Σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την εκκένωση του Ευαγγελισμού η Πρωτοβουλία εργαζόμενων, φοιτητών/τριών Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης εξαπολύει επίθεση της πρυτανεία του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν 31 εργαζόμενοι, φοιτητές/τριες αναφέρεται:
«Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ), κατόπιν «ομόφωνης» απόφασης Συγκλήτου, έδωσε το πράσινο φως για την εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου του Ευαγγελισμού που έλαβε χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου. Ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας εισήλθαν στο κτίριο και συνέλαβαν 10 άτομα κάνοντας υπέρμετρη χρήση βίας με αποκορύφωμα την πτώση ενός φοιτητή του ΠΚ με χειροπέδες από 12 μέτρα ύψος. Δέκα και πλέον μέρες μετά το περιστατικό, η Πρυτανεία δεν έχει θεωρήσει σημαντικό να εκδώσει ανακοίνωση για τον -από τύχη ζωντανό- φοιτητή που νοσηλεύεται με πολλαπλά τραύματα στο ΠΑΓΝΗ. Θεωρούμε ότι η Πρυτανεία είναι συνυπεύθυνη για τη βία που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της εκκένωσης αλλά και για όλο το κλίμα καταστολής και αστυνομοκρατίας που επικρατεί στην πόλη μας από την ώρα της εκκένωσης κι έπειτα.
Ως μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, μας προβληματίζουν οι προτεραιότητες των Πρυτανικών Αρχών. Διαχρονικά και πάγια αιτήματα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας είναι η μέριμνα για αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση και μεταφορά των φοιτητών/τριών, η ασφάλεια και ο επαρκής εξοπλισμός των ήδη υφιστάμενων δομών, οι ανάγκες σε επιπλέον θέσεις εργασίας για την ομαλή λειτουργία εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας, καθώς και η εξασφάλιση εργασιακής σταθερότητας του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΚ. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί η Πρυτανεία βάζει ως προτεραιότητα την ανακαίνιση και αξιοποίηση ενός κτιρίου χωρίς να υπάρχει σαφές πλάνο αξιοποίησής του αλλά ούτε και εξασφαλισμένη η απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Επιπλέον, μας θίγει η επιλογή της Πρυτανείας να δηλώνει επανειλημμένα ότι «Η απόδοση του ιστορικού κτιρίου του Ευαγγελισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωση η οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν ισχύει όπως φαίνεται και από ανακοινώσεις άλλων φορέων και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΚ (βλ. ανακοίνωση ΣΕΕΕΗ, ψήφισμα διδασκόντων/ουσών).
Η Πρυτανεία επικαλέστηκε ζητήματα ασφαλείας ως αφορμή για την επέμβαση στον Ευαγγελισμό. Θέλουμε να της θυμίσουμε ότι οι μη-πυρασφαλείς εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου επί της Κνωσσού που κάηκαν το 2018 -όταν από τύχη και μόνο δεν υπήρξαν θύματα καθώς χρησιμοποιούνταν ως φοιτητικές εστίες- ρημάζουν ακόμα, 5 χρόνια μετά, μισογκρεμισμένες δίπλα μας, απειλώντας ολόκληρη την παρακείμενη περιοχή.
Σε μια εποχή που τα διακυβεύματα της ελευθερίας της έκφρασης, της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης ανταγωνίζονται τον ατομικισμό, τον κοινωνικό εκφασισμό, την εμπορευματοποίηση και τον αυταρχισμό, η Πρυτανεία του ΠΚ επιλέγει με τη στάση της, να ευθυγραμμιστεί πλήρως με μία πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε ένα χώρο ανοιχτής κοινωνικής και πολιτικής ζύμωσης και ελευθερίας κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ηθικές αξίες και αρχές που ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα οφείλει να έχει απέναντι στην κοινωνία.
Πρωτοβουλία εργαζόμενων, φοιτητών/τριών Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:
Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων - μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση…
Με την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα απαιτητικής φετινής αντιπυρικής περιόδου το Σωματείο Πυροσβεστών Ηρακλείου «Οι τρείς…
Στο χειρότερο σημείο ίσως όλων των εποχών βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.…
Η ανανεωμένη λίστα με τους 523 κωδικούς προϊόντων που έχουν ενταχθεί ως τώρα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών στα…
Η άσκηση, ακόμη και το βάδισμα, είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για τη σωματική υγεία. Τώρα, νέα…
Σκληρή κριτική στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του…
This website uses cookies.