Mνημόνιο συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων θα υπογράψει η Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα σχετικά δημοσιεύματα του Flashnews.gr
Το μνημόνιο θα αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών, αλλά κυρίως την προοπτική συνεργασίας για την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην περιοχή, προς την Ευρώπη.
Όπως είχε γράψει το Flashnews.gr η συμφωνία έχει κλειστεί μεταξύ της ΔΕΗ Ελλάδας, της ΔΕΗ Quantium Κύπρου και θεσμικών φορέων του Ισραήλ.
Πρόκειται για το για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα κατασκευαστεί παγκοσμίως, καθώς το μήκος του θα φτάνει τα 540 ναυτικά μίλια, σε μέγιστο βάθος περίπου 2.000 μέτρα.
Η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μεταφέρεται θα είναι της τάξης των 2 χιλιάδων μεγαβάτ, το κόστος του έργου θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ, ο χρόνος μελέτης θα ολοκληρωθεί εντός του 2012, και ο χρόνος αποπεράτωσης τρία χρόνια από τη μέρα έναρξης του έργου.
Η υποθαλάσσια ενεργειακή γέφυρα EuroAsia Interconnector θα συνδέσει μεταξύ τους Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο εξασφαλίζοντας συμμετοχή τους με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Στο μεταξύ στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι κ.κ.Παπακωνσταντίνου και Μανιάτης αναφέρθηκαν και στις θετικές εξελίξεις με τον διεθνή διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη που αποτελούν το πρώτο στάδιο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Εμφανώς ικανοποιημένος από την προσέλευση 8 μεγάλων εταιρειών στο διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η «εξαιρετική ανταπόκριση αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που ενδυναμώνει τη θέση ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με σοβαρότητα και με μέτρο».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προοπτική δημιουργίας ενός τρίτου πόλου πηγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τα πρόσφατα ευρήματα σε Κύπρο, Ισράηλ και δυνητικάς την Ελλάδα και, εμμέσως πλην σαφώς, συνέδεσε τον ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου ITGI με τη μεταφορά του αερίου της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.
Ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και έχει κινήσει τις διαδικασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, έδωσε παραδείγματα από τη διεθνή πρακτική, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα του κράτους από τα κοιτάσματα φθάνουν στο 30%-40% του συνολικού ακαθάριστου εσόδου της εκμετάλλευσης. Αλλωστε, το ποσοστό που θα προσφερθεί ως έσοδο στο ελληνικό δημόσιο αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης και κριτήριο της αξιολόγησης των προσφορών.
Στα κριτήρια είναι ακόμα το ύψος του μπόνους προς το Δημόσιο κατά την υπογραφή της σύμβασης, αλλά και ο τρόπος υπολογισμού της απόσβεσης της επένδυσης.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι στόχος είναι στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2013 να προκηρυχθούν οι παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση σε 15 θαλάσσια «οικοπέδα» στο Ιόνιο και την Κρήτη, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες χρειάζονται γύρω στους 6-7 μήνες για να ολοκληρωθεούν και η ανάθεση σε μία ή περισσότερες εταιρείες ή και σε κοινοπραξία μεταξύ τους αναμένεται να γίνει ως το τέλος Απριλίου.
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…
«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…
Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…
Του Ιωάννη Κιούση * ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ Η χρόνια υπεργλυκαιμία του διαβήτη σχετίζεται…
This website uses cookies.