Στη δημιουργία μουσείου παραδοσιακών κρητικών οργάνων και παραδοσιακής μουσικής στην περιοχή Λουσακιές Κισσάμου προχωρούν πολιτιστικοί και άλλοι φορείς των Χανίων.
Στη δημιουργία μουσείου παραδοσιακών κρητικών οργάνων και παραδοσιακής μουσικής στην περιοχή Λουσακιές Κισσάμου προχωρούν πολιτιστικοί και άλλοι φορείς των Χανίων, αναμένοντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες την έγκριση των μελετών που απαιτούνται.
Η μουσιολογική καθώς και η αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή και τη λειτουργία του μουσείου παρουσιάστηκαν σήμερα σε υπηρεσιακούς παράγοντες της αντιπεριφέρειας Χανίων, τον δήμαρχο Κισάμου και φορείς της περιοχής. Όταν εγκριθούν, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία του μουσείου.
Το περιεχόμενο και η επιστημονική τεκμηρίωση της μουσιολογικής μελέτης παρουσιάστηκαν από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ρένα Λουτζάκη. Η μελέτη προτάσσει τις δράσεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία του μουσείου.
Για τον εμπλουτισμό του προτείνεται η έρευνα σε ιδιωτικές συλλογές και η συγκέντρωση υλικού, η έρευνα για την υποστήριξη της θεματολογίας του μουσείου, η καταγραφή και η τεκμηρίωση αντικειμένων που σχετίζονται με τη λαϊκή παράδοση, ενώ, όπως τονίστηκε, το μουσείο θα πρέπει να αναπτύσσει δράσεις σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα και να πραγματοποιεί έρευνες με αντικείμενο τη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία παρουσίασε ο αρχιτέκτονας μηχανικός Δημήτρης Ψυχογιός, το μουσείο θα στεγαστεί στον χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου στο χωριό Λουσακιές Κισσάμου.
Στο υφιστάμενο κτίριο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα γίνουν όλες οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις και στην πίσω πλευρά του θα προστεθεί νέο κτίσμα.
Το μουσείο θα αναπτυχθεί σε δύο ορόφους και θα περιλαμβάνει τον κεντρικό χώρο, μόνιμο εκθεσιακό χώρο, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια, χώρο ηχοληψιών, αίθουσα και υποδομές για Άτομα με Ειδικές ανάγκες και όλους τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους.