημα με τουριστικά – Πιάστηκε λόγω θράσους

Ένα περιστατικό κλοπής με πρωταγωνιστή έναν Σουηδό τουρίστα σημειώθηκε χθες στην παλιά πόλη των Χανίων.…

37 mins ago

Πληθαίνουν τα καλέσματα για τη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη και ενάντια στο 3ήμερο συνέδριο του ΝΑΤΟ στα Χανιά

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων στηρίζει το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Αντιστεκόμενη…

40 mins ago

This website uses cookies.