Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ παρουσίασε σχέδια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση – μια βασική υπόσχεση της κυβέρνησης του «φωτεινού σηματοδότη» της χώρας, αν και το σχέδιο θα μπορούσε ακόμη να σταματήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν τη νομιμοποίηση της παραγωγής, της διανομής και της πώλησης περιορισμένων ποσοτήτων κάνναβης, δήλωσε ο Λάουτερμπαχ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου).
«Με την αποποινικοποίηση της κάνναβης θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη προστασία των παιδιών και των νέων, αλλά και καλύτερη προστασία της υγείας», τόνισε.
Η νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς αποτελεί βασική υπόσχεση της κυβέρνησης από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Δεκέμβριο του 2021. Για τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ειδικότερα, το θέμα αυτό ήταν μια προεκλογική υπόσχεση που δόθηκε με την ελπίδα να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους.
Ο σοσιαλδημοκράτης Λάουτερμπαχ, ωστόσο, τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση δεν είναι «ένα σχέδιο lifestyle», αλλά μια προσπάθεια να γίνει πιο αποτελεσματική η πολιτική της χώρας για τα ναρκωτικά, εκτοπίζοντας τη μαύρη αγορά υπέρ των νόμιμων επιλογών.
Εάν τα τρέχοντα προκαταρκτικά σχέδια τεθούν σε εφαρμογή, θα επιτρέπεται σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών να κατέχει μέχρι 20 έως 30 γραμμάρια κάνναβης για δική του κατανάλωση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προβλέπει ένα σύστημα όπου όλη η κάνναβη που πωλείται ή καταναλώνεται στη Γερμανία θα πρέπει επίσης να παράγεται στη χώρα και κάθε παραγωγός και διανομέας θα πρέπει να διαθέτει άδεια.
Η νομοθεσία της ΕΕ θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο
Ωστόσο, το αν θα κατατεθεί ένα επίσημο σχέδιο νόμου είναι προς το παρόν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς παραμένει ασαφές αν τα σχέδια της κυβέρνησης είναι συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ.
Η ΕΕ στο σύνολό της έχει υπογράψει αρκετές διεθνείς συμφωνίες στις οποίες οι συμβαλλόμενοι εταίροι δεσμεύονται να αποτρέψουν εμπορικές δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, εκτός ιατρικής ή επιστημονικής χρήσης.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το τμήμα ΕΕ της διοίκησης του γερμανικού κοινοβουλίου, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης.
Εάν, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούσε ότι ένας νόμος για τη νομιμοποίηση της κάνναβης δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της ΕΕ, η Γερμανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία επί παραβάσει.
«Προσεγγίζουμε τη συζήτηση για το θέμα αυτό πολύ ανοιχτά», τόνισε ο Λάουτερμπαχ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει το προσφάτως παρουσιασθέν έγγραφο-σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα περιμένει ανατροφοδότηση σχετικά με το αν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει ενδοιασμούς προτού προχωρήσει στην κατάθεση σχεδίου νόμου.
Εάν η προκαταρκτική εξέταση της Επιτροπής “καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι βατός, δεν θα εκπονήσουμε κανένα σχέδιο νόμου”, είπε.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν προηγούμενα για το κατά πόσον ένα κράτος μέλος μπορεί να νομιμοποιήσει την κάνναβη παραμένοντας εντός του δικαίου της ΕΕ. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, η πώληση και η κατανάλωση της ουσίας δεν είναι νόμιμες, αλλά μόνο «ανεκτές» και συνεπώς στην πράξη δεν διώκονται ποινικά.
«Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», τόνισε ο Λάουτερμπαχ.
Τερματισμός της κατανάλωσης στη μαύρη αγορά
Στα τέλη του 2020, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (CND) ψήφισε την αφαίρεση της κάνναβης και της ρητίνης κάνναβης από τον κατάλογο των άκρως εθιστικών ουσιών στο πλαίσιο της Ενιαίας Σύμβασης για τα Ναρκωτικά του 1961 – μία από τις διεθνείς συμφωνίες που στέκονται εμπόδιο στις προσπάθειες της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, το επιχείρημα της Γερμανίας για τα σχέδιά της να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ είναι ότι, στην πραγματικότητα, η νομιμοποίηση θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης κάνναβης και θα την καταστήσει λιγότερο επικίνδυνη και πιθανή να οδηγήσει σε εθισμό, βγάζοντάς την από το παράνομο πεδίο.
«Με τον τρόπο που ερμηνεύουμε τις υπάρχουσες [διεθνείς] συμβάσεις, μπορούμε να εργαστούμε καλύτερα προς την επίτευξη του στόχου τους, ακολουθώντας τη δική μας προσέγγιση», εξήγησε ο Λάουτερμπαχ.
Επί του παρόντος, η μαύρη αγορά της κάνναβης ανθεί στη Γερμανία, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του εθισμού στα ναρκωτικά τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα.
«Πρέπει να επικαιροποιήσουμε την πολιτική μας για τα ναρκωτικά», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η αποποινικοποίηση της ουσίας αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η κατανάλωση κάνναβης θα παραμείνει εντός των νόμιμων ορίων που έχει θέσει η κυβέρνηση και δεν θα διοχετεύεται ανεξέλεγκτα στη μαύρη αγορά.