Με νέα ανακοίνωσή τους η πρωτοβουλία των κατοίκων των χωριών Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι τάσσονται ενάντια στην εγκατάσταση 56 αιολικά παρκών “τέρατα” – όπως τα ονομάζουν – στην Κρήτη. Όπως σημειώνουν, η πλειοψηφία αυτών των παρκών θα γίνει σε προστατευόμενες περιοχές NATURA ενώ αναφέρουν ότι το ρεύμα που θα παράγεται θα διοχετεύεται στην ηπειρωτική χώρα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης. Ουσιαστικά, η Κρήτη θα μετατραπεί σε μία ενεργειακή μπαταρία για όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους στα Χανιά θα εγκατασταθούν 15 αιολικά πάρκα στους δήμους Σφακίων, Αποκόρωνα, Πλατανιά, Κισάμου και Καντάνου.
Όλοι οι Δήμοι που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής (από τους 19 στους οποίους προγραμματίζονται αυτά τα έργα) έχουν απαντήσει αρνητικά ενώ και στους υπόλοιπους δήμους είναι τέτοια η αντίδραση των πολιτών, που αναμένεται ότι θα απαντήσουν αρνητικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.
Καταλήγουν τονίζοντας ότι: “Απέναντι σ ́αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική.”
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς (και όχι αιολικά “πάρκα” όπως κατ’ ευφημισμόν λέγονται) θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη οι εταιρείες ΕΛΙΚΑ (Κ. ΣΑΡΡΑΣ) και ΤΕΡΝΑ.
Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα & ΖΕΠ) που καταλαμβάνουν με 647 ανεμογεννήτριες περισσότερες από εβδομήντα βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης.
Η ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς από τα δύο έργα θα είναι 1685 MW (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια της Κρήτης) και θα διοχετεύεται -απορρίπτεται- στην ηπειρωτική χώρα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης.
Στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων πρόκειται να εγκατασταθούν από τις δυο εταιρείες 15 αιολικοί σταθμοί με συνολικά 185 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) .
Αναλυτικά:
Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8418/Kef_3_Synoptiki %20perigrafi.pdf εγκαθιστά έξι (6) αιολικούς σταθμούς, με 76 ανεμογεννήτριες ύψους 125 (εκατόν είκοσι πέντε!) μέτρων, στις εξής περιοχές:
Δήμος Καντάνου – Σελίνου:
• ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ – ΒΑΡΔΙΕΣ 10 Α/Γ (30 MW)
• ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ – ΣΕΛΑΔΑ 13 Α/Γ (39 MW)
Δήμος Κισσάμου:
• ΒΛΑΤΟΣ 13 Α/Γ (39 MW)
Δήμος Σφακίων & Αποκορώνου:
• ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ 13 Α/Γ (39 MW)
Δήμος Σφακίων:
• ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ – ΚΕΦΑΛΑ 11 Α/Γ (33 MW)
• ΑΧΛΑΔΕΣ 16 Α/Γ (48 MW)
Η εταιρεία ΕΛΙΚΑ crete.gov.gr εγκαθιστά εννέα (9) αιολικούς σταθμούς με 109 ανεμογεννήτριες ύψους 100 (εκατό!) μέτρων στις εξής περιοχές:
• Δήμος Καντάνου – Σελίνου:
• ΧΑΣΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗ 9 Α/Γ (20,7 MW)
• ΓΟΥΡΓΟΥΘΑ 15 Α/Γ (34,5 MW)
• ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 5 Α/Γ (11,5 ΜW)
Δήμος Πλατανιά:
• ΟΝΥΧΑΣ 12 Α/Γ (27,6 MW)
• ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ 19 Α/Γ (43,5 MW)
• ΜΑΓΛΙΝΟ ΚΕΦΑΛΙ 4 Α/Γ (9,2 MW)
Δήμος Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου
• ΜΕΤΕΡΙΖΙ 9 Α/Γ (20,7)
Δήμος Αποκορώνου και Σφακίων
• ΒΟΡΕΙΝΑ 15 Α/Γ (34,5 MW)
Δήμος Σφακίων
• ΚΑΚΟ ΚΑΣΤΕΛΙ 15 Α/Ν (34,5 MW)
Χαρακτηριστική εικόνα για το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον δίνει η περιγραφή της θεμελίωσης για κάθε ανεμογεννήτρια στην ΜΠΕ της εταιρείας ΕΛΙΚΑ: ≪Με κέντρα τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η διάμετρος βάσης είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης είναι 2,5 m. Στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2 (50 x 50 m)
Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους αυτών των ≪αιολικών επενδύσεων≫, πεταμένων χρημάτων που πληρώνονται από όλους εμάς, είναι και τα ≪συνοδά έργα≫ που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία εντός αυτών.
Μεγάλοι δρόμοι-λεωφόροι 400 περίπου χιλιομέτρων διανοίγονται σε ορεινούς όγκους, γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες.
Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης προς κάθε κατεύθυνση, και υποσταθμοί ανύψωσης τάσης.
Αντιγράφουμε ενδεικτικά τα σχετικά με τις κατασκευές από τη ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ: ≪3.3 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ, ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
3.3.1 Φάση κατασκευής
Για την κατασκευή των 25 Α/Π θα απαιτηθούν 286 Α/Γ. Οι Α/Γ θα είναι τύπου VESTAS V90, ονομαστικής ισχύος 3 ΜW η κάθε μια, με διάμετρο ρότορα 90 m και ύψος πύργου 80 m.
Για την θεμελίωση της κάθε Α/Γ θα απαιτηθούν 350m3 σκυροδέματος και επομένως συνολικά 286*350=100.100m3 σκυροδέματος.
Για την διάνοιξη των νέων οδών πρόσβασης στα Α/Π θα απαιτηθούν (0,1+0,1)x5,0x200.271 = 200.271 m3 θραυστού υλικού. Το υλικό αυτό μπορεί να προέρχεται και από την αξιοποίηση των εκχωμάτων, εφόσον το υλικό είναι κατάλληλο, διαφορετικά θα καλυφθεί από τα ενεργά λατομεία αδρανών.≫
Και από την ΜΠΕ της ΕΛΙΚΑ:
≪Το σύνολο των εκσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των διαμορφώσεων πλατειών έδρασης των Α/Γ, ανέρχεται σε 1.516.739,48 m3 και οι επιχώσεις σε 1.510.303,96 m3, ήτοι εμφανίζεται πλεόνασμα προϊόντων εκσκαφής 6.435,52 m3. ≫
Και όλα αυτά, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άλλη κοροϊδία) που κατέθεσαν οι εταιρείες στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον!
Αυτές οι ΜΠΕ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 20 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι απόλυτα αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Όλοι οι Δήμοι που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής (από τους 19 στους οποίους προγραμματίζονται αυτά τα έργα) έχουν απαντήσει αρνητικά ενώ και στους υπόλοιπους δήμους είναι τέτοια η αντίδραση των πολιτών, που αναμένεται ότι θα απαντήσουν αρνητικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.
Απέναντι σ ́αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική.
Και η αντίθεση αυτή κορυφώνεται καθώς βγαίνουν στο φως οι σελίδες με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου.
Μέσα στο γενικευμένο πλιάτσικο προς όφελος των ≪επενδυτών≫ περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της χώρας για συγκρότηση έως το τέλος του 2015 ενός νέου πλαισίου για τη περαιτέρω στήριξη και προώθηση των ΑΠΕ. (Ν. 4336 ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015, σελίδα 1029). Αυτά τα καταστροφικά μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Θέλουμε ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά .
Τα αρπακτικά των βΑΠΕ, οι πολιτικοί που τα στηρίζουν και οι ελάχιστοι δακτυλοδεικτούμενοι τοπικοί παρατρεχάμενοί τους, ας καταλάβουν μια για πάντα ότι ο κρητικός λαός θα σταθεί απέναντί τους σύσσωμος και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την γη και το μέλλον των παιδιών του.
Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι
(Ορισμένες πληροφορίες του χάρτη που ακολουθεί έχουν επικαιροποιηθεί)
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο…
This website uses cookies.